SABANCI Holding’in finans şirketlerinden Ak Yatırım’ın düzenlediği "Türkiye 2007 Yatırımcı Konferansı"nın kapanış oturumu...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplam büyüklükleri 1 trilyon doları bulan 20 kadar yabancı fonun 30’a yakın temsilcisinin sorularını yanıtlıyor.
İlk sorunun konusu laiklik oldu: "Sayın Başbakan, fonları Türkiye’ye yöneltmemizin en önemli nedeni, ülkenizin laik olması. Önümüzdeki dönemde de Türkiye laik kalabilecek mi?"
Erdoğan, sakince yanıtını verdi: "Laiklik, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın değişmez temel ilkelerindendir. Dolayısıyla Türkiye gelecekte de laik kalacaktır. Bundan asla endişeniz olmasın."
Ardından Fidelity International’ın fon yöneticilerinden Fehim Can Sever el kaldırdı: "Sayın Başbakanım, gördüğünüz fon yöneticileri, Türkiye’ye yönlendirdikleri fonlar, tek başına iktidarla sağlanan istikrarla burada. Sizi önümüzdeki dönemde de Başbakan olarak görmek, Türkiye’de istikrarın süreceğinden emin olmak istiyoruz."
Erdoğan’ın yanıtı çok kısa oldu: "Mesajınız alındı."
Sonra bir başka fon yöeticisi söz aldı: "Türkiye Avrupa Birliği’ne (AB) tam üye olamazsa bir planınız var mı?"
Erdoğan, Türkiye’nin öncelikli amacının AB’ye tam üyelik olduğunu, bu yolda adımlarını ısrarla atacağını belirtip, soruyu şöyle yanıtladı: "Biz Kopenhag ve Maastrich Kriterleri’ni çok iyi özümsedik. Kopenhag Kriterleri’nin adını ’Ankara Kriterleri’, Maastrich Kriterleri’nin adını da ’İstanbul Kriterleri’ koyar, yolumuza devam ederiz."
Toplantı sonrasında Başbakan Erdoğan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Akbank Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer-Sabancı Holding Gıda-Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer çiftinin evindeki davete uğradı. Toplantıda gündeme gelen bazı siyasi konular, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı’nın Başbakan’la yaptığı sohbette de öne çıktı.
Suzan Sabancı Dinçer, Fidelity International’ın fon yöneticisi Fehim Can Sever’in, Erdoğan’a yönelik, "Sizi önümüzdeki dönemde de Başbakan görmek istiyoruz" sözlerini hatırlatınca, Güler Sabancı gülümsedi: "Fehim Bey de benim gibi konuşmuş. Sayın Başbakanımız henüz genç. Bu enerjisiyle elbette seçimi kazanırlarsa Türkiye’ye bir dönem daha Başbakanlık yapmasından yana olduğumu söylemiş, Cumhurbaşkanı seçiminde ’uzlaşma’ aranmasını gerektiğini belirtmiştim."
Erdoğan da, Güler Sabancı’nın nazik hatırlatmasına aynı tonda karşılık verdi: "O arkadaşa ’mesajınız alındı’ dedim. Size de aynı şekilde yanıt vermiştim."
Erdoğan, hafta içinde İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) siyasi yol haritasını çizerken, "Eskiler gibi ayağımı sürüyene kadar koltuğa yapışmam, gençlerin önünü açarım. Cumhurbaşkanı’nı da bu Meclis seçer" deyip Köşk’e çıkacağı havası verdi... "Yine Başbakan olun" diyen yabancı fon yöneticisine yanıtı ise "Mesajınız alındı" oldu...
İş dünyasında, "Cumhurbaşkanlığı için toplumun üzerinde uzlaşacağı aday çıkarsa, genel seçime Tayyip Bey, partisinin başında giderse, oyum AKP’ye" diyenlerin sayısı artıyor...
Bakalım nisan ayı yaklaştıkça "Mesaj alındı" sözü nasıl anlam kazanacak?
Erol Sabancı, Başbakan’a ’bonkör faiz’i anlattı
AKBANK Yönetim Kurul Başkanı Erol Sabancı, kızı Suzan Sabancı Dinçer’in evindeki sohbet sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a faizlerin yüksekliğini doğru bulmadığını, kademeli olarak faizi düşürmenin yolunu bulmak gerektiğini söyledi.
Erol Sabancı, arkadaşımız Nilgün Karataş’la birlikte yılbaşından kısa süre önce kendisiyle yaptığımız söyleşide, "Bonkör faiz" deyimini kullanmış, şu değerlendirmeyi yapmıştı: "Enflasyon hedefi yüzde 2-6 arasındayken, faiz yüzde 20-21 düzeyinde. İkisinden biri yanlış yerde duruyor. Enflasyonun düşmesini istediğimize göre, yanlış yerde duran faizdir. Yüzde 8 düzeyindeki faiz bile Türkiye için artık ’bonkör faiz’ sayılır."
Gündemde öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi bir "siyasi risk" varken, Merkez Bankası "faiz inmeli" tezine sıcak bakabilir mi?
Gayrimenkule 2 yılda 10 milyar dolar gelir
YABANCI fon yöneticilerinin Türkiye’de yoğun bir şekilde gayrimenkule dönük yatırıma hevesli görünmeleri, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı’yı çok heyecanlandırdı.
Ak Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder, Suzan Sabancı Dinçer-Haluk Dinçer çiftinin evindeki sohbette Erol Sabancı’ya şu bilgiyi aktardı: "Yabancı fonlar bir inceleme yapmış. Dünyada gayrimenkule dönük yatırımların daha çok gelişmekte olan ülkelere kayacağı sonucu çıkmış. İlk sırada ise Türkiye var."
Önder, Türkiye’de 1.6 milyar Euro yatırımı olan fonların, 2007’de gayrimenkule 3-4 milyar Euro yatırabileceklerini belirtti. Önder, zirveye gelen fonların Türkiye’de iki yılda 10 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yapabileceğini vurguladı. Erol Sabancı’nın yorumu, "Gayrimenkule gelecek bu para cari açık sıkıntısını da çözer" oldu.
"Yabancı gayrimenkul alır, cari açık sorunu çözülür" diye umutlanalım, "vatan toprağı elden gidiyor" tartışmalarını unutmayalım...