Tekstilci kıvranıyor, sendikası 400 milyon dolar içinde yüzüyor

TÜRKİYE Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) Başkanı Halit Narin’le geçenlerde sektörün sorunlarını konuşurken söz sendikanın eğitime dönük bağışlarına geldi: "2 bin 500 okula Bilgi Teknoloji Sınıfları kurduk. 52 bin bilgisayar bağışladık. Bunun için 55 milyon dolar harcadık."

Narin, daha sonra emniyete, Uludağ Üniversitesi’ne yaptıkları katkıları sıraladı: "Bizde bu konulardaki en küçük bağış 5-10 milyon dolardan aşağı düşmez."

İş dünyasının bir örgütünün Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlara katkı yapmasından güzel birşey olamazdı. Ancak, para sıkıntıdan kıvranan tekstil sektörünün sendikasınındı. Narin’e bu durumu hatırlattım:

- Elinizdeki parayı nereye harcayacağınızı şaşırmış durumdasınız biraz...

- Öyle sayılır.

- Madem öyle, sıkıntı çeken üyelerinize, yani işverenlere bu parayı dağıtın...

- Dağıtamam.

- Neden?

- Yasak. Sendikalar Yasası’nın ilgili maddeleri, bu parayı üyelerimize dağıtmamızı engelliyor.

- Öyleyse hükümete anlatın, yasayı değiştirsinler.

- Yıllardır anlatıyoruz ama yasa bir türlü değişmiyor.

- Elinizdeki para ne kadar?

- 300-400 milyon dolar arasında değişiyor.

- Yasanın değişmesini engelleyen birileri mi var?

- En başta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) istemiyor...

- Bu para sizde ne için birikiyor?

- Muhtemel grev-lokavt dönemlerinde üyemize yardım etmek için...

- Yıllardır sektörünüzde lokavt söz konusu değil...

- Evet, o yüzden elimizdeki kaynağı üyelerimize dağıtmak istiyoruz...

TTSİS’in yaptığı katkılar, kısa süre önce Uludağ Üniversitesi’nden Halit Narin’e "fahri doktora" unvanı sağladı. TBMM de, "Üstün Hizmet Ödülü" verdiği işadamları arasına Narin’i de koydu...

Gerçi Narin, şahsen ve şirketleri üzerinden de eğitime epey katkıda bulunmuştu ama yine de "Üstün Hizmet Ödülü"nde sendikanın bağışlarının da payı vardı sanırım.

Sendika 400 milyon doların içinde yüzüyor. Tekstilci sıkıntıdan kıvranıyor. Sendikalar Yasası’nın ilgili maddesi öylece duruyor.

400 milyon doların kaç şirkete "can simidi" olabileceğine bakılıp, o maddeler gözden geçirilse...

22.8 milyon YTL’lik ceza AKP’ye dokunur mu

DÜN sabah CNN Türk’te Deniz Bayramoğlu’yla Anayasa Mahkemesi’nin bir oy farkla "AKP kapatılmadı" kararını değerlendirirken, "22.8 milyon YTL’lik Hazine yardımı iadesi AKP’ye dokunmaz" dedim.

Gazeteye dönünce AKP’nin internetteki sitesinden 2007 yılının tümünü, 2008’in de ilk dört ayını içeren gelir-gider tablolarına baktım. Ardından da AKP Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli ile konuştum.

- Hazine’ye iade etmeniz gereken 22.8 milyon YTL’nin bütçenizde yaratacağı etki nedir?

- Siyasi partiler bütçe gelirlerinin artışıyla da bağlantılı olarak Hazine’den yardım alır. Genel seçim dönemlerinde bu yardım normalin üç katına, yerel seçimlerde de iki katına çıkar.

Gedikli’yle konuşurken tablolara baktım, AKP genel seçimlerin gerçekleştiği geçen yıl 141.2 milyon YTL, 2008 için de 45.6 milyon YTL Hazine yardımı almış.

- Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre, 2008 için aldığımız 45.6 milyon YTL’nin iadesi söz konusu. Takdir Anayasa Mahkemesi’nin ama nakit iade yerine 2009’da alacağımız yardımdan mahsup da söz konusu olabilir.

- 2009’da ne kadar Hazine yardımı almayı bekliyorsunuz?

- Şimdiden kesin birşey söylemek mümkün değil. Tahminen 100 milyon YTL dolayında olabilir...

- Bu cezanın seçim yılına denk gelmemesiyle ucuz kurtuldunuz o zaman? 2007’deki 141.2 milyon YTL’nin veya gelecek yıl alacağınız 100 milyon YTL’nin yarısını iade etmenin yanında 22.8 milyon YTL’nin iadesi sizi çok yormaz sanırım.

- Siz öyle diyorsunuz ama biz hiç ceza almayı beklemiyorduk.

Önünde ciddi kapatılma riski olan AKP için, 22.8 milyon YTL’lik iade "ucuz kurtulmak" sayılmaz mı?

’Laik tekne’nin sahibine Üstün Hizmet Madalyası

MALATYA Eğitim Vakfı’nın (MEV) kurucu Başkanı Abdülkadir Eriş’e "laik teknenin sahibi" diyorum. Teknesine binene açıkça söyler: "İsteyene şarap, rakı, viski var. Namaz kılmak isteyen için de namazlık mevcut. Benim tekne ’laik’tir."

Abdülkadir Eriş,
bugünlerde çok mutlu. Çünkü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçenlerde "Üstün Hizmet Madalyası" alanlar arasındaydı.

Eriş, Malatya’da ikisi ilköğretim, ikisi de Anadolu Lisesi statüsünde olmak üzere dört okul yaptırdı. Bunlara bir dispanser ile cami ekledi. Ayrıca, bugüne kadar burs verdiği öğrencilerin sayısı 1450’yi buldu.

Başlangıçta bursları MEV üzerinden veren Eriş, daha sonra kendi adını taşıyan vakfı kurdu. Her yıl kendi vakfı ve MEV üzerinden 200’e yakın öğrencinin eğitimine katkı veriyor.

Ne mutlu ona...
Yazarın Tüm Yazıları