Paylaş
Almanlar endişe içinde. Almanya’daki gazeteci dostumla konuştum. “Gaz ve elektrik fiyatı aldı başını gidiyor. Faturalara şimdi yansımıyor ama yıl sonunda yansıtılacak. Doğalgaz megavat saat başına 270 Euro’nun üzerine çıktı. Karşılaştırma için: 2021’in başında 90 Euro’nun altındaydı. Yıllık 20.000 kilovatsaat tüketimi olan ortalama bir hanenin yıllık faturası 3.600 Euro civarında olacak. Bu, geçen yılın sonundakinin yaklaşık iki katı” diyor.
Hükümet halka her gün ‘Aman tasarruf edelim. Uzun duş almayalım. Kaloriferleri kısalım’ gibi tavsiyeler veriyor. Sokaklar daha az aydınlatılıyor. Özel yüzme havuzlarını ısıtmak yasak. Devlet dairelerinde sıcaklık düşürülecek. Bunun gibi bir sürü tedbir. Kış için hazırlıklar tam gaz sürüyor. Şömineler ve kırsal kesimlerde odun sobaları için yakacak odun stoku yapmak isteyenler yüzünden odun kıtlığı da baş göstermiş. Yakacak odun fiyatı yüzde 30 artmış. Yaprak döken ağaçlardan elde edilen odunun kalorifik değeri önemli ölçüde yüksek olduğu için fiyatı daha artmış.
Gazeteci dostum, “Ormanlardan yakacak odun hırsızlığının çok arttığı söyleniyor. Ormanlarda kesilip nakliye için hazırlanan kütükler çalınıyor. Ormanlar şimdi çok sıkı koruma altına alınıyor. Kütük yığınları GPS ile uydu üzerinden takip ediliyor. Köpekli özel koruyucular devriye geziyor” diyor. Çok şaşırdım. Şimdi “Almanya yemyeşil ülke. Ülkenin üçte biri ormanlarla kaplı, yani 11.5 milyon hektar. Birazını alıp götürseler ne olur?” demeyin. Çünkü ormanların yüzde 48’i özel orman. Kişi, aile, şirket veya hanedanlara ait. “Ağaç kütük satışı 8-9 milyar Euro’luk bir sektör” diyor dostum. Alman orman sahipleri derneğinden verilen bilgiye göre çalıntı miktarı yüzde 2’yi geçiyormuş. Az buz değil, çalıntı yakacak odun miktarı 20 milyon Euro’dan fazla. Bu sadece özel orman sahiplerinin zararı. Putin’in vanayı kısmasının ucu nerelere dayanıyor!
BİLİYOR MUSUNUZ?
AVDANLILARIN İŞİ ZOR
Ekoloji Birliği’nin, “Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan köyünde 14.01.2022’de Cumhurbaşkanı Kararı ile 3 bin 764 dönüm arazinin kömür madeni için acele kamulaştırılması, buradaki kömürün Yatağan Termik Santralı için çıkarılacağı bilgisinin ÇED raporunda yer alması, ayrıca Yeniköy-Kemerköy santrallarına da getirileceği konusunda duyumlar var. Köylüler kamulaştırma kararını mahkemeye taşıdılar ama bu arada şirket mahkeme falan dinlemeden tarlalara girmiş durumda. Avdan Platformu ve Büyük Menderes İnisiyatifi mücadeleye destek veriyor” diyerek Avdan köylülerinin bugün köy meydanında eylem yapacağını açıkladığını...
25 Ağustos 2022’de Resmi Gazete’de ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yayınlananların ‘müjde’ değil, ‘içi boş’ bir reklam olduğunu savunan Genel Sağlık İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur’un, yönetmelikteki hukuka aykırı değişiklikleri yargıya taşıyacaklarını bildirdiğini...
BJK VE FB’Yİ TÜRKİYE KUPASI’NDAN ELEYEN EFSANE LÜLEBURGAZSPOR’UN FUTBOL MÜZESİ AÇILDI
ÖRNEK BİR SPOR KOMPLEKSİ
Beşiktaş ve Fenerbahçe’yi Türkiye Kupası’ndan eleyen efsane takım Lüleburgazspor’un ‘Futbol Müzesi’ açıldı. Müze, ülkemizin önemli spor komplekslerinden biri olan Lüleburgaz Yıldızları Futbol Akademisi (LAFYA), 7 blok Akademi Binası, enerji merkezi, kafeterya, park danışma ofisi, akademi danışma ofisi ve 3 adet futbol sahasından oluşuyor. Kapalı alan 5.386 metrekare, futbol sahaları 16.298 metrekare ve yeşil alan toplamı 58.316 metrekaredir. 80 dönümlük bir alanda yer alan ve toplamda yaklaşık 6.000 metrekarelik kapalı alana sahip olan Futbol Akademisi; uluslararası futbol ve spor organizasyonlarına ev sahipliği yapacak donanımda açık ve kapalı spor sahaları, servis alanları ve eğitim odalarını kapsayan bir tesis olmasının ötesinde, farklı sosyal etkinliklerin de yapılamasını amaçlayan mekânsal olanaklar içermektedir. Geçen dönemki Başkan Emin Halebak’ın projelendirdiği tesis; uluslararası karşılaşmalara uygun, FIFA standartlarında 1 büyük, iki küçük açık futbol sahası, kapalı futbol karşılaşmalarının da yapılabileceği, tüm salon sporlarına uygun esneklikte, farklı sosyal aktivitelerin gerçekleştirilebileceği, 750-2.000 kişi kapasiteli (aktiviteye bağlı olarak), 1.500 metrekarelik bir kapalı salona sahip.
TARİHÇİ ALİ ARSLAN
Futbol Müzesi çalışmaları; ‘Trakya Şehir Tarihleri’ ve Trakya’daki Milli Mücadele çalışmalarıyla tanımış olduğumuz tarihçi öğretmen Ali Arslan tarafından hazırlanmış. Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli’nin çabalarıyla LAYFA’da bir müze salonu hazırlanmış, Arslan’ın hazırladığı belge, bilgi ve fotoğraflar, kentin 100 yıllık futbol tarihine ışık tutacak şekilde düzenlemmiş, dijital baskı ile tabloların montajları yapılmış, kentin yetiştirdiği milli futbolcuların formaları, Lüleburgazspor’un şampiyonluk kupaları, 1955 Dünya Ordulararası Futbol Maçı’nın final topu ve benzeri etnografik malzemelerle çağdaş bir sergileme alanı oluşturulmuş...
Müzede, 1979-1980 sezonunda Lüleburgazspor, tarihinde ilk kez Türkiye Kupası maçlarında yarı finale kadar çıkmış ve Türkiye 4. olmuş. Bu sezonda BJK ve FB’yi Türkiye Kupası’ndan eleyen Lüleburgazsporun, bu sonuçlarla Avrupa’da ve Türkiye’de uzunca bir dönem konuşulan tek takım olduğuna ait gazete kupürleri ve fotoğraflar en çok dikkat çeken bölüm oluyor. Ayrıca müzede kentin yetiştirdiği Süper Lig futbolcuları, antrenörler, teknik direktörler (tümünün biyografileri) amatör ve yerel takımların bilgi ve fotoğrafları bulunuyor. Ali Arslan, müze için 10 yıl emek verdiğini söylüyor. Başkan Gerenli, kentin dünya çapındaki bu tesisinden nice başarılı sporcuların çıkacağından çok umutlu olduğunu ve gençlere tam destek vereceğini söyleyerek müzenin tüm kentler için örnek oluşturmasını diledi.
Paylaş