Paylaş
Törenin sonuna doğru salonda bulunan işadamları, Cumhurbaşkanı Gül’ü tebrik kuyruğuna girince, ana masaya yaklaşıp, fotoğraf çekmeye başladım. Kuyruktakilerden biri kartvizitini uzattı:
- Ben Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası (The British Chamber of Commerce of Turkey-BCCT) Başkanıyım. Adım Jonathan Beard.
- Memnun oldum.
- Cumhurbaşkanı Gül’ü tebrik ederken benim de bir fotoğrafımı çeker misiniz?
Fotoğrafı çektim, Beard yerine geçerken yeniden yanıma geldi:
- Bu fotoğraf benim için çok kıymetli, gönderebilir misiniz?
- İlk fırsatta gönderirim.
BCCT’nin Yönetim Kurulu Danışmanı Nuri Çolakoğlu bizi buluşturduğunda Jonathan Beard, fotoğraf için teşekkür etti:
- Çektiğiniz fotoğraf çok makbule geçti.
Ardından kısa öyküsüne geçti:
- Levanten bir ailedenim. Bizim aile Türkiye’de Hacıbekir’le yaşıt. Ben Beyrut’ta doğdum. Şu anda denizcilik şirketimiz Catoni’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyorum.
- Şirketinizin kuruluşu hangi yıllara denk geliyor?
- 1800’lü yıllara uzanıyor şirketimizin tarihçesi...
Jonathan Beard’ün niyeti Catoni’yi konuşmak değildi:
- Şirkette CEO’luktan emekli olup, yönetim kurulu başkanlığını üstlenince zaman açısından rahatladım. Bana önerilen BCCT Başkanlığını Temmuz 2010’da devraldım.
- Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası’nın işlevi nedir?
- BCCT, 1887’de kurulmuş. Joseph Augustine Catoni ile babam Hugh Beard, bu odanın eski başkanları arasındadır. Aslında İngiltere ile Türkiye arasında “iş köprüsü” oluşturması gerekir ama bugüne kadar pek olmamış.
- Siz göreve geldikten sonra kendinize nasıl bir yol çizdiniz?
- İlk işim eski karar defterlerini incelemek oldu. Merkezi İstanbul’da bulunan odamızın eski yöneticileri İzmir ve Bursa’dan başka hiçbir ile gitmemiş. Ben hemen Gaziantep, Kayseri ve Adana’ya gittim, oralarda odamızı anlatmaya çalıştım.
- Türkçe konuşmanız oralarda nasıl karşılandı?
- İki taraf için de büyük avantaj oldu. Oralardaki KOBİ’lere, “İngiltere’yle iş yapmak istiyorsanız, yardıma hazırız” mesajı verdim. Başka illere de gidip bunu anlatacağım.
Jonathan Beard, BCCT’de başkanlığı üstlenirken, Tezcan Yaramancı, Prof. Emre Gönensay, Mümtaz Tahincioğlu, Şaban Erdikler ve Alp Önder gibi isimleri yanına almış.
Artık İngiltere’yle iş yapmak isteyen büyük, küçük tüm Türk şirketlerini BCCT’ye bekliyor.
Beard’ın BCCT Başkanlığı, özellikle KOBİ’ler için fırsat gibi görünüyor...
Üç ailenin yolu İskenderun’da kesişti Catoni’yi ortak kurdular
TÜRKİYE’deki İngiliz Ticaret Odası’nın (BCCT) Başkanı, Catoni’nin Yönetim Kurulu Başkanı Jonathan Beard’la konuştuktan sonra, şirketin öyküsüne baktım.
Fransız Belfante Ailesi Korsika Adası’ndan İskenderun’a göç etmiş. İtalyan Catoni Ailesi Kıbrıs’a kaçmış. Aynı dönemlerde İngiliz Beard Ailesi’nin de yolu İskenderun’a düşmüş.
Catoni Ailesi önce Kıbrıs’ta armatörlük yapmaya başlamış. Aileden Joseph Augustine Catoni, ofis açmak üzere İskenderun’a geçmiş. Burada Belfante’lerin kızıyla evlenmiş. Böylece iki aile, İskenderun’da ortak çalışmaya başlamış.
1946’da gerçekleşen bir başka evlilik, Hugh Beard’ı Catoni’nin yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturtmuş. Merkezi İskenderun’da olan şirket, 1962’de Catoni Maritime Agencies adını almış. 1984’de Norah Catoni, bir yıl sonra da Hugh Beard vefat etmiş. Hugh Beard’ın çocukları Jonathan Beard ile Christopher Beard, işlerin başına geçmiş...
Şirket halen Catoni Denizcilik A.Ş. olarak faaliyetlerini sürdürüyor...
Paylaş