Sabancı, Osaka’ya uçacaktı, depremle uyanınca vazgeçti

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 11 Mart 2011 sabahı uyandığında bir yandan o gün çıkacağı yolculuk için hazırlıklarını yaparken, diğer taraftan televizyonu açtı.

Japonya’dan ekranlara yansıyan deprem ve tsunami görüntülerini görünce, Osaka’ya gerçekleştireceği seyahati ertelemeye karar verdi.
Güler Sabancı, Osaka’ya lastik sektöründeki ortakları Bridgestone’la Brisa’nın yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirmek üzere uçacaktı.
Brisa’nın yönetim kurulu toplantısı 14 Mart Pazartesi günü gerçekleşecekti. Güler Sabancı, planını şöyle yapmıştı:
- Cuma’dan Osaka’ya gider, oradan Kyoto’ya geçerim. Hafta sonunu Kyoto’da geçiririm. Erik ağaçları şimdi çicek açmıştır. Sonra da Brisa’daki arkadaşlarımızla birlikte yönetim kurulu toplantısını pazartesi gerçekleştirir, döneriz.
Güler Sabancı’nın deprem ve tsunamiyle değişen bu planını geçen akşam Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu’nun ev sahipliğindeki “3’üncü Restoran Günleri” etkinliğinde öğrendim.
“Yemek Arkeologu” olarak anılan ünlü şef Alan Coxon, İstanbul’un bazı ünlü simalaranını o akşam Park Şamdan’a çeken etken olmuştu.
İnşaat sektöründen tanıdığım Erdoğan Turgut laf atınca masalarına uğradım, Güler Sabancı’yla Japonya’daki deprem ve tsunamiyi konuştuk:
- Ortağınız Bridgestone zarar gördü mü?
- Onlarda çok şükür birşey yok. Ancak, eski ortağımız Toyota’nın iki fabrikası deprem bölgesinde. Onlar etkilendiler.
- Bridgestone ve Toyota yönetimiyle bağlantı kurdunuz mu?
- Hepsine hem telefonla ulaştım, hem de “geçmiş olsun” dileklerimizi içeren mektuplar yolladım.
Güler Sabancı’yla bu sohbetin ardından dün de Japonya’da Orkide yağlarının patronu Ahmet Küçükbay’la ortak gıda şirketi bulunan Ayhan Bermek aradı:
- Tokyo’daki arkadaşlarımız ailelerini Türkiye’ye gönderiyor...
Buna dün ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın uyarısı eklendi:
- Zorunlu olmadıkça Japonya’ya gitmeyin...
Japonya, deprem ve tsunami yaralarını sarmaya fırsat bulamadan, nükleer santraldaki radyasyon sızıntısı, dünyayı alarma geçirdi...
Almanya, Fransa ve İsviçre hemen eski bazı santrallarını üç ay durdurma kararı aldı... Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, “nükleer santrallara stres testi” için harekete geçti...
Türkiye’deki nükleer santrallardan birinin yapımını üstlenme aşamasındaki Rusya bile, alarm durumuna geçti...
Olan bitene bakılırsa “nükleer santral riski”, evdeki mutfak tüpü benzetmesiyle geçiştirilecek gibi değil...
Yazarın Tüm Yazıları