Paylaş
Set Çimento’nun Limak tarafından devralınması sonrası Parsan Makine’nin bağlı bulunduğu Güriş Holding’in patronu Yamantürk ailesi, hemen İğnebekçili’te teklif götürdü:
- Parsan’ın başına geçmenizi istiyoruz.
İğnebekçili, ilk anda kararsız kaldı:
- Artık tam zamanlı çalışmasam...
Yamantürk Ailesi bastırdı, 2012’de Parsan’da CEO’luk ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini kabul etti. Gruba bağlı Omtaş’ta Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanısıra ortak olduğu Asil Çelik’in de yönetimine girdi. Mercedes, MAN gibi dünya devlerine motor aktarma organları parçası üreten Parsan’da söz konusu şirketler başta olmak üzere yabancı müşterilerinin, “yeni yatırım yapın” istekleri dikkatini çekti.
Belirsizlik ortamında yatırıma soyunmak kolay değildi ama aile ikna oldu, İğnebekçili Parsan’daki ekiple birlikte kolları sıvadı:
- Parsan Makine için Dilovası’nda 80 milyon Euro’luk yatırım yapıyoruz. 300 dönüm yerimiz var. 200 dönümlük bölümünü kullanacağız. Arkasından 80 milyon Euro’luk ilave yatırım da gelecek.
Yatırımın “stratejik” sayılıp, bu çerçevedeki teşviklerden yararlandırılmamasına içerledi:
- Avrupa’nın önde gelen aks mili üreticisi konumundayız. Daimler, millerinin yüzde 13’ünü bizden almaya karar verdi. Bu yatırımı Almanya’da yapmaya kalksak, özel uçak gönderip bizi aldırırlardı.
Parsan Makine’nin mevcut cirosunun 52 milyon Euro düzeyinde olduğunu vurguladı:
- İlk 80 milyon Euro’luk yatırımın devreye girmesi sonrası 3 yıl sonra Parsan Makine’nin cirosu 80 milyon Euro’ya çıkar. Ciromuzun yüzde 88’i ihracattan geliyor.
Yatırımla ilgili şu yorumu yaptı:
- Müşteriler artık bizi çözüm ortağı kabul ediyor, öyle davranmamızı bekliyor. Global oyunculuk da müşteri beklentisine cevap vermekten, rekabetçi fiyat uygulayı gerektiriyor.
Ardından Omtaş’a değindi:
- Omtaş, termik santrallara parça üretiyor. Titanyum parçalar yapıyor. Müşterileri arasında TEİ de var. Şu anda Omtaş’ın cirosu 25 milyon Euro dolayında. Burada da yatırım gündeme gelecek. Cirosu da 30-35 milyon Euro’ya çıkabilecek.
Sonra Asil Çelik’e işaret etti:
- Güriş, Asil Çelik’te Diler Grubu’yla ortak. Orada da 80 milyon Euro’luk yatırım söz konusu. Yatırımla üretim kapasitesi 400 bin tondan 600 bin tona çıkacak. Daha sonra hedef üretimi ek yatırımla 1 milyon tona çıkarmak. Asil Çelik, otomotiv sektörüne çelik malzeme üretiyor.
Asil Çelik’te 1 milyon tonluk üretime ulaşıp, Avrupa’daki 3-4 büyük oyuncu arasına girmek istediklerini kaydetti:
- Asil Çelik’in cirosu şu anda 300 milyon Euro dolayında... 3 yıl sonra ciro 500 milyon Euro’ya çıkacak. Üretim 1 milyon tona yükselince ciro da 700 milyon Euro’ya ulaşabilir...
Gün geçtikçe büyüyen Suriye sorunu, terör, seçim belirsizliği ve kur darbesine rağmen 180 milyon Euro’luk yatırımı sürdürmek hiç de kolay değil...
Paylaş