'Avrupa İmparatorluğu'

BUGÜN Avrupa Birliği için çok önemli bir gün...

Almanya’nın başkenti Berlin’de ’27’lerin Avrupası’nı temsilen 27 ülkenin lideri, 500 bin nüfuslu Avrupa Birliği’nin geçmiş 50 yılını tartışıp gelecek 50 yıl için de ’Berlin Bildirgesi’ni yayınlayacaklar.

Berlin toplantısında Türkiye’nin adı da, sanı da yok.

Türkiye nedeniyle Hırvatistan da bu zirveden dışlandı. Merkel’in yaklaşımlarına göre, Türkiye’nin önümüzdeki 50 yılda da pek fazla adı geçmeyeceği anlaşılıyor.

Antalya’da Riva-Diva Oteli’nde dün Türk Araştırmalar Merkezi (TAM) ve GTI, Almanya’nın dönem başkanlığında Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri masaya yatırıldı.

Kaygılar dile getirildi. Bizler endişemizi belirtirken, Alman konuşmacılar 'sabır'ın ötesinde bir şey söyleyemediler.

TAM Direktörü Prof. Faruk Şen, Berlin Zirvesi öncesinde ilginç bir değerlendirme yaptı.

Zirvede bugün beş önemli konuda AB’nin ve dünyanın geleceğine yönelik kararlar alınacak.

Şen, bunları beş ana başlıkta topladı:

Yeni iklim politikası: Küresel ısınma nedeniyle AB kendisi için yeni yaptırımlar hazırlıyor. Bu yaptırımlar, Ortadoğu, Çin ve Hindistan’ı da kapsayacak yeni kurallar getiriyor. Örneğin, karbondioksit oranlarının düşürülmesi bunların başında geliyor.

Enerji: Yenilenebilir enerjilerin kullanılmasının daha da artırılması hedefleniyor. Yeni teknolojiyle bazı enerji politikaları da bu zirvede saptanacak. Özellikle doğalgazın Avrupa’ya ulaşması ve Rusya’nın etkinliğinin azaltılması, bunların içinde yer alıyor. AB’de nükleer enerjinin kullanılmasına getirilen sınır daha ileri bir tarihe atılıyor.

Anayasa ve bireysel kazanımlar: Hollanda ve Fransa’nın Avrupa Anayasası’nı onaylamamasından sonra Almanya Başbakanı Merkel, bireylerin AB ile daha fazla 'özleşmesi' için bireylere yönelik 10 yıllık bir program taslağı hazırlıyor. Hedef, 2009 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerine yüksek katılım oranının sağlanması ve Avrupa Anayasası’nın onaylanarak yürürlüğe sokulması...

Bir anlamda ’Avrupa İmparatorluğu’ diye tanımlanabilecek gelişimde, Hıristiyan değerlerin artık ön plana çıkarılmaması Merkel’in temel politikalarından biri oluyor. Türkiye gibi Müslüman ülkeler için olumlu bir gelişme sayılabilir. Merkel ilk kez AB’de Museviler ve Ortodoksların yanında 17 milyon Müslüman göçmenin yaşadığını da dikkate alıyor. (17 milyon Müslüman'ın 5.2 milyonunu Türkler oluşturuyor.)

ABD-AB işbirliği: 1980’li yıllarda eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl’un ortaya attığı ’ABD-AB arasındaki serbest bölge’ projesini, Merkel gerçekleştirmek istiyor. Son üç yılda Çin’in % 28, Hindistan’ın buna yakın bir büyümeyi gerçekleştirmesi, 500 milyonluk Avrupa için ABD ile ’yakınlaşmayı’ zorunlu hale getiriyor. Ortak ekonomik bölgenin amacı; Çin-Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin etkisini azaltmak... (Bu ülkeler arasına Türkiye'de katılabilir. Türkiye son üç yılda toplam % 25.5’lik bir büyüme hızını sağladı.)

İKİ AYRI TÜRKİYE

TAM
Direktörü Faruk Şen, artık Berlin-Paris ekseninin önemini kaybettiğini, buna karşılık Berlin-Varşova, Budapeşte, hatta Sofya eksenlerinin geliştiğini belirtiyor. Bu da Almanya’nın Doğu Avrupa ülkelerinde etkinliğinin artmasını ve Merkel’in AB liderliğini üstlenmesini beraberinde getiriyor. Şen şöyle konuşuyor:

"Merkel, liderliğini çok kısa zamanda hem partisine, hem de Avrupa’ya kabul ettirdi. Partisindeki rakipleri tek tek silindi. Bu açıdan Türkiye, önümüzdeki 7 yıl, Merkel’in başbakanı olduğu bir Almanya ile tam üyelik görüşmelerini sürdürecek. 82 milyonluk Almanya’nın ’hayır’ dediği bir konumda Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasının daha da güçleştiği gayet açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Nitekim Merkel, son açıklamalarında Türkiye’nin önümüzdeki 50 yılda tam üyelik şansının olmadığını yalın bir dille anlatıyor. Bizim bunu ciddi olarak algılamamız lazım. Son 26 saatlik Türkiye gezisinden mutlu ayrılmadığı Alman siyasi çevrelerinde dillendirilen Merkel, Türkiye’ye her geçen gün daha da soğuk bakıyor. Ama aynı Merkel'in geçtiğimiz yıl Frankfurt’ta Hürriyet tesislerindeki Euro Kanal D’nin 10. yıl kutlamasında 3.5 saat bulunması, Aydın Doğan’ın masasında aile bireyleriyle sıcak bir ortamda sohbet etmesi, Türklere olan yakınlığının bir başka göstergesi sayılabilir. Merkel’i kazanmak istiyorsak çağdaş, entelektüel, Batı normlarına göre hareket eden insanlarımızla daha fazla bir araya getirmeliyiz. Yoksa, Merkel’in Türkiye’yi olan önyargısını silmemiz güç olacak... Yedi yıl daha Merkel’in yöneteceği Almanya açısından Avrupa yolundaki Türkiye’nin Alman liderine daha sağlıklı yaklaşması lazım. Geçen dönemdeki Schröder-Erdoğan yakınlaşması artık tarihe karıştı... Merkel’in, Schröder olmadığını bizim politikacılarımız da özellikle bilmeli..."

AB'DE SİYASET DEĞİŞİYOR

Başbakan Erdoğan’ın 4-4.5 yıl önce tanıştığı öteki Avrupa liderlerinin de siyaset sahnesinden çekildiğini belirten Şen şöyle konuşuyor:

"Bu bizim açımızdan önemli bir gelişme... Schröder politikadan tamamıyla ayrıldı. Berlusconi’nin bir daha İtalya başbakanlığına gelmesi neredeyse olanaksız. Blair en fazla bir yıl sonra siyasetten siliniyor. Merkel ile birlikte İngiliz ve Fransız siyasetçilerin (Fransa’da Sarkozy), Türkiye’ye soğuk bakacaklarını biliyoruz. İtalya Başbakanı Prodi’nin de Türkiye’ye sıcak baktığını söyleyemeyiz. Bu açıdan Türkiye’nin gelecekteki (Mayıstaki) başbakanının, bu liderlerle işi çok güç. Özellikle Sarkozy, Türkiye’ye Merkel’den daha ’sert’ bakıyor. Zaten, Avrupalıların yalnız % 30’u Türkiye’nin üyeliğini olumlu karşılıyor. % 55’i ise Türkiye’nin AB üyeliğini tam istemiyor. Bu açıdan 1 Ocak 2014’te tam üye olmamız olanağı gün geçtikçe azalıyor. Bu açıdan Türkiye'de, Çin ve Hindistan gibi AB dışında, AB’ye rağmen büyümeyi ve yeni bir ’model’ oluşturmayı sağlamalı."

Almanya'ya uyum

ALMAN konuşmacılardan biri bir anket sonucunu verdi:

"Türk erkeklerinin % 77’si Almanya’da yaşamak istiyor; % 14’i Türkiye’de, % 7’si de bir başka ülkede..."

'Uyum', Türkiye'den Almanya'ya dönüşüyor.

Bunun nedeni, kent yaşamı ve sağlık mı?

BİLİYOR MUSUNUZ

ATİLLA İlhan Kültür Merkezi'nin bugün 14.00'te İstiklal Caddesi Meşrutiyet Sokak, 15/3'te açılacağını... Einstein ile görüşme yapan üçüncü bilim insanımız ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Münir Ülgür'ün (90) önceki gün hayatını kaybettiğini, cenazesinin dün Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildiğini...

Konya kaynakları harcanıyor

KENTSEL dönüşüm modası adı altında, şehrin rantı yüksek bölgeleri el değiştiriyor. Konya Stadyumu'nun yıkılarak Meram ya da Karatay bölgelerine taşınmasına yönelik çabalar stadyumu yenileme için mi yoksa yüksek rantı olan bölgenin ele geçirilmesi için midir?

Toplumun binlerce zorunlu ihtiyacı varken, yılda 30 kez bile kullanılmayan stadyuma 100 milyon dolar harcamak doğru mudur?

15 günde bir trafik sıkışıklığına neden olan stadyumun yıkılarak yerine her gün trafik sıkışıklığına neden olacak binalar mı inşaat edilecektir?

DSİ binasına Konya Valiliği’nin taşınacağı bilgileri doğru mudur?

Stadyum’un yıkılarak yerine Konya Belediye Binası, vb tesislerin yapılacağına dair iddialar doğru mudur?

15 günde bir geçici trafik sorununa neden olan stadyum bölgesine valilik, belediye, hastane gibi yoğun yaya ve araç trafiğine neden olan kamu binaları ile yoğunlaştırılması daha büyük trafik sorununa neden olmayacak mıdır?

Yüksek binalar ve yoğun yapılaşmanın olduğu bölge de yeni yapılaşmalarla daha da artacak olan trafik sorunu nasıl çözülecektir?

Stadyumun yapımı için harcanması planlanan 100 milyon dolarla şehrin başta bu bölgesi olmak üzere hemen hemen tamamında en önemli sorunlarında biri olan trafik sorununun metro veya hafif raylı sistemle çözülmesi daha akılcı değil midir?

Stadyum sadece bir klubün 15 günde bir maç yaptığı alan değildir. Amatör, profesyonel, takım ve bireysel spor aktiviteleri ile sosyal etkinliklerin yapıldığı şehrin nefes alan alanlarıdır. Şehrin merkezinde tek ulaşım aracı ile tüm bölgelerden ulaşılabilecek bir mekânda olması, hem sporcular, hem aileleri, hem de tüm toplum için büyük bir imkândır. Kimse toplumu bu imkândan mahrum etmemelidir.

Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen’nin bu yöndeki endişelerine katılıyor ve destekliyoruz. Şehrin kısa ve uzun vadeli geleceği ve sorunları düşünülerek, bu tür yanlış proje adımlardan henüz yolun başındaki iken dönülmesi çağrısını yapıyoruz.”

Kemal ÖZER-Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı www.tuketiciler.org  

40 dakikada tarih dersi

MANİSA 1. Piyade Er Eğitim Tugayı’nda cuma günü yapılan yemin töreni, bir kez daha göğsümüzü kabarttı. Kışlanın dört bir yanı bayraklarla donatılmıştı. Nizamiye’den içeri girerken, subay ve astsubaylar bizi karşıladı, oturacağımız yerlere kadar götürdü.

Tören alanına girdiğimizde ise, bizi büyük bir sürpriz bekliyordu. Alanda çakı gibi duran askerlerimizin yanında, devasa bayraklar vardı. Yaklaşık 3000 aile, yemin törenini hep birlikte nefesimizi tutarak izledik. Genç Tugay Komutanı Naim Babüroğlu'nun yaptığı konuşmayı ise ayakta alkışladık. Komutan, ordumuzun Atatürk’ün izinden ayrılmadığını ve ayrılmayacağını üstüne basarak söyledi. Bu sözler, belli ki birilerine mesajdı.

Yemin töreni bittikten sonra ise bizi asıl sürprizin beklediğini anladık. Manisa Tugay Komutanlığı, yemin töreninden birkaç gün önce, bir "Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi" yapmış. Bu müzede, Kurtuluş Savaşı’nı anlatan heykeller vardı. Görevli dört Teğmen, bize 10’ar dakikalık bir sunum yaptı.

Müzeyi dolaşırken, Cumhuriyet’i nasıl kazandığımızı bir kez daha gördük. Anıtkabir Müzesi’nden esinlenerek yapılan heykellerin başındaki askerler, bize o günleri tekrar yaşattı. Müzeden 40 dakika sonra çıktığımızda, içimiz Cumhuriyet’e sahip çıkma duygusuyla doluydu.

Şükran ERDEM-Asker Annesi
Yazarın Tüm Yazıları