’AKP statükocu’

SAADET Partisi’nin yarın yapılacak Büyük Kongre’sinde, siyaset sahnesine yeni bir ’lider’ çıkıyor: Prof. Numan Kurtulmuş...

Haberin Devamı

Siyaset sahnesine yeni bir lider geliyor: Prof. Numan Kurtulmuş...

FP döneminde, Tayyip Erdoğan’ın il başkanlığını da yapan Kurtulmuş’un, Erdoğan’la kesişen pek bir yanı bulunmuyor.

Erdoğan 1954 (İstanbul), Kurtulmuş 1959 (Ünye) doğumlu, yani Başbakan kendisinden altı yaş büyük.

Kurtulmuş Fatihli; Erdoğan Kasımpaşalı.

Erdoğan ’hayat profesörü’, Kurtulmuş ’iktisat profesörü’.

Kurtulmuş’un babası doktor emeklisi, Erdoğan’ın babası ise deniz emekçisi...

’Milli Gazete’ kaynaklı bilgilere bakılırsa, dede Niyazi Numan Kurtulmuş, Kurtuluş Savaşı sırasında birçok cephede savaşa katılıyor; binbaşı rütbesinde Yemen cephesinde çarpışırken 40 yaşında ayağından yaralanarak ’gazi’ oluyor. Ömrünün son 23 yılını ilmi çalışmalara veriyor ve Türkiye’nin Latin harfleriyle yazılmış ilk ilmihal ve akaid kitabı olan ’Amentü Şerhi’ni yazıyor. Kitabı ancak Menderes döneminde basılabilmiş.

Doktor olan babası İsmail Kurtulmuş da, Anadolu’dan getirilerek imam hatiplerde okutulan öğrencilere barınma imkánı sağlayan İlim Yayma Cemiyeti’nin 40 kurucusundan biri olarak biliniyor.

Numan Kurtulmuş, İÜ İktisat Fakültesi mezunu; bir süre önce vefat eden Prof. Sabahattin Zaim’in öğrencisi, asistanlığında bulundu. ABD’de Cornell Üniversitesi’nde doktora tezini veren Kurtulmuş’un ’Sanayi Ötesi Dönüşüm’ ve ’İnsan Kaynakları Yönetiminde Japonya Modeli’ isimli kitapları var.

Eşi Doç. Sevgi Kurtulmuş ile birlikte, Kemal Alemdaroğlu rektörken üniversiteden ayrılan Numan Kurtulmuş, daha sonra İTO’nun kurduğu Ticaret Üniversitesi’nde görev yapıyor.

SP kulislerinde, Tayyip Erdoğan’ın, Kurtulmuş’a 2002 ve 2007 seçimlerinde milletvekili adaylığı önerdiği, ancak kabul etmediği, hatta bu konuda eşinden de ricacı olduğu konuşuluyor. Gazetelerde yer aldığı gibi Numan Kurtulmuş, AKP’ye alternatif olma iddiasında... "Milli Görüş’ün bölünme süreci 28 Şubat’ın öncesinde başladı. O olağanüstü dönemin şartları olmasaydı, kimse böyle bir politik sürece girmeyecekti. AKP bir zorunluluktan dolayı ortaya çıktı. Yürümeyen bir koalisyon manzarası vardı" diyor. AKP’ye şu eleştirileri yöneltiyor: "Ekonomik gelişmeden geniş kesimler pay alamadı. Statüko sürdürüldü. Özgürlükler genişletilmedi. Sivil-demokrat bir anayasa yapılamadı."

Haberin Devamı

Yarın Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda SP’nin başına geçecek olan Kurtulmuş, bakalım söylediği gibi AKP’ye rakip olabilecek mi?

İlkokulda kaba Türkçe

TORUNUM bu yıl ilkokula başladı. Mahbube Kaya ve Mustafa Torun isimli kişiler tarafından yazılmış ’İlköğretim 1. Sınıflar İçin Okuma Yazma Öğreniyorum’ isimli ders kitabı kullanıyorlar.

Bu kitapta göze ilk çarpan ve öfkelenmeme neden olan iki cümle:

Talat eti ite at.

Ali’nin iti tin tin etti.


Bu kitabın ders kitabı olmasına izin veren zihniyet, neye hizmet ediyor acaba?.. Bu nerede ise unutulmuş argo kelimeyi canlandırmanın manası nedir?Oral ANTMEN

Taş cami duvarına çivi çakılmaz

DİYANET İşleri Başkanlığı’na... Küçükten büyüğe memleketimizdeki hemen bütün camilerimiz, yaka ve sabit mikrofonlar ile cami duvarlarına asılan sesi bozuk hoparlörlerden oluşan şekilsiz ses tesisatlarıyla donatılıyor. Hem estetik, hem de ses kalitesi ile insanın içini karartıyor. Geçen gün ziyaret ettiğim Edirne Eski Cami içindeki güzelim hat sanatı örnekleri yanında 500 yıllık taş sütunlara çivi çakılarak asılan plastik hoparlör kutularını görünce çok üzüldüm.

Bu ses sistemleri her cami için mutlaka gerekli midir? Bu sistemler için kim izin verir? Kimler denetler?

Cami içindeki tarihi yapı üzerinde yapılan tahribat için Anıtlar Yüksek Kurulu gereğini yapmalı mı? Melih ÖZTÜRK-KOCAELİ

Türban kararı demokratiktir

DEMOKRASİNİN beşiği sayılan Fransa’da Hıristiyan üniversite öğrencisi boynunda taşıdığı ’haç’ı, Musevi öğrenci gene boynunda taşıdığı Yahudi yıldızı diye bildiğimiz Şaddady’ı gömleğinin içine saklar. Böylece, sen Hıristiyan değilsin, sen Musevi değilsin gibi karşılıklı birbirlerini itham etme sorunu ortadan kalkar. Eşitlik hüküm sürer ki, bu da demokrasinin esasıdır.

Vicdan hürriyeti adı altında hareket etmek, şekilci olmayan dinin gereği yerine, politika aracı haline dönüştürülmüş dini bahane ederek, canının istediğini yapmanın demokrasi ile hiçbir ilgisi yoktur. Anayasa bu hürriyetin sınırlarını çizmiş ve bu konuda kıyafet kanunu ile bu kavramı perçinlemiştir.

Vicdan hürriyeti şekilde değil, kafanın içinde, bilgi ve kültürde, halk deyimiyle gönüldedir.

Halûk TARCAN- Bilimsel Araştırmacı-PARİS

Biliyor musunuz

FLAŞ TV’de Yalçın Çakır’ın hazırladığı ’İş Peşinde’ programına, 14 günde 153 bin 478 kişinin iş bulabilmek, 7 bin 662 işverenin de eleman bulmak için başvuruda bulunduğunu, bunlar arasında kadınların çoğunluğu oluşturduğunu, şoför, temizlikçi, çaycı, bekçi gibi branşlarda iş arayanlara karşılık kalifiye elemanların oranının % 7 dolayında olduğunu, şimdiye kadar da 78 kişinin işe yerleştirildiğini... BUGÜN başlayacak İstanbul Barosu başkanlık seçiminde Mebuse Tekay (Katılımcı Avukatlar Grubu), Kemal Aytaç (Çağdaş Avukatlar Grubu), Muammer Aydın (Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu), Uğur Yetimoğlu (Çağdaş Avukatlar Birliği), Muhittin Köylüoğlu (Savunma Avukatları Grubu) ve Şadi Çarsancaklı’nın (Hukukun Üstünlüğü Platformu) yarışacaklarını... CHP eski İstanbul İl Başkanı ve İstanbul Milletvekili Şinasi Öktem’in, Ümraniye Belediye Başkanlığı döneminde (1989-94) belediyenin mali işlerden sorumlu başkan yardımcılığını yürüten, CHP Ümraniye ilçe başkanlığında (1999-2008) bulunan ve bir süre önce partisinden ihraç edilen, 22 Temmuz seçimleri öncesinde "Bu seçim Cumhuriyet’i yıkmak isteyenler ile Cumhuriyet’i kuran CHP arasında geçecektir" diyen Erdoğan Mert’in AKP’ye geçeceğinin konuşulduğunu... AKP Beşiktaş İlçe Başkanı Av. Bülent Gökçen’in, bugün yapılacak ilçe kongresinde Beşiktaş Belediyesi’yle ilgili ’çok önemli’ açıklamalar yapacağını açıkladığını...

Yazarın Tüm Yazıları