Paylaş
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Washington’da kendisine eşlik eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la birlikte tarihi Andrew Mellon Auditorium’da...
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), onun çatısı altındaki Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ile Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı’nın birlikte oluşturduğu “Yuvarlak Masa”nın çevresinde dünyanın önde gelen 21 şirketinin Başkan-CEO’ları var.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, TAİK Başkanı Ekim Alptekin, Cumhurbaşkanı’nın ekonomi Başdanışmanları Cemil Ertem ile Yiğit Bulut da masada yerini almış.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezleri ABD’de bulunan uluslararası devlerin Başkan ve CEO’larına öncelikle şu mesajı verdi:
- ABD ile aramızda stratejik ortaklık vardı. Sayın Obama ile birlikte bu model ortaklığa dönüştü. Sizlerden stratejik ve model ortaklığa uygun yatırımlar bekliyoruz. Çoğunuzun ülkemizde yatırımları var. Ancak, onları yeterli görmüyoruz. Daha fazlasını istiyoruz.
Yatırım Ajansı Başkanı Ermut, Erdoğan’ı dinlerken şunu düşündü:
- Sayın Cumhurbaşkanımız adeta Yatırım Ajansı Onursal Başkanı gibi... Bizim için büyük avantaj. Masadaki Başkan ve CEO’larla görüşmek için kimi zaman 6 ay randevu beklediğimiz oluyor. Bu kadar güçlü Başkan ve CEO’ları bir arada görmek bizim açımızdan çok önemli.
Tam o sırada Lockheed Martin Başkan ve CEO’su Marillyn A. Hewson söz aldı:
- 60 yıldır Türkiye’de savunma alanında işbirliklerimiz söz konusu. Nükleer Zirve nedeniyle dünyanın 56 ülkesinden devlet başkanı Washington’da. Hepsinden de bizimle görüşme talepleri oldu. Ancak, en güçlü katılımlı buluşma Türkiye için gerçekleşti.
“Yuvarlak Masa” toplantısının moderatörlüğünü üstlenen The Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Muhtar Kent de aynı yönde bir yorum yaptı:
- 20 yıldır bu tür toplantılara katılıyorum. Bu kadar başarılısını görmedim.
Citibank Başkanı Michael O’Neill de şu mesajı verdi:
- Zor bir coğrafyada, zor dönemlerden geçiyorsunuz. Herşeye rağmen başarılı işler yapıyorsunuz.
56 ülke arasında en yoğun ilgiyi Türkiye’ye gösteren 21 dünya devi grubun Başkan ve CEO’ları, aynı güçlü ilgiyi yatırımları ülkemize yönlendirmede de gösterir mi?
Uçaktaki gazeteci sayısı ilk kez 26 oldu
CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın Washington seyahati, uçakta kendisine eşlik eden gazeteci sayısı açısından en kalabalık katılımla gerçekleşti. 26 gazetecinin yer aldığı uçakta Hürriyet’i Verda Özer ve ben temsil ettik. Sabah, Takvim, Yeni Şafak, Habertürk, Star Gazetesi ve Türkiye Gazetesi de ikişer kişiyle temsil edilen yayın organları arasında yer aldı.
BUNLARI VAHAP BEY DE DUYSUN
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün İstanbul’a indikten sonraki basın toplantısından çıkarken Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz’a sordu:- Ekonomi nasıl gidiyor?- 2015 büyümesi iyi geldi. Kişi başına milli gelirimiz 9 bin 261 dolara inmişti ama yön yukarı doğru döndü. Bir dinamizm var. Ayrıca sizin Washington’da buluştuğunuz 21 uluslararası şirketin Başkan ve CEO’larından bazılarının “Biz Türkiye’ye güveniyoruz ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği güven duygusu da çok etkili oluyor” yorumlarını duyduk.- O masadaki şirketlerin toplam büyüklüğü 1 trilyon dolardan da fazlaydı. İnşallah artacak uluslararası yatırımlar.Oğuz’un hemen arkasında beni gördü:- Bunları Vahap Bey de duysun.
KAŞ’A HAVAALANI YAPALIM MEİS’E DAHA RAHAT GİDERSİN
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Başbakanlığı döneminde, 2011’de yaptığı görüşmede Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım sinyali veren Dow Chemical Başkan ve CEO’su Andrev N. Liveris, Washington’daki buluşmada da moral aşıladı.Kocaeli’de 2 üretim tesisi bulunan dünya devinin Başkanı Liveris, Türkiye’ye dönük yatırım tempolarının süreceğini söyledi. Erdoğan, Liveris’i dinlerken Meis kökenli olduğunu, Kaş’a gidip-geldiğini anımsadı:- Kaş’a bir havaalanı yapalım, siz de memleketinize rahat gider gelirsiniz...Bu arada Washington’daki “Yuvarlak Masa”yla ilgili ilk yazımı okuyan gümrük müşaviri arkadaşım Mustafa Eroğlu’ndan şöyle bir mesaj aldım:- 28 yıldır Dow Chemical’a gümrük müşavirliği hizmeti veriyorum. Şirket, Türkiye’yi Doğu Avrupa, Afrika ve Türk Cumhuriyetleri’nde dönük lojistik üs yapmak üzere çalışmalar yürütüyor.
DİYANET CENTER OF AMERİCA İÇİN 2 MİLYON DOLAR BAĞIŞLAMIŞTIK
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Maryland’da açılışını yaptığı “Diyanet Center of America”da karşılaştığım bir işadamına sordum:
- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez, Washington’a 30-40 dakika mesafedeki bu merkezin 100 milyon dolara mal olduğunu, kaynağın yüzde 90’ının da Diyanet Vakfı’ndan karşılandığını, bunun içinde bağışların da olduğunu söyledi. Siz de bağış yaptınız mı?
- Biz yaptığımız bağışları anlatmayı sevmeyiz. 10 yıl önce burası için Diyanet Vakfı’na 2 milyon dolar bağışlamıştık.
CEO’lar listesi şöyle: * Marillyn A. Hewson (Başkan & CEO, Lockheed Martin), Andrew N. Liveris (Başkan & CEO, Dow Chemical), Raymond L. Conner (Başkan & CEO, Boeing Commercial Airplanes), Michael O’Neill (Başkan, Citibank), David M. Cote (Başkan & CEO, Honeywell), Patrice Zagame (Başkan, Baxalta Intercontinental), Michael F. Mahoney (Başkan & CEO, Boston Scientific), Dennis M. Nally (Başkan, PWC), Bob Leduc (Başkan, Pratt & Whitney), Eduardo C. Leite (Başkan, Baker & McKenzie), John Rice (CEO, GE Global Growth & Operations), Danny Roderick (Başkan & CEO, Westinghouse Electric Company), Thomas Kennedy (Başkan & CEO, Raytheon).
Paylaş