Paylaş
Erdoğan ve heyetinin konakladığı otelde bizi ilk karşılayanlar Türkiye’nin Caracas Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkanı Selim Bora ve Başkan Yardımcısı Faruk Kayar oldu.
Olpak, Venezuela seyahatinin çok verimli gerçekleştiğini paylaştı:
- İş insanlarımız çok verimli ikili görüşmeler yaptı. Somut iş anlaşması yapan şirketlerimiz var.
Şevki Mütevellioğlu araya girdi:
- İkili ticaretimiz 1 milyar 63 milyon doları buluyor. Bunun içinde ihracatımız 81 milyon dolarda kalıyor. Ancak, Venezuela, dünyada en çok Türkiye ile iş yapmak istiyor.
DEİK’in Danışmanı Merih Kepez, ikili görüşmeleri özetleyen bilgi notunu gönderdi:
Türkiye Müteahhitler Birliği: Venezuela Yurtdışı Müteahhitler Birliği AVEXCON ile Latin Amerika ve Karayipler’de müteahhitlik alanında işbirliği yapılması görüşüldü. Ayrıca, Venezuela Turizm Master Planı’nın Türk proje firmaları tarafından yapılması teklif edildi.
Namet: 10 bin ton et anlaşması imzalamayı planlıyor. Ayrıca bir çiftlik yatırımı için görüşmeleri sürüyor.
Tona Yapı: Alba Oteli 30 yıllığına kiralayan Inversiones Parla Bella firmasıyla Caracas’ta bulunan otelin Türk ürünleri ile tadilatı ve tefrişinin yapılması görüşüldü.
Havatek Makina: Venezuela’da Rosneft ile rafineri ve yakıt tankları projelerini gerçekleştirme üzerinde çalışıyor.
Dardanel: Bu yıl Venezuela’ya
17 konteyner ton balığı konservesi ihraç etti.
200 konteynerlik anlaşmaları da sürüyor.
Dorçe Prefabrik Yapı: Ahlatçı Holding, Venezuela’nın Cojedes eyaletinde altın madeni işletmeyi planlıyor. Üretilen altınları Türkiye’ye getirmeyi hedefliyor. Bunun karşılığında Dorçe Prefabrik’in Türkiye’de üretiği prefabrik okul, hastane, konut yapıları Venezuela’ya satmak istiyor.
Atak Madeni Yağ: Devlet petrol şirketi PDVSA ile Alpet madeni yağlarının Venezuela’da üretilmesi icin ön anlaşma imzalanacak.
Gökova Denizcilik: 15 yıl aradan sonra Venezuela’dan son 3 ayda 2 iki büyük hurda gemiyi Türkiye’ye getirdi. Bu alanda uzun süreli işbirliği için görüşüldü.
Naz Global: Gıda paketi ihracatı kapsamında Venezuela Gıda Bakanı ile görüştü. Ayrıca iplik ihracatı ile ilgili ciddi 2 ayrı görüşme gerçekleştirdi.
Büyükelçi Mütevellioğlu, bunlara TPIC’in hazırlıklarını ekledi:
- TPIC, Venezuela’dan ülkemize petrokok ithalatı için önemli yol aldı. Petrokok, çimento üretiminde yoğun kullanılıyor. Venezuela’dan alım, ülkemiz için daha avantajlı olabilir.
Summa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora ve Namet Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Kayar’a döndü:
- Türkiye’den iş insanlarının Venezula’da tarım yatırımı düşünmesini de tavsiye ederim. Öyle bölgeler var ki, bir yılda 4 ürün alınabilecek düzeyde verimli topraklara sahip.
Bir mesaj da Türk Hava Yolları’na (THY) verdi:
- THY, Caracas’a haftada 3 gün Havana (Küba) bağlantılı uçuyor. Caracas’ı Havana’dan ayırmaları, seferleri daha verimli hale getirebilir.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros’un son iki yılda Türkiye’ye 4 kez geldiğinin altını çizdi:
- Mesafe uzak olsa da Venezuela ile Türkiye arasında güçlü bir bağ oluştu. Bu bağ, iki ülkenin de kazanacağı iş modelleri ile gelişebilir.
Yüzde 1.3 milyon enflasyon ve petrol üreticisi olmasına rağmen “varlık içinde yokluk”la boğuşan Venezuela, Türk iş dünyası için “fırsat kapısı” gibi görünüyor...
Paylaş