TOBB, mektup gönderdi Antalya Valiliği’ni bulamayıp geri döndü
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
ANTALYA Valisi Aláaddin Yüksel, kentin belediye Başkanı Menderes Türel’e uzun süre tekrarlamış: "Türkiye’nin turizmdeki ’amiral gemisi’yiz ama turist tatil köyünde kalıp, dönüyor. Gelenleri kentin içine çekecek düzenleme yapılsa."
Aláaddin Yüksel, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel’e bunu söylerken, kentin bir meydanının olmadığına dikkat çekmiş. Sonra çözümü üretip konuyu Türel’e açmış: "Valilik için uygun yer veya bina gösterin, hemen burayı boşaltalım. Yerini Antalya’nın meydanı olarak düzenleyin."
Yer bulma konusunu çözen de yine Vali Yüksel olmuş. Vilayet binasının hemen arkasında İttihat Terakki’den kalma, uzun süre okul olarak kullanılan tarihi ama bakımsızlıktan çöplüğe dönüşen binayı göstermiş: "Mevcut vilayet binasını size bedelsiz verelim. Siz de İttihat Terakki’den kalma binayı restore edip, kullanımımıza hazır hale getirin."
Yüksel’in bu önerisine ilk karşı çıkan, kendi yardımcıları olmuş: "Aman Sayın Valim, biz o küçücük binaya nasıl sıkışırız."
Yüksel ısrar edince, kollar sıvanmış, söz konusu bina restore edilmiş. Çalışmalara Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Özgen’in önderlik ettiği işadamları da omuz vermiş.
Geçen yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenaur Vakfı’yla düzenlediği "yerel basın semineri" nedeniyle Antalya’ya gitmiş, Vali Yüksel’i önceki binada ziyaret etmiştik.
Olmuksa Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, 7’nci fabrikalarını açmanın heyecanıyla çağırınca, yolum yine Antalya’ya düştü. Açılış töreninde karşılaştığımız Yüksel, çay içmeye davet edince, gittim.
Odasına girince Yüksel, hemen pencereden önceki vilayet binasının yerini gösterdi. Bina yıkılmış, yeni düzenleme çalışması yoğunlaşmıştı: "Birçok Antalyalı’nın okul yılları bu binada geçmiş. En azından tarihi bir varlığı kurtarıp, değerlendirmiş olduk. İstenirse müzeye de dönüştürülür."
Antalya’dan döndükten sonra Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) "Kartepe Zirvesi"ne katıldım. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, her zamanki doyurucu sunumuna yine bürokrasideki garipliklerle ilgili bazı örnekler sıkıştırdı.
Toplantı bitti, Hisarcıklıoğlu’nun aklına Antalya’ya gönderdikleri bir yazışma geldi: "Antalya Valisi Aláaddin Yüksel’e kentte düzenlediğimiz bir toplantıyla ilgili mektup gönderdik. Ankara’dan gönderdiğimiz mektup, ’valilik bulunamadı’ gerekçesiyle geri döndü."
Üstelik zarfın üzerinde, "Aláaddin Yüksel, Antalya Valisi" diye de yazıyormuş, açık adres de eklenmiş... Posta kodu var mıydı, onu bilmiyorum...
Demek ki bir kentin vilayet binası arka caddeye geçtiğinde bile "vali adreste bulunamadı" olayı yaşanabiliyormuş...
TOBB’un zarfı "posta kodu" yüzünden geri dönmüş olabilir mi?
Anadolu’da sıkıntı var teşvik süresi uzatılsın
HAFTA içinde Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil’le buluşup, konuştuk: "Özellikle KOBİ’lerde (küçük ve orta ölçekli işletmeler) sıkıntı işaretleri alıyoruz. Eğer 2008 büyümesi yüzde 3 veya altına düşecek olursa, KOBİ’lere ağır fatura çıkabilir."
Benzeri bir yorum da Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’tan geldi: "Hükümet 22 Temmuz seçimlerinden sonra ana gündemi bir türlü ekonomi yapamadı veya yapmadı. Oysa üyemiz olan işletmelerde sıkıntı işaretleri alıyoruz. Çoğu çözümü de bizden bekliyor."
Hasan Hüseyin Erkoç, hükümetin hiç olmazsa 5084 sayılı Teşvik Yasası’nda 5 yıllık yararlanma süresini uzatmasını istedi: "Yasadan ilk yararlananların 5 yıllık süresi temmuz ayında doluyor. Bu sürenin uzatılmasını istiyoruz."
Teşvik Yasası, 49 ilde yatırım yapanlara, sosyal güvenlik primi, elektrik faturası gibi giderlerde yüzde 50 indirim sağlıyor.
Türban gerginliği, AKP’ye kapatma davası, derken İlhan Selçuk’a uzanan operasyon "cepheleşmeyi" körüklerken, teşvik süresi gündeme gelir mi?
İnönü Üniversitesi’nde gitar sesleri yükseliyor
GEÇEN perşembe sabahı Arçelik’in İstanbul Sütlüce’deki eski üretim merkezi... Arçelik’in "dünyada bir ilki gerçekleştirdik" diye piyasaya sunduğu, "tek motorla çalışan 7 parçaya bölünmüş buzdolabı"nın tanıtımı var.
Toplantı öncesi Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Şirzat Subaşı bana takıldı: "Elazığ’daki bayilerimiz ’Vahap Munyar hep Malatya yazıyor, bizim kentimizi ihmal ediyor’ diye şikayet aktardılar bana."
Şirzat Subaşı’ya son dönemlerde Elazığla ilgili birkaç konuyu gündeme getirdiğimi anlatırken telefonum çaldı, arayan Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu’ydu: "Vahap Bey, kentinizde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Üniversitemizde ’Uluslararası Gitar Günleri’ düzenledik. Yurtdışından da ünlü sanatçılar konuğumuz olacak."
Festival cumartesi öğleden sonra başladı, yarın akşam Dale Kavanagh-Thomas Kichhoff’un gitar resitaliyle sona erecek...
Siyasetin gerdiği hava, Malatya’da gitarlardan yükselen sesle biraz olsun dağılmış mıdır?..