Yola Vehbi Koç’la koyulup dünyada öne çıktı şimdi yıldırıma dayanıklı kablolar da üretiyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
TÜRK Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş.’nin Mudanya’daki fabrikasından içeri girdiğimde, ilk anda büyüklüğünün farkına varamadım.
Şirketin CEO’su Hakan Özmen, 1 Haziran’dan itibaren görevi devralacak Francesco Fanciulli ve Fabrika Direktörü Halil Kongur’la birlikte toplantı salonuna geçince, duvardaki fotoğraf dikkatimi çekti.
Hakan Özmen, hemen fotoğraf üzerinde deniz kıyısındaki fabrika alanının büyüklüğünü anlattı: "Fabrika alanımız 180 bin metrekare. Bunun 75 bin metrekaresi kapalı alan."
Mudanya’daki sözünü ettiğim alana ilk yatırım 1964’te Vehbi Koç’un öncülük etmesiyle, Türk Siemens tarafından gerçekleştirilmiş. Fabrika, 1998’de Siemens’ten İtalyan Pirelli’ye (bizde adı Türk Pirelli) geçmiş. 2005 yılında da Goldman Sachs tarafından satın alınmış...
Yatırım bedeli 100 milyon dolar dolayında olan şirketin Goldman Sachs’a geçişinden sonra adı da Türk Pyrsmian Kablo ve Sistemleri A.Ş. olarak değişmiş. Şirkete dünyada bu isim verilirken, prizmadan yola çıkılmış.
Hakan Özmen, bu noktada bir ayrıntıya vurgu yaptı: "Şirketimizin adının önündeki ’Türk’ ibaresi el değiştirmelere rağmen titizlikle korunmuş. 2005’teki isim değişikliği sırasında da koruduk. Artık şirketlerin adının önüne kolay kolay ’Türk’ kelimesi konulamıyor. Çünkü, izin çıkmıyor. Biz de bu ayrıcalığımızı koruyoruz."
Sonra birlikte fabrika turuna çıktık. Türk Pyrsmian Kablo, Mudanya’da 50 bin tonu enerji, 30 bin tonu da telekom kabloları olmak üzere yılda 80 bin ton kablo üretiyor.
Halil Kongur’un söylediklerine bakılırsa, dünyanın önde gelen kablo devi Pyrsmian’ın dünyadaki 51 fabrikası arasında Mudanya’daki kadar büyük "entegre tesis" yok: "Çünkü, dünyadaki diğer fabrikalar belirli alana yoğunlaşmıştır. Örneğin bir bölümü sadece telekoma dönük kablo üretir. Bizde hepsi var. Fiilen 8 bin farklı çeşit kablo üretiyoruz. İstersek bu sayı 15 bine kadar çıkabilir."
Bunun üzerine Hakan Özmen’e sordum:
Fabrikanızın böylesine büyük ve dünyada tek olacak şekilde entegre oluşmasında kimin rolü var?
- Bu konuda sanırım rahmetli Vehbi Koç’a Türkiye olarak bir teşekkür borçluyuz...
Hakan Özmen ve Halil Kongur, yüksek gerilim kablolarının üretildiği bölümde ısrarla test bölümünü görmemizi istedi. Bu bölüme girdiğimizde, ısrarlarının nedeni anlaşıldı. Çünkü, burada yüksek gerilim kablolarına yıldırım testi yapılıyordu.
Halil Kongur’un anlattığına göre, üretilen yüksek gerilim kablolarına burada 2.8 milyon volt gücünde "yıldırım darbesi" yönlendiriliyor, testi geçen ürünler, müşteriye gönderiliyor.
Bir başka laboratuvara girdiğimizde, Halil Konkur, yapılan bir test üzerinde durdu:
Ürettiğimiz kabloları + 150 derece ile - 150 derece arasında da test edebiliyoruz.
- Bu test neden yapılıyor?
Tümüyle kendi geliştirdiğimiz ürünler de var. Örneğin, Sibirya (Sakalin bölgesi) için yüksek gerilim kablosu talebi geldi. Orası için - 60 dereceye dayanıklı kablolar ürettik ve gönderdik.
Fabrikayı gezerken, sıkça "Vehbi Koç ne kadar uzak görüşlüymüş" sözünü tekrarladık...
400 milyon dolar ciro 160 milyon dolar ihracat
TÜRK Pyrsmian Kablo ve Sistemleri A.Ş.’nin CEO’su Hakan Özmen, şirketlerin kriz döneminde kárlılıktan çok nakit akımına önem verdiğine dikkat çekti:
Finansta da çok iyiyiz ama bizim için operasyon geliri çok önemli.
- Yıllık cironuz ne kadar?
400 milyon dolar.
- Bunun içinde ihracatın oranı ne?
Yüzde 40 dolayında... 150-160 milyon dolarlık ihracatımız var.
- Kaç kişi çalışıyor?
500 kişiye istihdam sağlıyoruz...
Fabrika Müdürü Halil Kongur, geçmişe dönük bir bilgiyi vermeden geçemedi:
Geçmişte çalışan sayımız 1000’in üzerindeydi.
- Teknoloji, çalışan sayısını azalttı yani?
Biraz öyle oldu...
Türk Pyrsmian’da çalışan sayısının azalması, işsizliğin yüzde 15’i aşıp rekor kırdığı bir dönemde pek hoşa gitmeyebilir ama şirketin kurumlar vergisinde Bursa 5’incisi olduğunu hatırlatayım...
5.5 milyar Euro’luk Pyrsmian’ın zirvesine çıktı, futbolda milli olmak içinde kaldı
TÜRK Pyrsmian Kablo’nun CEO’su Hakan Özmen, kısa süre önce dünyada 51 fabrikası bulunan grubun Milano’daki (İtalya) merkezine, iki güçlü yöneticiden biri olarak atanmış.
Özmen, 1 Haziran’da görevini İtalyan Francesco Fanciulli’ye bırakıp, Milano’ya gidecek. Pyrsmian’ın dünyadaki 21 telekom kablosu fabrikası 1 Temmuz’dan itibaren Özmen’e bağlanacak...
39 yaşındaki Hakan Özmen’in öyküsü çok ilginç. Almanya’da doğmuş. İlköğretime orada başlamış, birara İzmir’e dönmüşler. Bir yıl eğitimine İzmir’de devam etmiş, Türkçe’yi de o dönemde öğrenmiş.
Sonra Almanya-Türkiye arasında mekik dokumuş. Almanya’da Stuttgart’ta, İzmir’de Göztepe’nin alt yapısında futbol oynamış. Milli futbolcu Alpay Özalan’la yanyana top koşturmuş.
Üniversite sınavına girdiğinde, ilk 50 arasına girmiş. Önüne ODTÜ’nün Endüstri Mühendisliği bölümüne devam etme seçeneği çıkmış.
İşte o günlerde çok büyük ikilem yaşamış:
Futbol mu, üniversite eğitimi mi?
Annesi tavrını üniversiteden yana koymuş:
Oğlum, sınavda ilk 50’ye girdin. Bu başarıyı harcama. Boşver futbolu, güzel güzel üniversiteye devam et.
Hakan Özmen, annesinin ısrarlarına boyun eğmiş. ODTÜ Endüstri Mühendisliği’ni bitirmiş. Okulu bitirdiği yıl, Türk Siemens, başarılı öğrencileri kendine çekmek için bir çalışma yapmış. O günlerde de karşısına üç seçenek çıkmış:
Türk Siemens’e girip, kariyerine orada başlamak ve devam etmek.
ODTÜ’deki hocalarının "üniversitede kalmalısın" önerisini yerine getirmek.
Johns Hopkins’ten açılan bursla ABD’de eğitim görmek.
Özmen’i ikna eden Türk Siemens olmuş. Siemens’te Almanya-Türkiye arasında git-gelleri olmuş. Mudanya’daki fabrikayı kapsayan kablo grubu Pirelli’ye satılırken, o süreçte içli dışlı olduğu Pirelli’ye geçmiş. Türkiye’deki şirket, Türk Pirelli Kablo olduğunda yönetim kuruluna da girmiş.
Özmen, İtalya’da görevliyken, 2001 yılında Pirelli Kablo yönetimi, "Türkiye’deki şirketin durumu pek iyi görünmüyor, bize orada lazımsın" deyip, Türkiye’ye göndermiş.
Türk Pirelli Kablo’nun yönetim kurulunda Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Alarko Holding’in ortağı İshak Alaton, TÜSİAD International’in Başkanı Aldo Kaslowski ve Selahattin Beyazıt’la birlikte görev yapmış... Şirketin yönetim kurulu başkanlığını da bir dönem Selahattin Beyazıt’tan devralmış...
2005 yılında Pirelli, kablo grubunu Goldman Sachs’a sattığında, Mudanya’daki fabrika da aynı kervana katılmış, şirketin adı da Türk Pyrsmian Kablo’ya dönüşmüş...
Türkiye’deki başarıları, şimdiÖzmen’i 5.5 milyar Euro’luk Pyrsmian’ın zirvesine taşıdı...
Özmen’e sordum:
"Keşke futbolcu olsaydım" gibi bir pişmanlığınız var mı?
- En azından bir kere milli futbolcu olmayı çok isterdim...
Özmen, kısa süre sonra Pyrsmian’ın zirvesinde göreve başlayacak ama hep "Bir kere milli olsaydım"ı sayıklayacak...
Bu örnek milli futbolculuk duygusunun ne demek olduğunu çok iyi anlatıyor değil mi?
Alaton’dan burs aldı yönetimde buluştular
HAKAN Özmen’in iş hayatında yaşadığı en duygulu anlardan biri, Türk Pirelli Kablo’nun yönetim kurulunda ilk göreve başladığı dönem olmuş:
"Üniversitedeyken İshak Alaton’dan burs almıştım. Türk Pirelli Kablo’nun yönetiminde İshak Bey de vardı. Aynı yönetim kurulunda görev yapmak, bana gurur verdi. Sonra bir dönem de ben yönetim kurulu başkanı oldum, o yine yönetim kurulu üyesi olarak bize büyük katkılar verdi."
Özmen, şirketi temsilen İshak Alaton’a "teşekkür plaketi" sunmuş... Plaket töreninde ikisi de duygulu anlar yaşamışlar...
Eminim İshak Alaton, burs verdiği öğrencinin başarısını görünce mutlu olmuştur...