Vali: Öğrencilere burs vermeyen işadamının açılış davetine katılmayacağım

MALATYALI İşadamları Derneği’nin (MİAD) Bakırköy eski belediye başkanlarından Naci Ekşi’nin başkanlığını yürüttüğü Yüksek İstişare Kurulu, 1.5 yıl önce şu kararı aldı:

Haberin Devamı

- 1985 yılında Turgut Özal’ın ve eski Milli Eğitim Bakanlarından Metin Emiroğlu’nun tavsiyesiyle kurulan Malatya Eğitim Vakfı (MEV), bugüne kadar kentimizde işadamlarının bağışlarıyla okul yaptırılmasına öncülük etti, çok sayıda öğrenciye burs verilmesini sağladı. Son dönemlerde burs sayısı ve toplam miktarında biraz yavaşlama var. Bu konuda yeniden heyecan yaratmanın bir yolunu bulalım.
Bu kararın ardından Naci Ekşi, Mustafa Küçük ve Ahmet Turan Koçer kafa kafaya verip, şu formülü üretti:
- İnternet ortamında “Malatya Eğitim Bursu Platformu” kuralım. Burs isteyen öğrencilerle hayırsever işadamlarımız bu ortamda buluşsun. Başta Malatya Eğitim Vakfı olmak üzere kentimize dönük tüm dernek ve vakıflar üzerinde verilen burslar, bu platforma girsin. Böylece birçok öğrencimiz bursa kavuşamazken, kimi öğrencilerin farklı derneklerden birkaç burs almasının da önüne geçilir.
MİAD Başkanı Yunus Akdaş, oluşturulan platformu Malatya Valisi Ulvi Saran ile Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a anlattı. Vali Saran’a isteğini iletti:
- Sayın Valim, oluşturduğumuz “Malatya Eğitim Bursu Platformu”nun herkese güven vermesi için valilik nezdindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinde işlemesi sağlanabilir mi?
Saran projeden etkilendi ve hemen kararını verdi:
- Oluşturduğunuz platform üzerinden paralar bizim vakfın hesabına ulaşsın. Oradan da seçilen dar gelirli başarılı Malatyalı üniversite öğrencilerine yönlendirilsin.
Ulvi Saran, hemen valilikteki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na talimat verdi:
- Malatya Eğitim Bursu Platformu’ndan vakfımız hesabına yatacak paraları, bursu veren işadamlarının belirlediği öğrencilere yönlendirelim.
Valilikteki vakıf yöneticisi itiraz etti:
- Yapamayız efendim. Vakfımıza yönelen bağışlar havuzda toplanır. Sonra ihtiyaç halinde o havuzdan çeşitli şekillerde kullanılır. Adrese teslim bursa aracılık yapmak bizim mevzuatımıza aykırı.
Saran kararlıydı:
- Ne demek mevzuata aykırı? Ben talimat veriyorum, yapacaksınız.
Konu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın Ankara’daki merkezine taşındı. Vakfın Başkanı, Vali Saran’la görüştükten sonra ikna oldu. Bunun üzerine o günlerde TBMM’ye gönderilmek üzere olan Torba Yasa Tasarısı’na bir madde eklendi. Torba Yasa’yla birlikte devreye giren o madde de girdi. Böylece Malatya Eğitim Bursu Platformu üzerinden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hesabına yönelen burs paraları belirlenen öğrencilere doğrudan gönderilir hale geldi.
Önceki cuma günü Yunus Akdaş ve Ahmet Turan Koçer’le Malatya’ya gittik. Vali Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’un da katıldığı burs platformu tanıtım toplantısında yerimizi aldık. Vali Saran, katılımcı listesini eline alıp, herkesten tek tek burs istedi.
O akşam herbiri ayda 150 liradan toplam 130 öğrenciye daha burs sağlandı. Böylece platform üzerinde ister MEV’i, ister bir başka derneği adres göstererek yöneltilen burs sayısı 1200’ü buldu.
Vali Saran, toplantı bitiminde vedalaşırken aldığı kararı aktardı:
- Mağazalar dahil, kentimizde sık sık işyeri açılışları oluyor. Artık bir karar aldım. Öğrencilere burs vermeyen işadamının açılış davetine katılmıyorum.
Malatya Eğitim Bursu Platformu, Türkiye ve yurtdışındaki tüm Malatyalı hayırseverler için internet ortamında “köprü” rolü oynamayı bekliyor. Girin platformun internet sitesine, ister MEV’i, ister köyünüzün derneğini adres gösterin. Gönlünüzden kopan bursun gerçek ihtiyaç sahibi öğrenciye ulaşmasını sağlayın.
İsteyen Turkcell, Vodafone veya Avea üzerinden 6944’e sms göndersin, burs havuzuna her seferinde 10 lira gitsin...

Haberin Devamı

Çikolatadan Kaplumbağa Terbiyecisi heykeli yaptı

Haberin Devamı

NURYILDIZ Tekstil’in patronu Şahin Nalbant ve eşi Sevim Nalbant’la geçen pazar sabahı Pelit’in Haramidere Evren Sanayi Sitesi’ndeki yeni fabrika girişinde yer alan restoranda kahvaltıda buluştuk. Şahin Nalbant, beyaz önlüğü ile masalar arasında dolaşan Pelit’in patronlarından Selahattin Ayan’ı gösterdi:
- Sabah saat 03.30’da işe başlar. Fabrika, böyle bir gıda tesisi için hijyen açısından örnek gösterilecek noktada. Üretimin yapıldığı bölümlerde tüm duvarlar her 10 dakikada bir otomatik olarak buharla temizleniyor.
Selahattin Ayan, bir ara bizim masamıza da uğradı. Nalbant, oturduğumuz masaya dikkat çekti:
- Bu masalar da Selahattin Bey’in eseri.
- Mobilya işiniz de mi var Selahattin Bey?
- Bu benim hobim...
Sonra binanın girişindeki heykele vurgu yaptı:
- Osman Hamdi’nin Kaplumbağa Terbiyecisi tablosundan esinlenip, çikolatadan bir heykelini yaptım.
Bunun üzerine heykelle ilgili bilgi kartına baktım:
- Çikolata ustamız Selahattin Ayan tarafından yapılmıştır...
Ayan, ayaküstü sohbetin bir noktasında rahmetli babasının fabrikayı büyütmek üzere oldukları günlerdeki tavsiyesine değindi:
- Bizim bu arsaya o günlerde bir inşaat şirketi 350 daire karşılığı talip oldu. Babam, “Oğlum, yeter çalıştığın. 13 yaşından beri çalışıyorsun. Al 350 daireyi, kenara çekil, geçinir gidersin” demişti. Biz fabrikayı yaptık, büyüdük. Şimdi bu yeni binayı tamamladık. Burada büyük bir pasta üretim hattı kuruyorum. Yurt dışına Pelit pasta ihraç edeceğiz.
Pelit’in yarattığı istihdamı anlattı:
- Burada 3 bin kişi çalışıyor. Çoğu personelimizin evi ve arabası vardır...
Pelit, Selahattin Ayan’ın usta liderliğiyle daha da büyümeye doğru yol alıyor...

 

Yazarın Tüm Yazıları