Paylaş
- Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) için TBMM’de kurulan “Uzlaşma Komisyonu”nda CHP’yi ben temsil ediyordum. İş dünyasından yeni TTK konusunda bugünkü yakınmalarının hiçbirini duymuş değilim.
Akif Hamzaçebi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başkan Yardımcıları Murat Yalçıntaş ve Tanıl Küçük’ün yeni TTK’da değişmesi gereken maddelere dönük açıklamalarına dikkat çekti:
- Yeni TTK, aslında 5 kanundan oluşur. Kanunun olumlu yönlerinin ağırlıkta olduğunu gözardı etmeyelim. Onları görüp, değişmesi gerekenleri öyle sıralayalım.
Kanunun yürürlük tarihine vurgu yaptı:
- Aslında hükümet, yeni TTK için yürürlük tarihini hemen 6 ay sonrasına belirlemek istiyordu. İtiraz ettim.
- Neden?
- Çünkü, şirketlerin yeni kanuna göre hazırlıkları yetişmezdi. Sürenin 1.5 yıl olmasını önerdim. AK Parti adına “Uzlaşma Komisyonu”nda olan Bekir Bozdağ önerimi doğru buldu ve yürürlük tarihi 1 Temmuz 2012 olarak belirlendi.
Sonra şirketlerin web sitesi oluşturmaları noktasına değindi:
- Belki KOBİ’lere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu konuda destek verebilir. Ancak, şirketlerin web sayfasında bilgilerinin yer almasına itiraz etmemek gerekiyor.
- Şirketlerin banka borçlarına varıncaya kadar tüm ayrıntıyı web sayfasına koyması konusunda “mahremiyeti de ortadan kaldırıyor” eleştirileri söz konusu...
- O konuda haklı olabilirler, yeniden bakmak gerek. Ama şirketlerle iş yapanlar, borçluluk durumunu da bilmek isteyebilir. İncelenir, dengeli bir formül bulunur.
- Siz yeni TTK’nın değiştirilmesine sıcak bakar mızınız?
- Yürürlük tarihi olan 1 Temmuz’un ertelenmesine karşıyız. Ancak, değişiklik konusuna sıcak yaklaşırız.
- 1 Temmuz’a kadar yetişir mi değişiklikler?
- Önümüzde zaman var... Elbette yetişir...
Bu durumda iş dünyasının yeni TTK’nın çıkması için başta hükümet olmak üzere siyasilerle yaptığı görüşmeleri, şimdi de değişiklik için yürütmesi gerekiyor...
Bizim hedefimiz kolay ve güvenli ticaret ortamı
BAŞKANLIĞINI Hakan Güldağ’ın yürüttüğü TOBB Medya ve İletişim Meclisi olarak geçen gün Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı’yı ziyaret ettik.
Ziyaret sırasında fırsat bulmuşken yeni Türk Ticaret Kanunu’yla (TTK) ilgili talepleri anımsattık:
- Yeni TTK’da değişiklikler düşünüyor musunuz?
- Kuranı Kerim’den başka her metin değişebilir. Değişmemesi söz konusu olmaz. Ancak, herkes yeni kanunun mükemmel olduğunu düşünüyordu.
- Şimdi değişmesi istenen maddeler gündeme gelmeye başladı.
- Hele talepleri bir görelim, ona göre bakarız.
- Yeni TTK’nın yürürlük tarihinin ertelenmesi söz konusu olur mu?
- Hayır... 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek.
Yazıcı, sözlerini şu genel bakışla noktaladı:
- Bizim hedefimiz kolay ama güvenli bir ticaret ortamı oluşturmak.
Yani, yeni TTK’nın “kolay ve güvenli ticaret”i sağlayamayacağı anlaşılırsa, hükümet de değişikliği gündeme getirecek gibi görünüyor.
Çocuklarımla dedemin Kocamustafapaşa’daki evini görmeye geldik
BİRKAÇ ay önce İsviçre merkezli ilaç devi Roche’un New Jersey’deki (ABD) Nutley adlı Ar-Ge merkezine gittiğimizde, bize sunum yapmak üzere toplanan ekipte Türkçe konuşan Janet Diratsaoğlu dikkatimi çekti.
Roche Türkiye’nin İlaç Geliştirme Direktörü ve 6. Bölge Başkan Yardımcısı Aslıgül Kendirci ile birlikte sunumları dinlerken arada Janet Diratsaoğlu’yla da konuştum:
- Ermeni kökenli Türküz. Annem ve babam uzun yıllardır ABD’de yaşıyor.
- Türkçe’yi çok iyi konuşuyorsunuz...
- Çünkü, annem ve babam evde hep Türkçe konuşur.
- Türkiye ile bağınız var mı?
- Geçen yaz çocuklarımı alıp, İstanbul’a getirdim Kocamustafapaşa’ya gidip, dedemin evini onlara gösterdim.
- Ev hâlâ ailenize mi ait.
- Evet...
Fransa’nın soykırımı inkar edene hapis ve para cezası öngören yasayı çıkarmasından sonra notlarımı karıştırdım, Janet Diratsaoğlu’yla kısa konuşmamızı buldum...
Bir tarafta Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gibi ilişkileri geren siyasetçiler, diğer tarafta yıllardır ve binlerce kilometre uzakta Türkiye sevgisini yüreklerinde yaşatan Ermeniler...
Paylaş