Tavşanlar ölmesin diye REACH çıktı kimyasal ürünleri kayda geçirin
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
İSTANBUL Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Çeker, birkaç kez aradı: "Sektörümüzün önemli sorunları var, anlatmak istiyoruz."
Çeker katılamadı ama İKMİB Başkanı Murat Akyüz, Yönetim Kurulu Üyeleri Necmi Sadıkoğlu ve Selçuk Aksoy’la geçen gün buluştuk. Akyüz’e bir süredir gönderdikleri açıklamalarda dikkatimi çeken, "REACH"i sordum.
Onların da derdi, içeriğinde kimyasal madde bulunan herhangi bir ürünü üreten şirketlerin bu konuya dikkatini çekmekmiş: "Avrupa Birliği (AB) bünyesinde kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlamalarını düzenleyen REACH Tüzüğü, içinde kimyasal madde bulunan ürünlerin ön kaydının yapılmasını gerekli kılıyor. Ön kayıt yaptırmayan şirketler AB ülkelerine ihracat yapamayacak. Ön kayıt için son tarih 1 Aralık 2008."
İKMİB, şirketlerin REACH Tüzüğü’nün gerektirdiği şekilde Avrupa Kimyasallar Ajansı’na ön kayıt işlemini kolaylaştırmak üzere merkezi Brüksel’de olan bir şirket kurmuş. Adını da, REACH Global Services koymuş.
Murat Akyüz’e REACH Tüzüğü’nün ortaya çıkış gerekçesini sordum, anlattı: "Kimyasal maddelerle ilgili deneylerin çoğu tavşanlar üzerinde yapılıyor. Bu durum, binlerce tavşanın deneyler sonucu ölümüne yol açıyor. REACH’in ortaya çıkış amaçlarından biri de deney sayısını azaltıp, tavşan ölümlerini en aza indirmek."
Akyüz’ün anlattığına göre, her şirket, kullandığı kimyasal maddenin kullanıcı üzerindeki etkisini ayrı ayrı araştırmak yerine, Avrupa Kimyasallar Ajansı’na yapılan kayıtlar çerçevesinde toplu testler gerçekleştirilebilecek.
12 milyar dolarlık 2008 ihracatı hedefini 10 ayda tutturan İKMİB üyeleri, REACH Tüzüğü’nün mantığına katılıyor, ancak Türk şirketlerinin bu konuda "AB dışı üretici" olarak görülmesine bozuluyor.
Avrupa Kimyasallar Ajansı’na 1 Aralık 2008’e kadar kayıt yaptırılmaması halinde AB üyesi ülkelere kimyasal madde içerikli ürün satılamayacağını bilen İKMİB Başkanı Akyüz, yine de şirketleri uyarıyor.
Akyüz, kalemden kokulu silgilere kadar, günlük hayatta kullanılanlar dahil, birçok üründe kimyasal maddenin bulunduğunu hatırlatıyor: "Avrupa’daki laboratuvarlar REACH manyağına döndü ama bize düşen ön kayıt yaptırmak."
Görünen o ki, bu hafta ön kayıt yaptırmayan şirketler için AB ülkeleri kapısı kapanacak...
Son haftayı iyi değerlendirmekte yarar var...
Toscana’da tasarruf için erkenden yatağa girip televizyon seyrediyorlar
TABANLIOĞLU Mimarlık’ın "İstanbul ve Ötesi" sergisinin açılışı için Londra’ya giderken Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler’le karşılaşmış, tüketimde yavaşlama işareti aldıklarını geçen hafta aktarmıştım.
O yazıya Toscana’da (İtalya) yaşayan Emel Serio adlı okuyucumdan mesaj geldi. Serio, mesajında tüketimde yavaşlama konusunda çevresindeki gözlemleri şöyle aktarmış: "Ben Lucca, Toscana’da yaşıyorum. Burada evlere girdiğinizde duvarların tasarrufa dönük küçük notlarla donatıldığını görürsünüz."
Emel Serio, oradaki yakınlarından, kuzeninden şöyle bir örnek aktarmış: "Kuzenimin yaşadığı ev çok geniş. Kriz nedeniyle ciddi tasarrufa girdiler. Akşamları eşiyle birlikte saat 20.00’de yatağa girip, televizyon seyrediyorlar. Böylece ısıtma giderinden kurtuluyorlar."
2001 krizinde Türkiye’de hepimizin tüketim alışkanlıkları değişmişti... Şimdi bütün dünyada tüketim alışkanlıkları önemli ölçüde değişecek gibi görünüyor...
Eczacıbaşı, oğlu Emre’den intikamını ’Yeni Başlayanlar İçin Klasik Müzik’le aldı
ECZACIBAŞI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Orkestrası’na konuk şeflik yapmadan önce hazırlıklarının sürdüğü dönemde ABD’de oğlu Emre’yle birlikte bir konsere gitti.
Konser çıkışı Bülent Eczacıbaşı’nın gözü bir kitaba takıldı: Classical Music for Dummies-Yeni Başlayanlar İçin Klasik Müzik.
Hemen kitaptan bir adet alıp, oğlu Emre’ye hediye etti. Emre Eczacıbaşı, babasının hediye ettiği kitaba bir anlam veremedi, "Belki de klasik müziğe yeni ilgi duymaya başladım, ondan" diye düşündü.
Oysa Bülent Eczacıbaşı’nın amacı, oğlu Emre’den intikam almaktı. Çünkü, Bülent Eczacıbaşı, bilgisayarla ilgili en küçük bir sorun yaşasa, başvurduğu ilk adres, oğlu Emre’ydi.
Daha önceki ABD seyahatlerinden birinde, kitapçı dükkanında dolaşırlarken, Emre Eczacıbaşı elinde bir kitapla babasının karşısına dikilmişti: "Babacığım, bak bu kitap işine yarayabilir."
Bülent Eczacıbaşı kitabın adına bakmış, "Windows for Dummies", yani Yeni Başlayanlar İçin Windows başlığı dikkatini çekmişti. Biraz bozulsa da kitabı alıp, çantasına koymuştu.
Kısacası, Yeni Başlayanlar İçin Windows’un intikamı Yeni Başlayanlar İçin Klasik Müzik oldu...