Onlar 38 yaşında emeklilik istiyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir mitinginin sonuna doğru sinyali verdi:

Haberin Devamı

- Sayın Cumhurbaşkanımız valilikte çay-kahve içecek. Kısa sohbet ortamı oluşabilir.

Miting sonrası valiliğe geçtik. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Prof. Nabi Avcı ve Harun Karacan, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Şafak Ertan Çomaklı, Eti Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı, AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı’nın da bulunduğu masada Sabah yazarı Hilal Kaplan’la birlikte sohbete katıldık.

Sohbet sırasında emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu açılınca Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu noktanın altını çizdi:

- Onların ne istediğini, taleplerinin ne anlama geldiğini çoğu kimse bilmiyor. Onlar 38 yaşında emeklilik istiyorlar.

Bana döndü:

Haberin Devamı

- 38 yaşında emeklilik olur mu?

O anda 1980’li yılların ortalarını, Turgut Özal’ın Başbakanlığı dönemini anımsadım. Özal Hükümeti, emeklilik yaşının kademeli olarak erkeklerde 65’e çıkarılması için harekete geçmişti. Gazetelerin o günlerdeki manşetleri gözümün önüne geldi:

- Mezarda emeklilik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorusu üzerine şu anımsatmayı yaptım:

- Özal Hükümeti o dönemde emeklilik yaşını yükseltmişti. Daha sonra 12 Eylül darbe dönemi siyasi yasakları referandumla kalkınca seçim yarışı sırasında DYP Lideri Süleyman Demirel emeklilik yaşını indirme sözü verdi. İktidar olunca da emeklilik yaşını indirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzeltme yaptı:

- Rahmetli Demirel yine de emeklilik yaşını biraz yukarıda tutmuştu. Şimdikiler emeklilik yaşının 38’e inmesini istiyor.

Türkiye’de de ortalama yaşam süresinin uzadığına işaret etti:

- Genç yaşta emekli olanlar boş durmuyor. Yeniden bir işe girip çalışıyor.

Kısa sohbet sonrası İstanbul’a dönerken düşündüm. Emeklilikte yaşa takılanlar gibi bir sorunun ortaya çıkması, çalışma ortamındaki istikrarsızlıktan kaynaklanıyor.

Çeşitli gerekçelerle çalıştığı iş yerinden ayrılan 45-50 yaş aralığındaki bir kişi, yeniden iş bulmakta zorlanıyor, şu yaklaşımla karşılaşıyor:

Haberin Devamı

- Daha genç eleman almak varken, 50 yaşında personel çalıştırmak istemeyiz.

Bu durumda özel sektörde emeklilik yaşını tamamlayana kadar çalışma fırsatını her personel bulamıyor.

Konuya bu açıdan bakılıp, çözüm için farklı formül geliştirilebilir mi?

BİZİM MUCİT PATENTİNİ 25 MİLYON LİRAYA KİRALADI

2016’nın ilk yarısında dönemin İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar aradı:

- Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı kuruyoruz. Kurucu mütevelli heyetinde olmalısın.

Vakıf, kurulduğu andan itibaren hızlı çalışma temposuna girdi. İTO’nun şimdiki Başkanı Şekib Avdagiç ve ekibi de vakıf çatısı altında kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ni (BTM) destekledi. BTM, geçen hafta içinde 10’un “Sahne XL”yi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

BTM Direktörü İbrahim Elbaşı, şu mesajı verdi:

- Yenilikçi iş fikri olan ve bu iş fikrini hayata geçirmek isteyenlere destek vermeye hazırız.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile bugüne kadar 10 bine yakın girişimciden başvuru aldıklarını belirtti:

- 4 bine yakın girişimciye ev sahipliği yaptık. BTM, 200’den fazla startup mezun etti. Bünyesine halen 120’den fazla startup ve 250 girişimci bulunuyor.

BTM’nin bazı verilerini paylaştı:

- 1.5 yılda 10 BTM girişimcisi 20 milyon lira değerleme ile yatırım aldı. Bir mucit girişimcimiz patentini 5 yıllığına 25 milyon liraya kiraladı. 20 BTM girişimcisi şirketleşti, toplam satışları 40 milyon lirayı geçti.

Haberin Devamı

İTO, iyi ki BTM’yi kurmuş değil mi?

BTM’NİN STARTUP’LARI

İSTANBUL Ticaret Odası’nın (İTO) kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) desteklediği bazı startup’lar şöyle:

NAVLUNGO: İhracat firmalarının saatler süren lojistik hizmeti satın alma süreçlerini saniyelere indiriyor. Yüzlerce lojistik firmasının rota ve tekliflerini akıllı algoritmalar kullanarak standart hale getiriyor, ihracat firmalarına listeliyor ve havayolu, karayolu, deniz yolu modlarını bir arada karşılaştırmalı olarak gösteriyor.

ONLİBÜS: Mobil uygulama ile velilerin çocuklarının servis araçlarını takip edebildiği, görüşlerini iletebildiği, okul ve servis yönetiminin tüm servis hizmetini izleyebildikleri/yönetebildikleri bir platform. Kurgulanan güvenlik metotları ile araç içerisinde çocuk unutulması ve hayati tehlikeye maruz kalması engelleniyor. Okul ve servis firmalarının harcadığı iş gücünü 10 kata kadar azalıyor.

Haberin Devamı

OİŞCEPTE: Üniversite örencilerinin okurken çalışabileceği part-time işlerin paylaşıldığı, işveren tarafından kadro oluşturulduğu ve kadronun sahada yönetiminin sağlandığı bir part-time iş platformu. Konum bazlı çalıştığı için özellikle acil işlerde istenen nitelikteki en yakın personele hızlıca ulaşılmasını sağlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları