Paylaş
Günümüzde çoğu girişimci, mobil uygulama konusundaki yaratıcı fikirlerinin teknolojik altyapısını oluşturarak onları pazarlama yolunda ilerliyor. Mobil uygulamalar, temel olarak native ve hybrid olarak ikiye ayrılıyor. Native ve hybrid mobil uygulamalar arasında bazı temel farklar bulunuyor. Uygulamayı kodlamaya başlamadan önce, geliştiricilerin tasarlayacakları mobil uygulamanın amacına ve kullanım maksadına uygun bir tercih yapmaları ve buna göre karar vermeleri gerekiyor. Ben bu yazımda native mobil uygulama konusunu geniş bir şekilde ele almaya ve değerlendirmeye çalıştım. Bu değerlendirmenin birçok kişiye yardımcı olacağını düşünüyorum.
Native Mobil Uygulama Nedir?
Native mobil uygulama, yalnızca bir işletim sistemi tarafından kullanılabilen uygulama anlamına geliyor. Bazı kaynaklarda "yerel uygulama" olarak da geçebilen bu uygulama türü; belirli bir cihaza ya da yazılıma özgü olarak tasarlandığı için, o cihaza ait yazılımsal ve donanımsal tüm kaynaklarla entegre bir şekilde çalışabiliyor.
Native mobil uygulamaları, daha dinamik ve hızlı çalışan uygulamalar olarak da tanımlamak mümkün. Örnek vermem gerekirse; sosyal medya uygulamaları, haber uygulamaları gibi sık sık kullandığımız çeşitli aplikasyonların çoğunluğunun native mobil uygulama örneği olduğunu söyleyebilirim.
Native Mobil Uygulamaların Avantajları
Native mobil uygulamalar, diğer mobil uygulamalara göre daha güvenilir olduğu için daha çok tercih ediliyorlar. Bu güvenirliği ise Play Store ve App Store gibi doğrulanmış uygulama mağazaları sağlıyorlar. Cihaz içerisindeki verileri uzaktan depolayabilen bu uygulamalar, HTML ya da Javascript gibi yazılım dillerini kullanıyorlar. Yüksek hız performansı ve son derece zengin bir kullanıcı deneyimi sunması ile firmaların marka değerine önemli ölçüde katkıda bulunuyorlar. E-ticaret sektöründe, web sitesine kıyasla native mobil uygulamalarda kullanıcıların daha fazla ürün incelediği biliniyor.
Native Mobil Uygulamasının Dezavantajları
Bu uygulamalarda her platforma özel yeni bir kod yazılması gerekiyor ve farklı işletim sistemlerine ait uygulamalar bir diğerinde çalışmıyor. Uygulama geliştiriciler açısından bakıldığında, yeni işletim sistemlerine adapte olmak oldukça zor ve bu noktada native mobil uygulamaların en büyük eksiği maliyetinin yüksek olması ve geliştirme sürecinin uzun sürmesi.
Neden Native Mobil Uygulama Tercih Edilmeli?
Geniş bir kitleye hitap etmek gerekiyorsa, uygulamanın cihazın özellikleriyle beslenmesi gerekiyorsa, performans endişesi varsa native uygulamaların tercih edilmesi gerekir. Aksi takdirde çok fazla kullanıcısı olan popüler uygulamalarda meydana gelebilecek birkaç saatlik teknik aksaklık bile milyon dolarlık zararlara sebep olabilir.
Native ile Hybrid Mobil Uygulama Arasındaki Farklar
Native mobil uygulamalar ile hybrid mobil uygulamalar arasındaki farklar hala tartışılan konular arasında. Ancak net olarak bilinen bir şey var; native mobil uygulamaların hybrid mobil uygulamalara göre maliyetleri daha yüksek. Hybrid mobil uygulamalar için sadece bir defa kod yazılması yeterli olurken ve bu kod tüm platformlarda kullanılabilirken, native mobil uygulamalarda her platform için ayrı kodların yazılması gerekiyor. Buna rağmen native mobil uygulamalar, hybrid mobil uygulamalara göre daha çok tercih ediliyor.
Eksiğim olduysa veya yazımı kısa tuttuysam lütfen af ola. Mümkün mertebe “Hap bilgi” vermeyi tercih ediyorum.
Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,
3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK
Paylaş