Paylaş
- Başak Karlıdağ, İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı, Tolga Köktürk CFO, Ali Ağan Kcell (Kazakistan) CEO’su, Osman Turan Ucell (Özbekistan) CEO’su, Barkın Seçen de Moldcell (Moldova) CEO’su.
Görev alanındaki en ilginç ülkenin Nepal olduğunu vurguladı:
- Nepal’in 30 milyonluk nüfusunun 4’te biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yiyecek ekmek bile bulamayan insanların cep telefonu aldığına tanık oluyoruz.
Ülkede okur-yazar oranının yüzde 50’de kaldığını kaydetti:
- Ncell, SIM kartlarını parmak bastırarak satıyor. Düzenli adres sistemi yok. Aboneler evlerini çizerek tarif ediyor.
Bunları anlatırken öneride bulundu:
- Birlikte Katmandu’ya gidelim. Everest’te güneş enerjisiyle çalışan baz istasyonlarımızı da yerinde görelim.
Erim Taylanlar, iki meslektaşımla 3 günlüğüne Nepal’e gitti. Ben katılamadım. Global Hill+Knowlton’dan Işıl Kaya, Taylanlar ve Ncell’in CEO’su Nurlan Sargaskayev’den aldığı notları bana aktardı:
- Everes’te 5 bin 200 metredeki baz istasyonumuz güneş enerjisiyle çalışıyor ve 3G hizmeti veriyor. Şehir dışındakiler 100 bin dolara kurulurken, dünyanın en yüksek noktasındaki baz istasyonu 330 bin doları buldu.
Sargaskayev, maliyetin yükselten nedeni özetledi:
- Baz istasyonu ekipmanları helikopterle taşınıyor. Helikopterin ulaşamadığı noktalara Sherpa’lar (dağ köylüleri) tarafından sırtta ve katırla çıkarılıyor. Orada kesintisiz iletişim uydu bağlantısıyla sağlanıyor.
Sargaskayev, 5 bin 200 metrede iletişimin önemini vurguladı:
- Sherpa köyleri bu sayede iletişim olanağı buluyor. Tapınakların olduğu noktalarda da cep telefonu çalışıyor. Yılda 100-150 dağcının hayatı bu iletişimle kurtuluyor.
Taylanlar, sosyal sorumluluk projelerine değindi:
- “Bir okul sahiplen” ve “e-kütüphane” ile 55 okula, 25 bin öğrenciye ulaştık.
Işıl Kaya’nın notlarındaki hamal Bhola Gautam’ın sözleri ilginçti:
- Yük bulmak için kapı kapı dolaşırdım. Şimdi dükkanlarda telefon numaram var. İş olunca arıyorlar, yüklerini taşıyorum.
30 milyonluk Nepal’de nüfusun yüzde 50’si okur-yazar değil, yüzde 25’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor, yani ekmek bulmakta sıkıntı çekiyor. Buna rağmen Ncell’in abone sayısı 11 milyonu buluyor ve hızla artıyor.
Bu durum, cep telefonu sahipliğinin “yeteri kadar beslenmenin” bile önüne geçtiğini gösteriyor...
Seni merak etmiyorum Hüsnü, Hürriyet Web’de görüntülerin dönüyor
PAKİSTAN Başbakanı Navaz Şerif ve Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile beraberindekileri geçen pazartesi akşamı Lahor’da Huzur-i Bağ’da ağırladı.
Kültürel gösterilerin ardından yemeğe geçildi. Açık havadaki organizasyonda ısıtıcılara rağmen soğuk herkesin içine işledi. Bir grup işadamı, Huzur-i Bağ’dan erken ayrılmayı yeğledi.
Otele döndüğümüzde Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, bana takıldı:
- Çok önemli bir haber atladın.
- Anlatırsanız yazarım.
- Anlatmakla olmaz.
İşadamları otele erken dönme çabasıyla muhabir arkadaşların bindiği minibüse doluşmuş, yol boyunca espriler sıralanmıştı:
- Bu minibüste 30 milyar dolar var. Minibüsteki işadamlarının ciroları toplamı 30 milyar doları buluyor.
Meslektaşlarım yol boyunca çekim yapmış, Ankara büromuzdan Ümit Çetin, hemen Hürriyet Web Koordinatörü Bülent Mumay’ı arayıp görüntüyü geçmişti. “30 milyar dolarlık minibüs” görüntüleri Hürriyet Web’de yayına girmişti.
Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, ertesi sabah şakayla karışık dert yandı:
- Bir daha gazetecilerin minibüsüne binmem. Az önce eşimi aradım, “Seni merak etmiyorum, iyi olduğunu biliyorum Hüsnü” dedi.
Hürriyet Web’i kastederek ekledi:
- Meğer minibüsteki görüntülerimiz internette dönüp duruyormuş.
Noter masraflarını öder madeni ormana bağışlarım
BOSPHORUS 360 Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Aktürk’ün, “Noter masraflarını ödeyene Paşaköy’deki taşocağını devretmeye hazırım” sözlerine Paşaköy’den yanıt geldi:
- Ben Paşaköy yerli halkından Bahattin Kaya. O taşocağı için noter masrafını ödemeye hazırım. Taşocağını bana devretsinler.
Kaya, taşocağını çalıştırma niyetinin olmadığını belirtti:
- Benim amacım o taşocağını Orman İdaresi’ne iade etmek. Çünkü, taşocağı Ömerli Barajı koruma havzası içinde. Biz burada kümes yapma izni bile alamıyoruz. Taşocağı nasıl çalışır?
Bahattin Kaya, bana cep telefonunu da iletti. Cengiz Aktürk’e vereceğim.
Görüşüp, “noter masrafına devir” yapar mı?
Paylaş