KANATLI eti, yumurta, büyükbaş ve yem sektörleri ülkemizdeki hammadde stoklarının tükenmesi, hammadde ithalatına uygulanan yüksek gümrük vergisi nedeniyle de sıkıntılı günler yaşıyor.
Yem üretiminde mısır kullanan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Başkanı Zuhal Daştan, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş ve Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala konuyla ilgili olarak yetkilileri uyardıklarını belirterek; "Kasım 2006’dan beri Tarım ve Köyişleri Bakanı, TMO, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile yapılan görüşmelerimizde, 2007 hasadına kadar olan dönemde mısır ihtiyacımızın 800-900 bin ton civarında olduğu, iç piyasada mısırın çok sınırlı miktarda kaldığı, mevcut malın da tüccarın elinde olduğu ve bu ihtiyacın tamamının ithalattan karşılanması gerektiğini, hemen işlemlere başlanılmasının istendiği, karar almada geciken yetkililerin, gıda güvenliği açısından da stratejik öneme sahip kanatlı ve hayvancılık sektörlerini karne ile yem hammaddesi alır duruma soktukları"nı söylüyorlar.
HAMMADDE KRİZİ
Çözüm için; TMO’nun ihaleye çıkardığı 235 bin ton mısırın 200 bin tonunun ancak Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye girebileceği, 2 ayda iki taksitte verilecek toplam mısırın işletmelerin ancak 2 haftalık tüketimini karşılayabileceği belirten sektör yetkilileri, İthalat Genel Müdürlüğü’nün harekete geçerek; mısır, soya ve kepek’te uygulanan gümrük vergi oranlarının %10’lar seviyesine çekilmesini ve sektörün ihtiyaç duyduğu tarımsal ürünleri firmaların ithal etmesine izin verilmesini istiyorlar.
Ayrıca Aralık-Nisan döneminde yağışlardaki düşüşün üretimi etkilediği, ürün rekoltesinin düşük olmasının tüketiciye yüksek fiyat olarak yansıması bekleniyor.
Esnafın sesi
"Küresel ısınmadan dolayı kışlık bakliyat ve konfeksiyon elde kaldı. Esnafın hali ne olacak. Bizim sesimizi kim duyacak? 11 yıl önce Gümrük Birliği ile başlayan, global sermayenin piyasaya girmesi ile esnaf ve sanatkar pazar payını kaybetmeye başladı. Son 5-6 yıldır da hipermarket yasası olarak halkın bildiği ’Büyük Mağazalar’ kanununun da çıkmayışı perakendeci tümden bitirme noktasına getirmiştir."
(Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken)
Listelere dikkat!
MUHTARLIKLARDA 8 mayıs asılan seçmen listeleri 12 gün askıda kalacak.
Listede isminizin karşısında T.C. kimlik numaranız yazmıyorsa bunu 12 gün içinde yazdırmanız gerekiyor.
Aksi halde oy kullanılamıyor.
Lütfen kontrol edin.
Balgat’taki park rezaleti
BALGAT Ziyabey caddesi üzerinde 21.Sokakta yeni bitmiş bir binaya taşınan Savunma Sanayi Müsteşarlığı etrafında bir dünya ’park yasağı’ tabelası olmasına rağmen yolun sağlı sollu 2 tarafına; gerek Müsteşarlığa iş yapan iş adamların lüks arabaları, gerekse memurların arabaları park ediyor ve bu duruma kimse müdahale etmiyor.
Yolun her iki tarafına park edilmesinden dolayı yol daralınca zaman zaman karşılıklı yönden gelen araçlar kafa kafaya geliyor.
Geçenlerde ben de karşı taraftan gelirken az daha otobüsle çarpışacaktık.
’Park yapılmaz’ yere park eden araçlara ceza kesmeyen polisleri mi eleştirmeli... Bildiğim kadarıyla yeni yapılan binalarda belli miktarda ’park yeri zorunluluğu’ var. Bu binaya inşaat müsadesi ve inşaat bittikten sonraki oturma müsadesi veren belediyeyi mi eleştirmeli... T.A.
Anneler Günü
Coşkuyla sevinçle, barış, kardeşlik ve eşitlik türküleriyle kutlayalım
Anneler Günü’nü...
Biliyormusunuz
ÇANKAYA Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, hayatını sanata adamış bir ressamın, Fikret Mualla’nın eserlerini ve onun çizgilerine hayran kalmış Türk ve Fransız ressamların çalışmalarını Ankaralı sanatseverlerle buluşturduğunu... 10. İş ve İnşaat Makina, Teknoloji ve Aletleri İhtisas Fuarı’nın 15 Mayısta, Ankara Atatürk Kültür Merkezi açık alanında açılacağını...
KISAKISA
n ATATÜRK Orman Çiftliği’ndeki Hayvanat Bahçesi’nde son aylarda çeşitli hayvan türlerinde ölümler sıklaştı. Yavru köpeklerde, ördeklerde bile (Kuş gribi olmadığı halde) ölümler görülüyor. Hayvansever vatandaşlar olarak sebeplerinin araştırılmasını talep ediyoruz. Bu durumda Büyükşehir Belediyesi’nin artık harekete geçmesi gerekiyor. Tarık KARADENİZ
n ETİMESGUT’ta belediye otobüsleri çok bakımsız ve gürültülü. İçerisinde, iki kişi birbirinin sesini bağırarak duyuyor. Eskiden 45 dakikada gittiğim yere artık 1 saat 15 dakikada gidiyorum. Belediye, o kadar otobüs alındığını söylüyor ama nedense Etimesgut hattına eskiden kalma otobüsleri koyuyor. Bizim sesimiz çıkmadığı için mi?