Pansiyon tapusuyla ev satıyorlar bir eve üç tapu veriyorlar

GEÇEN hafta cumartesi-pazar Bodrum Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Kocadon ve Prof. Aydın Ayaydın’la Bodrum’u turluyoruz.

Bitez’den geçerken bazı inşaatlar dikkatimizi çekiyor. BTO Başkanı Mahmut Kocadon, önce kod farkı olayına işaret ediyor: "Kod farkı olduğu iddiasıyla bu projedeki konutlar üçer katlı. Aslında alt bölümleri depo olarak gösteriliyor, ama oralar da konutun bir parçası."

Kocadon
, daha sonra asıl konuya giriyor: "Burası aslında turizme ayrılmış bölge. Burada konut yapmak yasak."

Öyleyse yapılanlar ne? Kocadon, devam ediyor: "Müteahhit şirket projeyi ’pansiyon’ diye başlattı. Ancak, konutlar ayrı ayrı satılıyor. Buradan konut alan üç katlı villa sahibi oluyor."

Peki bu konutları alanlara nasıl bir tapu veriliyor? Kocadon yanıtlıyor: "Elbette pansiyon tapusu. Yani, pansiyon tapusuyla alıyorlar, konut olarak kullanıyorlar."

Biz bu turu yaparken, Bodrum’daki imar yolsuzluğu operasyonu tüm hızıyla sürüyor. Sohbette İstanbul’dan tanıdığımız bir dostumuzun Bodrum’da konut alırken yaşadığı bir şaşkınlığı öğreniyoruz: "Üç katlı bir villa aldım, üç ayrı tapum oldu..."

Bu bilgiye de ilk tepkim, "Nasıl yani" oluyor. Bunun yanıtı da Bodrumlu işadamı olarak Mahmut Kocadon’dan geliyor: "Bodrum’da normalde iki kattan yüksek konut yapmak yasak. Konutlara yerli-yabancı çok talep olunca, insanlar bu konutların alt katını ayrı, üst katını ayrı satabiliyor. Bu yüzden de Bodrum’da konutlar iki katlı da olsa apartman muamelesi görüyor. Alt kata ayrı, üst kata ayrı tapu veriliyor."

Ya o konutu tek kişi alırsa? Kocadon, fark etmediğini belirtiyor: "Alan kişi ilerde ayrı ayrı satabilir diye düşünülüyor..."

Söz daha sonra yabancıların Bodrum’da gayrimenkul almasına geliyor. Mahmut Kocadon, Bodrum’da gayrimenkul alımı için yabancıların kurduğu şirket sayısının 1000’i bulduğunu ifade ediyor. Bodrum Ticaret Odası’nın 6 bin 500 üyesinin 1000’i yabancıların kurduğu şirketlerden oluşuyor.

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, yabancıların konut almasının bir ayrıntısına takılıyor: "Bodrumlulara, ’Konut sattığınız yabancının aldığı yeri pansiyon gibi kullanmayacağından emin olun’ uyarısı yapıyoruz. Çünkü, bir bölümü konutu alıp, pansiyon gibi çalıştırıyor."

Aslında işin bu yanı da tartışma götürüyor. Konut satan cephesinden bakınca, "O evde sonuçta yabancı turist konaklamıyor mu? Evde kaldığı için tüm harcamalarını Bodrum esnafı üzerinden yapıyor" görüşü ortaya çıkıyor.

Bodrum Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un şu sözü, Bodrumlunun duygularını özetliyor: "Tarihte sürgün yeri olan Bodrum’dan, dünya turizm markası Bodrum’u yarattık. Şimdi bu markaya sahip çıkalım, talanı bırakıp, bu markayı yüceltelim..."

Başka söze gerek var mı?

Edremit’e tek bacaklı uçuyoruz, 169 YTL normal

ATLASJET
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncay Doğaner, şirket adı vermeden yazdığım, "Edremit-İstanbul 169 YTL olur mu" yazıma yanıt verdi: "Adımızı yazmamışsınız ama özel havayolu şirketleri arasında İstanbul-Edremit sadece bizim var."

Doğaner
, öncelikle İstanbul-Edremit, Edremit-İstanbul uçuşlarının "tek bacaklı" sürdüğünü söyledi. Yani, perşembe-cuma günleri İstanbul’dan kalkan uçaklar dolu gidiyor, dönüşleri boş oluyor. Pazar ve pazartesi günleri de Edremit’ten İstanbul’a kalkan dolu olabiliyor...

Doğaner, tek yön uçuşa 169 YTL’lik fiyatı koyup, başabaş noktasına ancak ulaşabildiklerini belirtti: "Kur farkından yüzde 26 darbe yedik. Gelirimiz YTL’yle, giderlerimizin tamamı Euro’yla. Şu anda Ankara’nın doğusuna yönelik tüm uçuşlar zarar yazıyor. Artık tümüyle ucuz olmak mümkün değil."

Edremit-İstanbul tek yön 169 YTL’lik uçuşun savunması böyle...

Tesadüfen DYP’li belediye başkanı

BODRUM Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Kocadon’un kardeşi Mehmet Kocadon da Ortakent-Yahşi Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor.

Kocadon, Ortakent-Yahşi Belediye Başkanlığına DYP’den seçilmiş... Ancak, sohbetlerden öğreniyoruz ki tüm Kocadon Ailesi’nde CHP geleneği var...

Mehmet Kocadon’un DYP’ye elini kaptırması arkadaş hatırına olmuş. Bir çocukluk arkadaşı, "Ben yıllardır değişmeyen ilçe yönetimini devirmeye soyunuyorum. Senin çevren geniş. Şu listelere bak, benim için kulis yap" ricasında bulunmuş.

Mehmet Kocadon, arkadaşını kıramamış, tanıdıklarını arayıp, destek istemiş. Arkadaşı ilçe yönetimine girince, Mehmet Kocadon’u da yanına çekmek için uğraş vermiş, sonunda belediye başkanlığına seçilmiş. Özellikle anne Kocadon DYP’den seçildiği için oğluna çok kızmış...

"Tesadüfen DYP’li" Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un odasına DYP bayrağı veya amblemi yerine, Fenerbahçe’nin renkleri hakimmiş... Koltukları bile sarı-lacivertmiş...

Mehmet Kocadon’un imarla ilgili tek sloganı var: "Neresinden bakarsam bakayım, yapılan konutun yüksekliği 6.5 metreyi geçemez."

Çok geç gibi görünse de Bodrum’a böyle sahip çıkmak iyiye işaret...
Yazarın Tüm Yazıları