Ankara’yı nasıl yöneteceğiz

ANKARA’da yaşayanların, sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin kente ilişkin olarak alınan kararlara gerçek anlamda katılımı yok denecek kadar azdır.

Ankara, Büyükşehir Belediye Başkanının ’aklına estiği gibi’ aldığı kararlarla şekillendirilmektedir. Ankara gibi bir kentin ortak akıldan yararlanmadan yönlendirilmesi olanaklı değildir. Ankara, Ankaralılarla birlikte yönetilmelidir.

Büyükşehir Belediyesinde Başkanlar Kurulu adıyla, tüm ilçe belediye başkanlarının da katılacağı ve kararların ortaklaşa alınacağı bir kurul oluşturulacaktır.

Proje Demokrasisi olarak adlandırdığımız ve proje uygulamalarında projeden etkilenecek tüm kesimlerin katılacağı Proje Karar Kurulları oluşturulacaktır.

Her yıl ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, esnaf ve sanayi odaları gibi sektör temsilcilerinin, muhtarların, semt veya mahalle derneklerinin, üniversitelerin, kadın, gençlik ve öğrenci kuruluşlarının, engelli örgütlerinin ve kentte yaşayan her kesimin katılacağı, kent bütçesi ve yıllık programın tartışılacağı Ankara Kurultayları düzenlenecektir.

Kentin iktisadi geleceğinin ve istihdam olanaklarının değerlendirileceği sanayi ve ticaret odalarının, esnaf odalarının, işçi sendikalarının, meslek odalarının, tüketici derneklerinin temsilcilerinin katılacağı Ankara Ekonomik ve Sosyal Konseyi kurulacaktır.

MAHALLE MECLİSLERİ

Muhtarlara kendi mahallelerinde yapılmakta olan belediye projelerinde ek gözetim görevi verilecektir.

Muhtarlar kendi mahallelerini ilgilendiren konularda belediye meclisi toplantılarına katılacak ve konuşma hakkına sahip olacaktır.

Mahallede yaşayanların temsilcileri ile meslek odaları temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Mahalle Meclisleri muhtarların başkanlığında toplanacak, mahallenin yaşadığı sorunları saptayacak, çözüm önerileri oluşturulacaktır.

SAYDAM YÖNETİM GELECEK

Büyükşehir Belediye Başkanının ve öteki kent yöneticilerinin ve ailelerinin servet beyanlarının her yıl internet üzerinden yayınlanması sağlanacaktır.

Belediye meclis toplantılarının, belediyenin yatırım kararlarının, ihalelerin, harcamaların internet üzerinden, radyo ve TV kanallarından, belediyenin gazete, dergi gibi yayın organlarından duyurulması sağlanacaktır.

İmar planlarının yasal gereklilik olan askıya asılarak duyurulması ile yetinilmeyecek, sürekli olarak internet üzerinden izlenebilmesi sağlanacaktır.

İmar planlarına, plan tadilatlarına ve ihalelere ilişkin belediye meclis kararlarında, belediye meclisi tutanakları, üyelerin ismini ve kullandığı oyu belirtir bir biçimde tutulacaktır.

ÇOK YÖNLÜ DENETİM

Ankara’da yaşayanların hizmetlere ilişkin sorunlarını iletecekleri ve çözüm arayacakları bir ’Ankara Hakemliği’ kurulacaktır.

Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odasının belirleyeceği, bedelini anakent belediyesinin ödeyeceği bir müşavirlik firmasının belediyeyi her yıl denetlemesi ve denetim sonuçlarının kamuoyuna duyurulması sağlanacaktır.

Belediyenin çeşitli işlevlerini değerlendirmek üzere TTB, TMMOB gibi meslek örgütlerinin ve üniversitelerin ilgili bölümlerinin her yıl değerlendirme raporları hazırlaması ve bu raporların Ankara Kurultaylarında tartışılması sağlanacaktır.

Murat KARAYALÇIN-CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı

Trafik konusunda ilginç sorular

CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a soruyor:

1- Türkiye de 2006, 2007 ve 2008 yıllarında, emniyet ve jandarma ekiplerince kesilen trafik cezalarının tutarı nedir?

2- Kesilen cezaların iller bazında dağılımı nasıldır? En çok hangi illerimizde trafik cezası kesilmiştir?

3- Türkiye’de 2006, 2007 ve 2008 yıllarında ehliyetine el konulan sürücü sayısı nedir? Bu sayının illere göre dağılımı nasıldır? En çok hangi illerimizde sürücülerin ehliyetine el konulmuştur.

4- Her yeni yıla girerken, trafik cezalarından beklenen gelire yönelik tahminler yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise, 2009 yılı için trafik cezalarından tahmini ne kadar gelir elde edilmesi beklenmektedir? Bu tahminler iller bazında da yapılmakta mıdır?
Yazarın Tüm Yazıları