TÜRKİYE’de çok sayıda olması umut edilen bir eğitim kurumu. Ama maalesef bir elin parmakları kadar.
En köklülerinden biri de Ege’de, İzmir’de 20 yıldır. Denizcilik sektörüne personel kazandıran ve mezunlarının hemen iş bulabildiği bir yüksekokul. Şimdi ise fakülte olma yolunda atılan adımlar. Bu hafta Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Güldem Cerit ile söyleştik.
>> Türkiye için önemli bir konu olan denizcilik alanına kalifiye personel yetiştirmek için kurulan kurumu yönetiyorsunuz. Bölümünüzden ve gelişiminden bahseder misiniz?
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu, ülkemizin denizcilik ilgi ve çıkarları doğrultusunda, toplam kalite ve çevre yönetimi felsefesi ile denizcilik, lojistik, ulaştırma, işletme yönetimi alanlarında lisans, lisansüstü ve doktora düzeylerinde eğitim-öğretim hizmetleri gerçekleştirmekle birlikte deniz ticaret filosuna da zabit yetiştiren bir okul. Bünyemizde, "Denizcilik İşletmeleri Yönetimi", "Güverte" ve "Makine" bölümleri bulunuyor. Okulumuz, 1988 yılında 51 öğrenciyle başladığı eğitim-öğretim hayatında, 20 yıl içerisinde gerek ülke denizciliğinde gerek dünya denizciliğinde en önemli eğitim kurumlarından biri haline geldi. Yüksekokulumuz bugünkü konumu ile rektörlerimiz merhum Prof. Dr. Ömer Yiğitbaşı, Prof. Dr. Namık Çevik, Prof. Dr. Fethi İdiman ve Prof. Dr. Emin Alıcı ile müdürlerimiz Prof. Dr. Attila Sezgin, Prof. Dr. Mete Oktav ve Prof. Dr. Ömer Baybars Tek’in ve tüm Dokuz Eylül Üniversitesi ailesinin eseridir. Bilimsel, eğitsel, sektörel, sosyal ve kültürel hizmetlerimizdeki başarımızın gerçek kahramanları fedakar ve cefakar akademik ve idari kadromuz ile öğrencilerimiz ve velilerimizdir.
>> 1954 yılında Ankara’da doğdu. ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nde lisans, DEÜ İşletme Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. 1993’te Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’na yardımcı doçent olarak atandı. 1998’de müdürlük görevine getirildi. Aynı yıl Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Anabilim Dalı’nda doçent, 2004’de profesör oldu. Uluslararası Denizcilik Ekonomistleri Birliği (IAME) Konsey Üyeliği görevlerini yürüten Cerit’in Martı isimli bir kızı var.
Denizcilik Fakültesi için senato kararı aldık, YÖK’ü bekliyoruz
>> Yeni bir fakülte oluşumu için çabalar olduğunu duyuyoruz. Denizcilik Fakültesi ile ilgili son durum nedir? Nasıl bir yapı düşünülüyor?
Uluslararası ticaretin artması, tüketici taleplerindeki büyük çeşitlenme, teknolojideki gelişmeler, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90’lık bölümünün ulaştırmasını gerçekleştiren denizcilik sektörüne olan talebi büyük ölçüde artırmıştır. Sektörde hizmet vermekte olan işletmeler ve tüm ilgili kurumlar, donanımı yüksek kadrolara ihtiyaç duymaktadırlar. Yüksekokulumuz ise Türkiye’de Denizcilik İşletmeleri Yönetimi lisans eğitimini ilk kez başlatan bir yüksek öğrenim birimi olmuştur. Türkiye’de İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulu denizcilik eğitimi veren birimlerin fakülte düzeyinde örgütlenmiş olması, DEÜ Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nun da fakülte kapsamına alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu karar, 20 yıllık bir lisans eğitim kurumunun gelmiş olduğu gelişme düzeyine de uygun olacak ve kurumlar arası uyumu her bakımdan sağlayacaktır. DEÜ Senatosu da 27 Mayıs 2008 tarihli toplantısında Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nun ’Denizcilik Fakültesi’ne dönüştürülmesini oybirliği ile karara bağlamış ve konu Yükseköğretim Kurulu’na sunulmuştur.
Su sporlarına destek verilmeli
>> İzmir ve Ege’de denizden daha fazla yararlanmak için neler yapılmalı?
Deniz ticaretinin, deniz ulaştırmasının ve deniz sporlarının gelişimi, denizden yararlanmamızı da güçlendirecektir. Limanlarımızın yatırımlarının tamamlanması, yat işletmelerimizin sayısının artması, yelken ve diğer su sporlarımızın gelişmesi, halkımıza yönelik denizcilik yayınlarının desteklenmesi ve stratejik olarak bu alanlara öncelik verilmesi Türkiye’nin deniz ilgi ve çıkarlarının korunmasını ve geliştirilmesini de getirecektir.