Yalçın Bayer

Kastamonu köylüleşiyor

17 Temmuz 2019
Kastamonu sıklıkla gittiğimiz bir yer değil, Ankaralı gazeteciler bu tarihi kentle daha iç içe olabiliyorlar, biraz da turizm dolayısıyla...

Aşağıdaki rakamlar Kastamonunun nasıl ‘küçüldüğünü’ gösteriyor. Merkez ilçe nüfusu 119 bin, 19 ilçesiyle il nüfusu 360 bin oluyor. 1950’de 10 milletvekili çıkarırken, 1980’den sonra sırasıyla 5’e, 4’e ve nihayet bugün 3’e kadar düşmüş... Kastamonu nüfusuna kayıtlı 736 bin kişi Türkiye’nin diğer illerinde ikamet ediyor. Kastamonu nüfusuna kayıtlı toplam 1 milyon 52 bin kişi olduğunu belirtelim. Bu nüfusun 557 bini İstanbul’da yaşıyor. Kastamonu, Sivas’tan sonra İstanbul’da en çok hemşerisi bulunan ikinci il. Ankara’da ise 43 bin 315 Kastamonulu bulunuyor.

Kastamonu son büyük göç dalgasını 90’lı yıllarda verdi. Günümüzde ‘iç göç’ var, Kastamonu’da köyler ilçe merkezlerine, ilçe merkezleri de merkez ilçeye göç ediyor. Köyler boşalıyor, bu da tarımsal üretimi vuruyor.

İnsanlar İstanbul’a göç edince ‘yeşil doğası’ öne çıkmış Kastamonu’nun.

Sinop’tan Zonguldak’a kadar 176 km’lik sahili var, yani Karadeniz’in en uzun sahili. Ne yazık ki pek balık bulamıyorsunuz. Balıkçılıkta da yetersiz kalınmış, denizden balık tutmayı daha çok doğu Karadeniz yapıyor. Amasra’da mimar Ahmet Erkurtoğlu ve Dr. Atıf Uğurlu ile yediğimiz mezgitle getirilen ismimizin yer aldığı ‘Amasya salatası’ 28 yeşillikten yapılıyormuş. Amasra İstanbul ve Ankara’dan gelen turistler için Batı Karadeniz’in ‘Bodrum’u olmuş denilebilir.

Gezimizin asıl sebebi Cidedeki ‘24. Rıfat Ilgaz Sarıyazma Kültür ve Sanat Festivali’... Sarıyazma zaten ilçenin logosu... Üç dönem sonra AKP’den belediye başkanlığını devralan CHP’li Mehmet Eşref Mutlu, Ilgaz’ın oğlu Aydın Bey ve eşine büyük yakınlık gösterdi. Rıfat Ilgaz, İnebolu’dan geldikleri Cide’de 1911’de Hüseyin Çavuş’un evinde doğmuş. 2007’de ev belediye tarafından aslına uygun biçimde yeniden inşa edilerek açılmış. Törende resim sergisi açıldı, yürüyüş düzenlendi, halk oyunları ekibinin gösterileri ve Haluk Levent konseri festivale renk kattı yeniden. Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz konuşmasında “Rıfat Ilgaz bugün aramızda olmamasına rağmen güncel olarak yaşıyor. Eserleri bugünün gençlerine ve çocuklarına hitap edecek eserler. Bu değerleri ayağa kaldırıp ileriye götürmek için fırsat olarak görüyoruz” dedi. Rahmet geçmişte ‘komünist’ diye hapislerde yatmış, karakollarda dayak yemiş, kitapları toplanmıştı.

Cide’yi çok beğendik, kültürel ve turistik güzellikleriyle İnebolu’yu geride bırakmış gördük.

Kastamonu’da günlük altı gazete çıkıyor, Kayseri’de 20’ye yakın gazetenin çıkmasına karşın günlük ortalama 2-3 bin dolayında tirajları olması dikkat çekici... Ama ilan sayılarının düşmesi nedeniyle gazeteler ekonomik olarak sıkıntı yaşıyorlar.

Yazının Devamını Oku

İnebolu ve Cide’nin kaderleri aynıydı

12 Temmuz 2019
Cide’ye geldiğimizde, yıllar önce ‘Şan Sineması’nda yapılan Rıfat Ilgaz gecesini hatırladık. O görüntüler, o konuşmalar belleğimizde hâlâ canlı biçimde yaşıyor. Geceyi Doğan Hızlan yönetmişti. Sanatçılar Şükran Kurdakul, Leyla Erbil, İlhan Selçuk; Rıfat Ilgaz’ın kişiliğini ve eserlerini anlattılar. Yoğun bir ilgi vardı. Salonda yer bulamayanlar merdivenlere oturmuştu.

“24. Cide Rıfat Ilgaz Sarıyazma Kültür ve Sanat Festivali” dün başladı, yarın bitecek. Ailesi ve hemşerileri Rıfat Ilgaz’ı anacak, şiirleri okunacak, anılar anlatılacak. Etkinliklerde yerel sanatçılarla birlikte Ahmet Selçuk İlkan, Gripin, Arzu Akça ve Haluk Levent’in (bu akşam) konserleri var.

Cide Belediye Başkanlığı’nı AKP’den üç dönem sonra alan CHP’li Mehmet Eşref Mutlu, eski dostları Mehmet Saydur, İbrahim Diner ve Cide’nin 40 yıl önceki kaymakamı Sudi Kocaimamoğlu’nun da Ilgaz’ı anlatacaklarını söyledi.

Cide’de Çınar Yayınları’nın sahibi Aydın Ilgaz çantasından babası Rıfat Ilgaz’ın ‘Halime Kaptan’ kitabını çıkardı. “Sık sık İnebolu’yu yazıyorsun” dedi, “Bunu da okursan Kurtuluş Savaşı yıllarında Karadenizli kadınların ne çabalar gösterdiklerini öğrenirsin.” Rıfat Ilgaz, tarihte örneğine az rastlanan bir kahramanın hikâyesini anlatıyor. Bir kadın kaptanın fırtınalar, azgın dalgalar ve korsanlarla mücadele ederek İnebolu’ya cephane taşımasının romanıdır bu...

Buraya gelmişken, tatilcilere Cide’nin 11 km kesintisiz sahilinde Gideros, Aydos, Denizkonak, Uğurlu, Çayyaka, Akbayır ve İlyasbey’in denize girmeye son derece elverişli olduğunu hatırlatalım. 

GÜNÜN SÖZÜ

“TÜRKİYE hayal üretmekte çekingendir. Hayal kurmanın küçümsendiği bile sık görülür. Ayrıca, siyasal bunalımlı dönemlerde karşılaşılan gerçekler hayalleri de baskı altında tutar. Mimarlıkta da her yaratıcı tasarımda olduğu gibi ‘hayal’in ‘ütopya’nın önemli bir yeri vardır.”           (Mimar Doğan HASOL)

FINDIKTA İŞ İŞTEN GEÇMEDEN!

KARADENİZ

Yazının Devamını Oku

Adalet ve adaletsizlik nedir?

11 Temmuz 2019
Dün ‘Dünya Hukuk Günü’ydü...

‘Hukuk Yoluyla Dünya Barışı’ konulu konferansların üçüncüsü 10 Temmuz 1967’de Cenevre’de yapılır. Türkiye’de Başbakan Süleyman Demirel’dir. Dışişleri Bakanlığı’nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu aldığı kararla 10 Temmuz’u ‘Dünya Hukuk Günü’ ilan eder... Başka ülkelerde kabul görmemesi Türkiye’de kutlanmasına engel değil tabii... Çünkü her dönemin değişmez klasik sözü ‘Hukuk herkese lazım’ın hiç olmasa bugün gündeme gelmesi güzel bir şey...

Hukuk deyince hemen ‘adalet’ kavramı da akla geliyor. Adalet kavramı insanlık tarihi boyunca üzerinde en fazla durulan kavramların başında. Hem ahlaksal hem de politik anlamda insanlığın ulaşabileceği en ideal bir durum olan ‘adalet’i tanımlamak kolay gibi gözükse de pek o kadar da kolay değil. Bu kavram felsefe tarihinin de önemli kavramlarından olmuş. 19. yüzyıldan itibaren hukukun, sosyolojinin ve siyasal bilimlerin de uğraşı alanına girmiş. Antik çağ filozofu Platon, devlet felsefesini oluştururken onu temel bir kavram olarak ele almış. Platon ortaya attığı devlet modelinin en önemli özellikleri olarak bilgelik, cesaret, ölçülülük ve adaleti işaret eder.

Antik çağın diğer bir filozofu Aristoteles de Büyük İskender’in hocası olması nedeniyle politik yaşama daha fazla katılmış, siyaset felsefesini pratik yaşamdan hareketle geliştirmiş. Aristoteles, ‘Yasalara uymamak, onu kendi çıkarlarına göre kullanmak ve dolayısıyla bu şekilde bir eşitsizlik yaratmak adaletsizlik; yasalara uygun davranmak ve eşitliği bozmamak ise adalettir’ der.

Dünya Hukuk Günü’ herkese kutlu olsun...

ODTÜ’DEKİ AĞAÇLARI KURDAŞ OLUŞTURMUŞTU

Prof. Dr. Kemal Kurdaş’ı (ODTÜ kurucu rektörü) anlatmak için ‘Önce Mülkiye, sonra Türkiye’ sözünü kullanmak ne kadar doğrudur? Ama SBF’yi bitirmesine rağmen ODTÜ’ye vücut veren asıl adam olarak bilinir. ODTÜ sevdalısı demek daha doğrudur. Ölümünün ardından Hıncal Uluç, “Meclis arkasındaki barakalardan 5.5 milyon metrekare devasa kampuskente uzanan sivil devrimi gerçekleştirmiş, fiziki planlamasından akademik çatkısına kadar ‘yüksek öğrenim efsanesi’ni yaratmıştır” diye yazmıştı. Ege Cansen de onun için “Kemal Kurdaş 2001’de Kemal Derviş ne ise 1961’de odur” demişti.

Bugün Ankara’nın en önemli yeşil alanını -ODTÜ- bir zamanlar Kemal Kurdaş çok büyük özveri ile yaratmıştı.

Kurdaş

Yazının Devamını Oku

658 yıllık destan... Kırkpınar ve pehlivanlar pehlivanı Ahmet Taşçı

10 Temmuz 2019
AHMET Taşçı, dünyanın da kabul ettiği Kırkpınar yağlı güreşlerinin gelmiş geçmiş en büyük başpehlivanı...

Başpehlivanlığı ilk kez 1990’da kazandı ve bu unvanını 2000 yılına kadar korudu. İki altın kemeri olan Taşçı’nın üçüncü altın kemeri ise hak ettiği halde zamanın federasyon yetkililerinin engellemesi nedeniyle son anda elinden alındı. Yağlı güreş dünyasında bu durum büyük yankı uyandırdı. Edirnede güreşleri birlikte izlediğimiz Ahmet Taşçı’ya yaşadığı haksızlıkları sorduk. O da “Her şey filmde anlatılacak” diye bir çıkış yaptı. Film konusunda teklif aldığını, hatta senaryosunun hazırlandığını ve çekimlere eylül ayında başlanacağını söyledi. ‘Taşçı’ adı verilen film “En iyi hikâye, gerçek hikâyedir” diyor.

Onun başarılarına bakarsak, ne futbolda ne basketbolda ne de atletizmde böyle bir güç başarısına ulaşan başka bir sporcu yok!

Taşçı’nın geçmişteki başarıları şöyle:

1988’den itibaren 9 kez (1990, 91, 92, 93, 95, 96, 97, 99 ve 2000) Kırkpınar’ı kazanmış, iki altın kemer almış. Üçüncü altın kemere giden son karşılaşmasını da ‘hakem oyunu’ ile kaybetmiş.

Kırkpınar’da 17 kez final oynamak her sporcu için pek olanaklı değil... Ahmet Taşçı’nın başarıya giden yolunu, Karamürselden ‘ağabeyleri’ Aydın Demir (1976, 77 ve 78) ve Hüseyin Çokal’ın (1982, 83 ve 84) başpehlivanlık başarıları açmış.

En önemlisi de kendi pehlivanlığı sürecinde sırtı hiç yere gelmemiş Taşçı’nın... Esas başarı bu olsa gerek.

ADALI HALİL VE KEL ALİÇO

Yazının Devamını Oku

İmamoğlu CHP’yi kampa çekiyor

5 Temmuz 2019
İSTANBUL Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, pazartesi günü başlayacak İBB Meclisi toplantısı öncesinde CHP grubunu bu cumartesi-pazar günleri Kumburgaz’da kampa çekiyor.

İki günlük toplantıya OPET’ten genel sekreterliğe transfer edilen Yavuz Erkut ile birlikte CHP’den 127 İYİ Parti’den 4 olmak üzere 131 üyenin katılması bekleniyor. AKP ve MHPnin oluşturduğu cumhur ittifakının ise 180 üyesi bulunuyor.

İki günlük toplantıda kritik kararların alınması bekleniyor. Örneğin, 15 yıldır ayda beş kez toplanan İBB Meclisi bu kararının üç güne indirilmesi düşünülüyor. Bununla meclis toplantılarını engellemek isteyen muhalefetin tepkilerini ‘perdeleme’ye çalışılması anlamına gelebileceği konuşuluyor. İmamoğlu’nun 14 belediye başkanı ile birlikte yaptığı toplantılarda ‘oturma’ düzenine de yeni bir şekil verileceği ileri sürülüyor. Çünkü Trabzonlu olmayan bazı belediye başkanlarının uygulamaya konulan yeni oturma biçiminden rahatsız oldukları gündeme getirilmeye başlandı.

Toplantıda İmamoğlu’nun esas vurgulamaları olan İstanbul halkına verdiği sözlerinin altyapı çalışmalarının da gündeme geleceği öğrenildi.

ZOR HESAP!

- “70’lik rakının vergisiz fiyatı 45 TL, vergi dahil 150 TL. Yani 45 liralık siz, 105 liralık devlet içiyor.” K.S.O.

TRAKYA BUĞDAYI ‘SARI LİRA’ GİBİ

ÇORLU’nun Seymen mahallesinde hasat şenliğini izledik. Hasadın yüzde 60-70 hasat edilmiş... Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz’un “Verimden memnunuz ancak fiyattan değiliz. Her şeye karşın biz üretmeye devam edeceğiz” demesi alkış topladı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyesi, Seymenli  Prof. Dr. Halim Orta, konuşmasında buğdayın veriminin yanında kalitesinin önemini anlatırken “Bu seneki buğdayımız sarı lira gibi” dedi. Orta ayrıca, bölgede yetiştirilecek buğday çeşitlerinin verimlilik değerlerinden ziyade hastalıklara dayanıklılığının önemli olması gerektiği, böylece daha az ilaç kullanarak daha sağlıklı ve kazançlı bir üretimin gerçekleştirilmesinin önemine değindi.

Tarım konusunda uzmanlığı dikkat çeken CHP Tekirdağ Milletvekili

Yazının Devamını Oku

Geç gelen adalet adalet değildir

4 Temmuz 2019
SCİPİO Africanus MÖ 236-182 yılları arasında yaşamış olan Romalı bir generaldir. Zama Savaşı ile meşhur Hannibal’ı yenmiştir. Hannibal Roma’yı defalarca yenmiş, filleri ile Alp dağlarını aşmış ve Roma’yı almasına ramak kalmış ve ülkesi tarafından Kartaca’ya çağrılınca dönmek durumunda kalmıştır. Scipio bu Hannibal’ı yenmiş, Roma’nın en büyük rakibi olan Kartaca’yı ortadan kaldırmıştır.

Bu eşsiz komutan kıskanç bir siyasetçi ve savcı olan Cato tarafından haksız suçlama ile senato önünde mahkemeye çıkarılmıştır. Mahkeme haksız yere uzatılmış, savcının son imzası atılmamış, yıllar sonra beraat kararı verilmiştir. Fakat Scipio bu kararı göremeden yıllar sonra kızgın ve üzgün bir şekilde köşesinde yaşamıştır. Bugünkü gazetenizin 10. sayfasında  ‘Bir tek o kaldı’ başlığı ile hikâyesi yazılan eski Genelkurmay Başkanı’nın dosyası, diğer bütün sanıklar beraat etmiş iken aylardır beklemekte ve imza edilmemektedir.

Bu haksız durumun çok önceden sonlanması gerekirken, halen devam etmesini anlamak zordur. Dr. Cengiz KUDAY

TERME SEL BASKININI UNUTMAYIN

BAĞIMSIZ Samsun Milletvekili Erhan Usta, 21-22 Haziranda Termede meydana gelen sel felaketi nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye zor sorular yönelterek “Bu olay, bir doğal afetin değil ihmalin sonucudur. Dere yataklarının temizlenmemesi bu afete yol açmıştır. Terme ilçesinde toplam 38 köyde 2 bin çiftçiye ait 60 bin 000 dönüm arazi, 14 bin 000 kümes hayvanı, 200 kovan arı, 145 bin 000 yumurta telef olmuştur. Ancak felaket örtbas edilip gündeme getirilmemektedir. Samsun’un seçilmiş idarecileri, Bakanlığınıza bağlı DSİ ve ilgili diğer kurumlar sonuçları gidermeye yönelik hiçbir çalışma başlatmamıştır” dedi.

SİGARAYI NEDEN AZALTMIYORUZ?

AJANS Press’in Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin sigara kullanımında dördüncü sıraya yerleştiği görüldü. Araştırma nüfusların 15 yaş üstü sigara kullanımlarını ele alırken, Türkiye’de sigara kullanımının erkek nüfusunun yüzde 40’ında, kadın nüfusunun ise yüzde 13’ünde olduğu kaydedildi. Böylelikle Türkiye’deki total sigara kullanımı yüzde 26 olarak tespit edildi. En fazla sigara tüketimiyle listenin ilk sırasına da yüzde 39 ile Endonezya yerleşti. İkinci sırada yüzde 30 ile Rusya gelirken, Yunanistanın da yüzde 27 oranla üçüncü sıraya yerleştiği saptandı. Buna karşın en az sigara tüketen ülke de yüzde 7 ile Brezilya...

2018 yılında sigara kullanımıyla alakalı basına 75 bin 542 haber yansıması tespit edilirken, 2019’da bu rakamın 33 bin 89 olduğu görüldü.

TELEFON DOLANDIRICILARINA DİKKAT

Yazının Devamını Oku

Avrupa’da diyaspora çıkışı

3 Temmuz 2019
TÜRKİYE, Avrupa’da ‘spor ve kültür’ amaçlı etkinliklere kapı açmaya başladı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) son dönemdeki en önemli etkinliğini Almanya’da ortaya koydu. Esasında bir diyaspora kurumu olan YTB’nin bugün sayısı 6.5 milyonu bulan yurtdışındaki vatandaşlarımıza yönelik olarak gerçekleştirdiği çalışmaların çeşitliliği pek sıradan bir şey değil. Topluma aktif katkılar sunan bireylerin dışında anavatan, Türkçe ve Türk kültürüyle bağlarını sürdürme amaçlanıyor. Bu kapsamda yurtdışındaki vatandaşlarımıza yönelik son olarak 28-30 Haziran 2019 tarihlerinde Almanya’da Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hamm Belediyesi işbirliğiyle ‘Avrupa Spor ve Kültür Festivali’ gerçekleştirildi. Festivalde sanattan spora, kültürden edebiyata, müzikten gastronomiye birçok farklı alanda Türk ve Alman kültürüne ait faaliyetler düzenlendi.

GÜÇLÜ BİR BURS AĞI

Başkanlığını son bir yıldır Abdullah Eren’in yürüttüğü YTB, 6 Nisan 2010 tarihinde kurulmuş; yurtdışındaki vatandaşlarımız, soydaş ve akraba topluluklarımız ile Türkiyede öğrenim gören uluslararası burslu öğrencilerimize yönelik olmak üzere toplam 3 ana faaliyet alanında çalışmalar yürütüyor. YTB’nin çalışmalarıyla, gerek yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla gerekse kardeş topluluklarla ilişkiler güçlendirilmekte; ekonomik, sosyal ve kültürel olarak daha yakın ilişkiler tesis ediliyor. YTB tarafından Türkiye Bursları markası adıyla sağlanan burstan yararlanarak Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrenciler ise Türkiye’nin dünyanın dört bir yanındaki gönüllü elçileri oluyor.

Bu tür kurumların başına getirilen gençler, hassas görevlere özellikle Cumhurbaşkanı’nın ‘aile’ çevresinden seçiliyor. Bunlar daha çok, Kartal İmam Hatip Lisesi çıkışlı ve Erdoğan’ın çocuklarının okul ve sınıf arkadaşlarından oluyor. Aslen Batı Trakya, Gümülcineli olan YTB Başkanı Abdullah Eren (35) Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden lisans, Londra-Westminster Üniversitesi Diplomasi Çalışmaları alanında da yüksek lisans derecesi almış. Özel sektörde çeşitli üst düzey görevler üstlenmiş, bir dönem de AKP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı’nı yürütmüş... Abisi İbrahim Eren (38) TRT Genel Müdürlüğü’nü yürütüyor. Eren’lerin babaları Halit Eren İslam dünyasında etkin bir isim. İslam Konferansı’nın tek icracı örgütü olan IRCICA’nın Genel Sekreterliği’ni yürütüyor. İngiltere-Türk İslam Cemiyeti’nin, Batı Trakya ve Türkiye’de kültür, eğitim ve sağlık gibi amaçlı derneklerin kurucusu olarak biliniyor.

Abdullah Eren ayrıca Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nda (SETA) araştırmacı olarak akademik çalışmalarda bulunmuş. Başbakan Özel Kalem Müdür Yardımcısı ve Başbakan Müşaviri görevlerinin sonrasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevini yürütmüş olan Abdullah Eren, 27 Ekim 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı görevine atanmış. Sivil toplum faaliyetleriyle yakından ilgilenen Eren, Balkanlarla ilgili çalışmalar yürüten birçok sivil toplum örgütünde aktif görevler üstlenmiş. Geleneksel Türk sporlarına da ilgi duyan Abdullah Eren, iyi derecede İngilizce biliyor, evli ve 2 çocuk babası...

Bir günlük Türk ve Alman Festivali’nde kendisini yakından izledik. Sıcakkanlı ve samimi bir genç, çok atak...

AMAÇ İSLAMOFOBİYE ENGEL OLMAK

Abdullah Eren

Yazının Devamını Oku

Hamm’da Türk-Alman festivali coşkusu

28 Haziran 2019
ALMANYA’da vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Hamm şehrinde Lippe Park’ta ‘Avrupa Spor ve Kültür Festivali (ASKFEST)’ adı altında bir Türk-Alman festivali düzenleniyor. Avrupa’da bu formatta ilk kez düzenlenen etkinlik Kültür ve Turizm Bakanlığı/Yurtdışı Türkler Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Hamm Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinde bugün başlıyor.

Gençlik-Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Kültür-Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy beraberindeki kalabalık bir heyetle bugün Ankara’dan 08.30’da kalkan özel bir uçakla ve Almanya’ya gidecek. ‘Birlikte Spor Yap, Birlikte Eğlen, Birlikte Yaşa’ ve ‘Terin Rengi Yoktur’ temaları üzerinden Türk-Alman spor ve kültürel işbirliğine vurgu yapılacak. Festival kapsamında sportif etkinlikler, eğlenceye yönelik aktiviteler ve iki kültürü tanıtıcı kültürel faaliyetler yapılacak. Sportif etkinlikler kapsamında, futbol, basketbol ve voleybol turnuvaları, mini golf, tenis, badminton, kaykay, tırmanma parkurları, masa tenisi, frizbi atışları, e-spor, zekâ oyunları, milli ve geleneksel güreş, okçuluk yarışmaları, aşık oyunu, trambolin, bowling ve langırt gibi oyunlar Türk-Alman sporcular tarafından ilgili spor federasyonlarınca ortaklaşa icra edilecek. Açık hava konserleri, halk oyunları, çocuklara yönelik oyunlar ve boyama etkinlikleri, VR gösterimi ve atlıkarınca gibi eğlence aktiviteleri de yapılacak. Etkinliklere katılım ücretsiz olacak.

Almanların ünlü kömür madeni havzası Kuzey Ren Vestfalya bölgesindeki (artık kapalı) Hamm’ın Türkiye’deki kardeş şehri Afyon... Hıristiyan Demokrat Partili olan Almanya Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann, 31 Mart seçimlerinden önce İstanbula gelip Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı’nın düzenlediği iki toplantıya katılmıştı.

Türk heyeti bu akşam yurda dönerken, etkinlikler pazar günü 17.30’a kadar sürecek... (www.askfestival.com)

 

İMAMOĞLU’NU SİYASET  3 AY RAHAT BIRAKSIN

GÖREVE başlayan İmamoğlu’nun önünde zorlu bir yol var. Çok çalışacak, enkaz edebiyatı yapmayacak. Ancak karşısında kendisine iş yaptırmayacak güçlü bir meclis ve ilçe belediye başkanları grubu var. “Bizden, ondan” demeden liyakatli kadrolarla önünü açması gerekiyor. Bu da güçlü, ne yaptığını bilen deneyimli kadrolarla mümkün olabilir. Tabii ki kendisine oy ve destek veren kitlelerin, 25 yıldır iktidara susamışlığını unutmamak gerekiyor.

İmamoğlu ne demişti: “İsraf düzenini yıkacağım”. Bu konuda siyasete kaçmadan somut, elle tutulur, halka izah edilecek eylemler ve uygulamalarla yol alması lazım, öbür türlü sürekli tartışma konusu olacaktır. Beş yıllık Beylikdüzü deneyiminde dengeli ve herkesi kucaklayan bir yönetim tarzını İBB’de sürdürmesi umutları daha da büyütecektir.

İmamoğlu, “Dedem ‘Makamın büyüdükçe boynun eğilsin’ derdi”

Yazının Devamını Oku