Paylaş
- Burada otel odasında bile atıkları ayrıştırma çabası var. Atıklar ayrışsın diye 3 farklı çöp kutusu var. Oysa Türkiye’de evsel atıkların nem oranı yaz aylarında nem rekorları kırıyor.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Mustafa Güçlü, Ahmet Eren’in anlattığı örneği biraz daha ileri taşıdı:
- Ülkemizdeki evsel atıklar, yani çöpler yaz aylarında karpuz ve kavun kabukları nedeniyle nem rekorları kırıyor. Bu da bertaraf işlemini uzatıyor.
Biz tam, “Çimentocular çöpe neden bu kadar kafayı takmış” diye düşünürken TÇMB Yönetim Kurulu Üyesi ve Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal araya girdi:
- Evsel atıklardan elektrik enerjisi üretimi Ankara, Adana gibi kentlerimizde başladı. Ama hâlâ evsel atıkların bertarafı önemli sorun. Oysa çimento sektörü bu konuda önemli rol oynayacak durumda. Evsel atıkları çimento fabrikalarında yakıp, ısısından yararlanabiliriz. Yalnız bunu yapabilmemiz için belediyelerle uzun vadeli anlaşmalar yapabilmemiz gerekiyor.
Mustafa Güçlü, yönetiminde bulunduğu Çimentaş Grubu’nun endüstriyel ve evsel atık tesislerinden yakından bildiği konuyu biraz daha açtı:
- Şu andaki yerel yönetim mevzuatı belediyelerin evsel atıkların bertarafında bile uzun vadeli anlaşma yapmasına müsade etmiyor. Oysa dünyada evsel atıkların bertarafı için bırakın uzun vadeli anlaşmalar yapmayı, teşvikler bile var.
- Ne tür bir teşvik?
- Evsel atıkların bertarafında devreye giren şirketleri teşvik ediyorlar. Sonuçta mevcut durumda belediyeler çöplerin bertarafı için bir harcama yapıyor. Bu iş için çimento sektörü devreye girdiğinde, o maliyetten çok daha düşük bir miktarı teşvik amaçlı kullanabilirler.
Söz atıkların bertarafından açılmışken, çimento sektörünün önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği yatırımları örnek gösterdi:
- Türk çimento sektörü aslında yeni kapasite yaratmaya dönük yatırımlarını tamamlamış sayılır. Çünkü 2015’te toplam kapasşte 110 milyon tona çıkacak. Ancak, rekabetten dolayı hâlâ kapasite artırıcı yatırımlar söz konusu. Bu arada sektörümüz daha çok çevrsel ve enerji tasarrufuna dönük yatırımlarını da hızlandırdı. Önümüzdeki 1 yılda bu yönde yapılacak yatırımlar 250 milyon Euro’yu bulacak.
Oyak Otomotiv ce Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, bu alanda kendi yatırım planlarını paylaştı:
- Bizim bu yılki çevre ve enerji tasarrufuna dönük yatırımlarımız 30 milyon dolar dolayında olacak.
Güçlü, baca filtrelerinden örnek verdi:
- Bir torba filtre yatırımı bile 7-8 milyon doları buluyor. Bu yatırımlarla baca atıklarındaki çevreyi olumsuz etkileyen
madde oranı metreküpte 10 miligramın da altına düşüyor. Buralara 100 miligramlardan inildiğini dikkate alırsak, yatırımların önemi daha iyi anlaşılır.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı’ndan yola çıkıp, Türkiye’ye yayılan gösterilerde verilen mesajları yanıtlarken, “Çevrenin sadece ağaçtan ibaret olmadığını” savunuyor.
Çimento sektörü de, evsel atıkların bertarafında alabilecekleri rolü gündeme getirip, çevreye saygının bir başka yönüne dikkat çekmeye çalışıyor.
AK Parti’ye oy verdim ama Başbakan’ın ‘ayyaş’ sözü benim ağırıma gitti
HAFTA içinde AK Parti’ye oy verdiğini bildiğim bir işadamıyla Gebze’de fabrika turuna giderken eşi aradı:
- Bağdat Caddesi’ndeki eyleme destek vermeye gidiyorum.
Bunu duyunca şaşırdım:
- Hayrola, eşiniz de mi Gezi Parkı eylemine destek veriyor?
- Neredeyse her akşam eyleme katılıyor.
Ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bazı tavırlarının ağırına gittiğine değindi:
- Ben özellikle ekonomideki başarıları nedeniyle AK Parti’ye oy verdiyordum. Ancak, bir kadeh alkol alana bile, “Alkolik, ayyaş” demesi ağırıma gitti. Sayın Başbakan ülkeyi yönetsin ama benim yaşam biçimimi şekillendirmesin.
- Bir dahaki seçimde yine AK Parti’ye oy verecek misiniz?
- Bu gidişle vermem.
Başbakan Erdoğan, Fatih Altaylı’nın Teke Tek programında, “Bize oy vermiş olanlara alkolik sayılmaz” gibisinden bir mesaj vermeye çalıştı ama bu, sohbet ettiğim işadamını tatmin etmeye yetmedi...
Paylaş