Paylaş
Ankara yaşayanı olarak soruyorum?
Sincan’dan Ankara merkeze kadar 15 dakikada gelindiği sevinerek söyleyen yetkililer, Kızılay’dan Dikmen’e kaç dakikada gidiliyor?
Her sokağa dolmuş verilmiş, sokakta servis araçlarından geçilmiyor ve taksiler bekleme zammı kazanmış, her 30 saniyede taksi metre atıyor. 7 TL’ye gidilen yol, trafik yoğunlu sebebiyle 40 TL olarak vatandaşa yansıyor. Bu soygunu kim durduracak? Trafiği allak bullak eden yetkililer, düzenleme olarak taksi metreye 30 saniyede taksi metre atlatarak mı çözüm buldular? 15-20 TL tutacak yol güzergahında trafik sıkışıklığı nedeniyle 100 TL faturayla karşılaşan vatandaşın yardımına kim koşacak? Böyle bir soygun anlayışını kim akıl etti? Cebinde parası olmayan taksiye binmesin diyebilirsiniz. Ama, hastası varsa, acil bir işi varsa bu garibimin cebinde 20 TL parası varsa ve trafikte beklediği için taksi metre 70 TL yazdıysa, bu gariban nasıl ödeyecek bu parayı... Çankaya bölgesinde ve merkez ilçelerin tamamında akşam yaşanan trafik yoğunluğu nedeniyle vatandaşa kesilen bu soygun faturasının sorumlusu kimdir? Tüm yetkilileri vicdanlı ve ahlaklı olmaya davet ediyorum. Lütfen çözüm olarak vatandaşa kesilen ve vatandaşımızın bir çoğunun bilgisi dahi olmadığı bu soygundan vaz geçilsin. Daha yaşanılabilir bir trafik düzenlemesi uygulansın. Ekonomik sıkıntılar içinde boğulan halkımızı birde bu yöndemle soymasınlar lütfen... Ankara’yı bilmeyen dostlar sakın taksiye binerken dikkat ediniz ve trafik yoğunluğunu hesaba katarak, cüzdanınıza iyi bakınız. Aksi halde istemediğiniz bir faturayla karşılaşırsınız. Tüm yetkilileri, sorumluluklarının gereğini yapmaya davet ediyorum.
Aydın YAŞAR-Muhsin Ertuğrul Mahallesi Muhtarı
Kaçak sigara ciddi bir tehlike
Sigara kaçakçılığını ve yapılan son zamları değerlendiren Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı ve Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Vekili İbrahim Güllü kaçak sigara ile ilgili olarak çarpıcı uyarılar yaptı:
- Sigarada uygulanan nispi vergi oranı %65'ten %65.25'e yükseldi. Asgari maktu tutarı enflasyon oranında artırılarak paket başına 2.9 liradan 3 lira 15 kuruşa çıkarıldı. Ayrıca paket başına 9 kuruş daha maktu vergi getirildi. Böylece bir paket sigara üzerinden aldığı vergi yükü %80'den %81.6'ya çıkmış oldu. 8 liralık sigaradan devletin aldığı vergi 5 lira 22 kuruştan 6 lira 53 kuruşa yükseldi.
- Sigara ile mücadele tütün ürünleri vergilerinin fiyatını yükselterek gerçekleşmiyor maalesef. “Her %10 vergi artışının tütün ürünleri tüketimini %5 azaltıyor” gibi açıklamalar da Türkiye gerçeğini yansıtmıyor.
- Suriye ve İran’da 60 kuruşa alınan sigaranın doğu illerinde 1 TL’ye, batıya gidildikçe 2 TL’ye satılması kaçak sigaraya talebi her geçen gün daha da artırıyor. Onca operasyonlara rağmen hemen her yerde bu kaçak sigaraların satılması ciddi bir tehlikedir. Yapılan araştırmalarda, 2009 yılında %5 civarında olan kaçak sigara pazarının 2010 yılı sonunda %20 seviyesine tırmandığını ortaya koyuyor.
- EGM Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’ne göre, 2009’dan itibaren Türkiye’deki yasal sigara satışının düştüğü, kaçak sigaranın arttığına dikkat çekildi. Devletin yıllık kaybı 1 milyar TL’nin üzerinde.
Çocuklara ücretsiz yemek
Çocukları akıllı tahta ve tablet bilgisayar gibi yenilikleri sağlıklı kullanabilmeleri için iyi beslenmeleri gerekiyor. 17 milyon çocuğun yemek olayına el atmak istiyoruz. Okullarda öğrencilere ücretsiz yemek verilmesini önerdik. Yeni bir neslin beslenmesiyle alakalı kentsel dönüşüm gibi, aşsal dönüşüm yapmak istiyoruz. Çocukları anne yemeğiyle tanıştırmak istiyoruz.
Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ
Paylaş