Paylaş
Çevre ve spor dünyasında da bilinen bir isim olan Kazmaz’ın, kitabın konusu bir aşk hikâyesi gibi görünse de asıl tartışma yaratan konusu mitoloji... Dünyanın 7 harikasından biri olan Bodrum’daki Mausolleum, Kral Mausolos tarafından karısı Artemisia’ya duyduğu aşkı ölümsüzleştirmek amacıyla yapıldı. Ama Mausolos’un ömrü yetmemişti.
Ölünce karısı tarafından mabedin yapımına devam edildi.
Artemisia’nın ölümünden sonra yarım kalan bu anıtmezar o dönemin sanatçıları tarafından zor şartlarda bitirilebildi.
Bugün birçok parçası İngiltere British Museum’da bulunan bu anıtmezarın Anadolu’ya yani ait olduğu topraklara geri getirilmesi konusunda ilk teşebbüs Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı) tarafından yapılmıştı. O dönemin İngiltere kraliçesine bir mektup yazarak anıtmezarı istedi; ancak kraliçe adına alaycı bir uslupla yazılan yazıda bu istek reddedilmişti.
Aradan uzun bir süre zaman sonra Av. Remzi Kazmaz ve arkadaşları (8 yıl evvel) tarihi ve kültürel varlıkların Anadolu’ya getirilmesi konusunda dünya çapında İngilizce-Türkçe bir imza kampanyası başlattılar.
Toplanan 118.000 imza o dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç’a teslim edildi. Bu süre zarfında çalışmalarına devam eden Kazmaz ‘Antik Halikarnasos Bodrum’ adlı bir belgesel film yaparak Bodrum’un antik dönemine ait tarihi ve kültürel varlıkların tanıtımına katkı yaptı.
Son olarak yazdığı ‘Aşkın Mabedi’ adlı mitolojik bir zamanla adı geçen mabedin yapılışını ve bugünkü durumunu anlatan Kazmaz şöyle diyor:
“Bu coğrafyada bir çok uygarlıklar kuruldu, kayboldu, yıkıldı. Tarihi ve kültürel değeri anlaşılamadan yağmalandı. Bu tarih ve kültür hırsızlığına karşı bir tepki olarak bu romanı kaleme aldım. Bu tarih ve kültür kaçakçılığını anlatırken, dünyanın 7 harikasından biri olan Mausolleum’u anlatmayı uygun gördüm. Çünkü bu mabedin yapılışında aşk hikâyesi vardı ve okurun böyle daha çok dikkatini çekebilirdim. Mabedi yapan Kral Maussolleum, antik Halikarnasos’u kuran kraldır.”
D&R’larda yer almaya başlayan ‘Aşkın Mabedi’ kitabının yanında www.askinmabedi.com ve www.mousellium.net’de ‘Bir imza ver’ kampanyasına katılabilirsiniz.
Tyanalı Apollon
NİĞDE’nin Bor ilçesi Antik Tyana kenti merkezi Kemerhisar’da yarın 14.00’de belde düğün salonunda bilge ‘Tyanalı Apollon’ ile ilgili bir panel yapılacaktır. Kemerhisar Tyana Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Beytullah Kirazcı Tyanalı Appolon ile ilgili araştırmaları ile tanınan İtalya’da öğretim üyeliği yapmış yazar Prof. Dr. Asım Tanış ile ‘Yoksul Tanrı Tyanalı Apollon’ kitabı yazarı Aytunç Altındal katılacağı ‘Niğde Kapadokya Başkenti’nin yazarı araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer’in paneli yöneteceğini açıkladı. Tyanalı Appollon mucizeleri, düşünceleri ve dünyada tanınırlığı ile doğduğu kasabada ilk kez bir bilimsel toplantıda gündeme alınıyor. Toplantı herkese açık.
İsyanımızı duyun
TÜRKİYE Gazeteciler Federasyonu 7. olağan genel kurulu Türkiye’nin dört yanından gelen gazeteciler cemiyeti başkanları ve delegelerin katılımıyla gerçekleşti. Yaygın medyada meslektaşlarının yaşadıkları sıkıntıları sizin dışınızda yazan pek olmadı. Meslektaşlarımız sadece gazetecilik yapmaya çalıştıkları için bugün tutuklu ve onlar dört duvar arasında yaşarken, biz kavga ettik! Anadolu basın emekçileri 730 TL asgari ücret ile çalıştırılırken, bizler federasyonda ‘iktidar savaşı’ yaşadık. Yıpranma paylarımızdan, çalışma koşullarına, pahalı kağıt alımından basın ve fikir özgürlüğüne önümüzde dağ gibi sorunlar dururken bizler ‘bir koltuğun’ sevdasına kapıldık.
Sakarya’da yaşananlar
Sakarya’da gazeteye denetlemeye giden görevlilere silahlı saldırı oldu. Silahı kullanan aynı zamanda Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ve gazete sahibi ve de başka işleri olabilir. Nasıl yaygın medyada gazeteler holding bünyesinde ise Anadolu basınında Sakarya örneği gibi birçok örnek var. Ben gazetecilik mesleği için baba mesleğimi devam ettirmedim, şu an kardeşlerim o mesleği devam ettirirken, ben sadece gazetecilik yapıyorum. Çünkü siz de bilirsiniz ki bu meslek başka meslekle örtüşmez. Tüm mesleklere saygımız var. İşte yaşanan son örnek gazetecinin elinde silah olmaz sadece kalemi olur ve karanlıklar aydınlık olsun diye yazar, insanların hayatını karartmak için değil. Son söz demokrasi adına siyasetçileri eleştiren biz gazeteciler biraz da çuvaldızı kendimize batıralım. Bülent Arınç meselesine gelince gölge yapmasın başka bir şeye gerek yok....
Güngör YAVUZASLAN
Bartın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı
Başkalarının kullandığı kaçak elektriği faturalarımıza gizlemeye çalışan Enerji Bakanı doğalgaz zammı için “Kim ne kullanıyorsa bedelini ödesin” demiş. Bidon kafayız ya!
Cem TOKER-LDP Genel Başkanı
Rakıya yatırım yapın!
SON yapılan ÖTV zamlarıyla Türkiye, alkol ve akaryakıt vergilerinin en yüksek olduğu İsveç’i bile geride bırakmış... 70’lik Yeni Rakı’nın fiyatı önceki gün 51.5 lira olarak açıklandı. Rakının üzerindeki vergi yükü ise yüzde 62 oldu. Yani vatandaşın içtiği her 10 yudumun 6’sı vergiye gidiyor. 3 yılda 6 zam gelmiş 2009 yılından itibaren rakıya 6 kez Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı yapılmış, yani rakının ÖTV’si AKP dönemini kapsayan son 10 yılda yüzde 655 artmış... Vatandaş her daim ekonomi yazarlarına “Neye yatırım yapalım, altına mı yoksa dolara mı, Euro’ya mı? Ya da ev mi alalım, arsa mı?” diye sormakta... Valla ekonomi profesörü olmaya gerek yok.. Benim yurttaşlara önerim rakıya yatırım yapmaları yönündedir... AKP kaldığı sürece, rakıya yatırım yapıp da zarara uğrayanların masraflarını vatandaş Engin Balım olarak karşılayacağımı da kamuoyuna sizin aracılığınızla beyan ediyorum...
Engin BALIM-ANKARA
Timsah gözyaşları
EVRENSEL bir dünya hazinesi olarak kabul edilen Neşet Ertaş’ın cenaze törenine katılanlar şu soruların cevabını verebilirler mi?
Neşet Ertaş niye 20 yıl Almanya’ya gitme zorunluluğunu hissetti?
Borcu var mıydı? Telif hakları ne oldu?
Ve en önemlisi cenazesi cemevinden devlet töreniyle kaldırılsaydı Türkiye’nin önemli bir sorunu ortadan kalkardı. ‘Garip’ üstat olayı ortaya koydu, fırsatı siyasetçiler kaçırdı. Sağlığında ona sahip çıkmayanların cenaze töreninde ‘timsah gözyaşları’ dökerek söyledikleri ise lafügüzaftır.
Ahmet KADIBEŞOĞLU
Paylaş