Paylaş
- İlçemize bağlı köylerdeki ailelerin kızlarını “devlet gözetiminde” barınma yeri olmadığı için okula göndermediklerini tespit ettik. Bunlardan 20’si için ilçede daire kiralayıp, sorunu geçici olarak çözmeye çalıştık. Ancak, bu hizmete ihtiyaç duyan 100 kadar öğrenci var.
Kaymakam Köklü, mektubunda Asım Kocabıyık’a şu sözünü anımsattı:
- Benim için maddi kazanç, güç sahibi olmak hiçbir zaman ideallerimin önüne geçmedi. Ben, ülkemden kazandığımı milletimle paylaşmaya inanan biriyim.
Mektubu şu sözlerle bağladı:
- Anneniz rahmetli Satı Hanım’ın ilçemize bağlı Uluköy’den olduğunu öğrendim. Şayet “ortaöğrenim yurdu”na destek vermeyi uygun görürseniz, biz de validenizin ismini bu kurumda onurla yaşatırız.
Asım Kocabıyık’ın Kaymakam Köklü’ye yanıtı gecikmedi:
- Borusan Kocabıyık Vakfı birçok okul ve yurt yaptırdı. Sizin talebinizi de ilgi ile karşıladık. Geçmiş tecrübelerime dayanarak, halkın katkıda bulunduğu projelere daha iyi sahip çıktığını söyleyebilirim.
Abdullah Köklü, Asım Kocabıyık’ın olumlu yanıtı üzerine, yurtla ilgili şu ayrıntıları içeren bir mektup daha yazdı:
- Yurt, kamu arazisi üzerine yapılacak. Yapılan hesaplara göre 1.2 milyon liraya mal olması söz konusu. 120 öğrenci kapasiteli olmasını planlıyoruz. Sayın Valimiz 200 bin lira kaynak ayırtıyor. Biz halkımızın desteğiyle yurdu 600 bin liraya bitirebileceğimizi düşünüyoruz. Sizden 350 bin lira bekliyoruz.
İş ciddiye binip, yola çıkılınca, maliyetin 1 milyon 970 bin lirayı bulabileceği anlaşıldı. Kaymakam Köklü, yakın arkadaşı BYM Mimarlık’ın sahibi Bayram Çevik’ten başlayarak, birçok yerden bedelsiz hizmet aldı. Malzemeler de mümkün olan en düşük bedelle sağlandı. Asım Kocabıyık Vakfı da desteğini 450 bin liraya çıkardı. 144 kız öğrenciyi barındıracak kapasitedeki yurt, 5.5 ay gibi kısa sürede ve 890 bin liraya tamamlandı.
Geçen hafta pazar sabahı Asım Kocabıyık, eşi Nurhan Kocabıyık ve asistanı Nihal Alptekin’le birlikte Bonair’e (Borusan Holding) ait uçakla Uşak’a gittik. Orada bizi bekleyen helikopterle doğrudan Hocalar’a indik.
Kocabıyık, Uşak’a uçarken Hocalar’ı daha önce hiç görmediğini belirtti. Hocalar’da bizi Kaymakam Abdullah Köklü ve Belediye Başkanı Mustafa Akın heyecanla karşıladı. Köklü, Asım Kocabıyık ve eşine teşekkür etti:
- Şu anda kız öğrencilerimiz sayenizde çok güzel bir yurt ortamında konaklıyor.
Kocabıyık, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun katıldığı törende söze annesinden girdi:
- Annem, Hocalar Uluköy’den Tazlar’a 99 yıl önce, 14 yaşında gelin gitmiş...
Hocalar Kaymakamı Köklü, Kocabıyık’ın annesi Satı Hanım’ın Uluköy’de “Satı Gelin” olarak tanındığını dikkate almış, bu nedenle yurdun adını şöyle belirlemiş:
- Satı Gelin Kız Öğrenci Yurdu...
Böylece Satı Gelin, 99 yıl önce köyünün bağlı olduğu Hocalar’a kız öğrenci yurduyla dönmüş oldu...
Yaptığınız hayırlar sayesinde Borusan Holding yüzde 45 büyümüş
TÖREN sonrasında Hocalar Kaymakamı Abdullah Köklü, makamında çaya davet etti. O gün hava güneşliydi, bahçeye sandalyeler taşındı, çaylar geldi. Hocalar Belediye Başkanı Mustafa Akın, Asım Kocabıyık’a döndü:
- Asım Bey, gazetelerde okuduk. Borusan Holding 2010’da yüzde 45 büyümüş, cirosu 3.5 milyar doları bulmuş.
Kocabıyık başıyla onayladı, Belediye Başkanı sürdürdü:
- İşte bu sonuç, sizin yaptığınız bağışların getirdiği berekettir...
Hukuk fakültesine 1.5 yılda ancak izin çıktı
ASIM Kocabıyık’la Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni yaptırdığı zaman, Mayıs 2008’de buluşup konuştuğumuzda eğitime yaptıkları bağışların bilançosunu sormuştum:
- Bugüne kadar 15 okul yaptırdık. Eğitime harcadığımız para 30 milyon doları bulmuş olmalı.
Hocalar’daki tören sırasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne yapacağı bağışı anımsattı:
- Uludağ Üniversitesi’nin o zamanki rektörü Prof. Mustafa Yurtkuran, “Bizim hukuk fakültesi binasını siz yapar mısınız?” diye geldiğinde elinde 10 yıldır bekleyen izin vardı. Afyon’a da hukuk fakültesi yapalım dedik, izin almak 1.5 yıl sürdü. Artık başlıyoruz.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da fırsatı yakalamışken bitirme tarihi istedi:
- Haziran ayında açılışını yapalım.
Aslında Asım Kocabıyık’ın da hedefi aynı tarihti ama asistanı Nihal Alptekin uyardı:
- Asım Bey, fakülte binasını haziran ayına kadar bitirelim ama açılışını o günlerde yapamayız. Çünkü, seçim yasakları devreye girmiş olacak.
Kaymakam 300 eve gitti, kız öğrencilerin yurt sorununu yerinde gördü
AFYONKARAHİSAR’ın Hocalar İlçesi Kaymakamı Abdullah Köklü, kız öğrenci yurduna duyulan ihtiyacı bizzat anket yaparak belirlediğini vurguladı:
- 12 bin nüfuslu ilçemize bağlı 14 köy var. İlçede göreve 2009’da başladım. Bazı öğrencilerimizin okula günde 2 saat yol yaparak gidip-geldiğini tespit ettim.
Asıl can alıcı noktayı, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı törende şöyle aktardı:
- Köylerimizde 300 aileye ziyarete gittim. Evlerde çocukların ders çalışacağı ortamları yoktu. Uzak köylerimizden gelen kızlarımızın ilçede barınma sorunları vardı.
Köklü, sözünü ettiği ziyaretler sonrasında kendine hedef koydu:
- İstanbul Beşiktaş Çırağan Caddesi’ndeki kızlarımızla bizim Uluköy’deki kızlarımız arasında eğitimde fırsat eşitliği sağlayabilmeliyiz.
Veysel Eroğlu, kız yurdunun yapımı sırasında Hocalar’a yolunun düştüğünü belirtip, ekledi:
- Değerli Kaymakam arkadaşımızı kutluyorum. Büyük çaba harcadı, biz de kendisine destek olduk, yurt 5.5 ayda tamamlandı.
Paylaş