ODTÜ’lü 3 arkadaş Güney Afrika’da son anda kömüre uzandı, 6’ncı yılda 300 milyon dolarlık ciroya yöneldi

ORTADOĞU Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) aynı dönemlerde mezun olan 3 arkadaştan Gökhan Kantarcıgil Güney Amerika’ya, Vuslat Bayoğlu ve Tarık İmre de Güney Afrika’ya gitti.

Haberin Devamı

Vuslat Bayoğlu ve Tarık İmre, Güney Afrika’da master yaparken bir yandan da kendi işlerini kurma girişiminde bulundu. İlk giriştikleri tekstil işinde evdeki hesap çarşıya uymayınca kısa sürede noktayı koymak zorunda kaldılar.
Derken memur çocukları olan Vuslat Bayoğlu ile Tarık İmre, küçük esnaf babanın oğlu Gökhan Kantarcıgil’i de yanlarına alarak, Güney Afrika’da kömür ticareti yapmaya karar verdiler. 2007 yılında 1-2 milyon dolarlık ciroya ulaşınca 3 ortak yeni bir kararda buluştu:
- Maden arama ruhsatı alıp kömür üretmeyi deneyelim.
Bunun üzerine 10 bin dolara Johannesburg yakınlarındaki Middelburg bölgesinde bir sahada arama yapmak üzere ruhsat aldılar. Sondaj yapan bir şirketle anlaşıp, şanslarını denemeye başladılar. Ayırdıkları 200 bin dolar 10’uncu kuyunun açılması sonrası tükendi, ancak ortada kömür yoktu. Sondaj şirketi Vuslat Bayoğlu’nu aradı:
- Sizin için 11’inci kuyuyu da açacağım. Kömürü bulamazsam makinelerimi toplar giderim.
Bayoğlu umudunu kaybetmemişti:
- Lütfen deneyin...
11’inci kuyu açıldı, sondaj yapan şirketin sorumlusu gece Vuslat Bayoğlu’na telefon etti:
- 5 metre kalınlığında kömür tabakası bulduk...
Bayoğlu, müjdeli haberi ortakları Gökhan Kantarcıgil ve Tarık İmre’yle paylaştı. Paraları tükenmişti ama sondajlara devam etmeleri gerekiyordu. Sondajı yürüten şirkete çıkacak kömürden pay önerdiler. Böylece açılan kuyu sayısı 60’a, kömür bulunan alanın büyüklüğü de 2 bin 600 dönüme çıktı./images/100/0x0/55ea7ca1f018fbb8f8832634
Bayoğlu, bu aşamadan soraki gelişmeleri şöyle aktardı:
- 2008 yılı başında artık kömürü bulmuştuk, sıra ‘ayna’ya yani sahayı açmaya ve üzerine tesisi kurmaya gelmişti. Ancak, bunları yapacak paramız yoktu.
Gökhan Kantarcıgil araya girdi:
- 2008 krizi de o sırada yavaş yavaş kendini göstermeye başlamıştı. Yani, para bulmak zordu.
- Nasıl bir yol izlediniz?
Vuslat Bayoğlu yanıtladı:
- Türkiye’de kamunun uyguladığı “yap-işlet-devret” modeline benzer bir formülü sahanın açılması için gündeme aldık. Sahayı açacak şirkete çıkacak kömürden pay önerdik. Böylece sahamızı açtık. Önce 800 bin ton ham kömür satıp, nakit akışı yaratmaya çalıştık.
- Kömür kırma ve yıkama işlemini yapan tesisi nasıl kurdunuz?
- Başka bir şirket için hazırlanan tesise yöneldik. O sırada Türkiye’deki Yıldırımlar Grubu’na yılda 1 milyon ton kömür satmak üzere kontrat imzalamıştık. Bu kontratı ve rezervlerimizin belgelerini gösterdik. Böylece tesis sahibi şirketi ikna ettik. Böylece 6 ay içinde tesis kuruldu, 12 ayın sonunda da kömür yıkama işlemine de başlamış olduk.
Vuslat Bayoğlu, Middelburg’taki Hakhano Colliery adlı kömür sahasını gezerken şu noktanın altını çizdi:
- Biz işleri organize ediyoruz. Her işi taşeronlar yapıyor.
Güney Afrika’daki kömür işiniz hangi noktaya ulaştı:
- Şu anda 2 rezerv işletiyoruz. 3’üncü de yakında devreye girecek. 2 sahada da aramalar sürüyor. Geçen yıl 2 milyon ton kömür sattık. Bu yıl 6 milyon tona çıkıyor.
- İşin parasal boyutu nerelere çıktı?
Tarık İmre yanıt verdi:
- 2007’de kömür ticareti ciromuz 1-2 milyon dolardı. 2008’de maden ciromuz 4 milyon dolara çıktı. 2009’da 2 milyon dolara indi. 2010’da artık işler rayına girmeye başladı ve 69 milyon dolar ciro yaptık. 2011’de ciromuz 110 milyon dolar oldu. Bu yıl 6 milyon ton kömürden elde edeceğimiz ciro 300 milyon dolara ulaşacak.
Bugün 35-38 yaşlarında olan ODTÜ’lü 3 arkadaşın 2006’da aldıkları borçlarla Güney Afrika’da giriştikleri kömür ticaretiyle başlayan öykü, bugün 300 milyon dolarlık ciro yolunda ilerliyor...
VTG Holding’e dönüşen ortaklık, Türkiye’nin en büyük, dünyada da söz sahibi maden grubu olma hedefine asılıyor...

Haberin Devamı

16 milyon dolara Winnie Madikizela Mandela Kız Lisesi yapımına başlıyor

Haberin Devamı

VTG Holding’in 3 ortağı, kömür madenciliğiyle yola çıkıp büyüdükleri Güney Afrika’da Umthombo Sosyal Fonu’nu kurup, sosyal sorumluluk projelerini devreye aldı. Gökhan Kantarcıgil, bunlardan en önemlisini şöyle aktardı:
- Winnie Madikizela Mandela (Nelson Mandela’nın ikinci eşi) Kız Lisesi’nin inşasına bul yıl başlıyoruz.
- Ne kadara mal olacak?
- 16 milyon doları bulacak. Dersliklerinden laboratuvarları ve yurt binasına kadar her şeyiyle dört dörtlük bir eğitim kompleksi olacak. Aynı zamanda ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlanacak.
Kantarcıgil, diğer sosyal sorumluluk projelerine şu örnekleri verdi:
- Madencilik yaptığımız bölgelerdeki halka briket üretimi ve tavuk çiflikleri kurma konusunda destek olacağız.

Haberin Devamı

Yıllık kömür üretimi 10 milyon tona çıkacak

VTG Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vuslat Bayoğlu, Güney Afrika’da geçen yıl 2 milyon ton olan kömür üretimlerinin bu yıl 3 katına çıkma yoluna girmesinin nedenini anlattı:
- Johannesburg’ta elektrik idaresine kömür tedarik etme sözleşmesi imzaladık. Böylece bu yılki üretimimiz 6 milyon tona çıkacak.
Ardından hedeflerini ortaya koydu:
- Yıllık kömür üretimimizi 10 milyon tona, ciromuzu 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz.
Ardından Güney Afrika’daki diğer maden aramalarını sıraladı:
- 100’e yakın sahada demir cevheri, platin ve krom arama çalışmalarımız sürüyor.

VTG Holding çatısı altında maden şirketleri bulunuyor

Haberin Devamı

GÖKHAN Kantarcıgil, Vuslat Bayoğlu ve Tarık İmre, Güney Afrika’da işleri yoluna koyunca Türkiye’de isimlerinin baş harflerinden yola çıkarak VTG Holding’i kurdu. Eşit ortaklıkta Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen Gökhan Kantarcıgil, Türkiye’deki işlerin başında bulunmayı seçti.
Vuslat Bayoğlu ile Tarık İmre, Johannesburg’ta kömür işlerini büyütürken, diğer taraftan da birlikte Türkiye’de arka arkaya maden şirketleri kurdu. Gökhan Kantarcıgil, bu şirketleri şöyle sıraladı:
- Oremine Madencilik, VTG Nikel, VTG Bakır ve VTG Kömür.
Kantarcıgil, bir ayrıntının altını çizdi:
- Güney Afrika ve Kolombiya’da yerel ortak alma zorunluluğu bulunduğu için oradaki yatırımlar holding bünyesinde yer almıyor.

Haberin Devamı

Çaldağ’daki nikele 450 milyon dolar yatıracak

VTG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kantarcıgil, Türkiye’deki en önemli işlerinin şimdilik Manisa Turgutlu’daki Çaldağ Nikel Madeni olduğunu vurguladı:
- Projeyi European Nickhel’den (ENK) 40 milyon dolara devraldık. Bu projeyle yönetim kurulu üyemiz Cevat Er ilgileniyor.
Cevat Er, projeyi anlatmaya koyuldu:
- Çaldağ Projesi’ne 100 milyon dolar dolayında Ar-Ge yatırımı yapılmıştı. Toplamda 450 milyon doları bulacak yatırımla 2014 yılında nikel üretimine başlayacağız. 20 yılda 6 milyar dolarlık ekonomik katkı yaratacak proje 4 bin kişiye iş kapısı açacak. Projemiz TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.
- ENK, bölgede madene karşı ortaya çıkan tepkilerden dolayı satıp çıkmayı seçti değil mi?
- Başka planları vardı sanıyoruz. O yüzden sattılar.
- Tepkilerden çekinmiyor musunuz?
- Yöre halkını ikna edebileceğimizi düşünüyoruz. VTG Holding olarak sürdürülebilir madencilikten yanayız. Çevreye gereken saygıyı sonuna kadar göstereceğiz.
- Projeyi devralan şirket konusunda ilk günlerde Cihan Kamer’in adı geçti. Bir ilginiz var mı?
Gökhan Kantarcıgil yanıtladı:
- Ben üniversiteyi bitirdikten sonra 1 yıl kadar Cihan Kamer’in şirketi Atasay’da çalıştım. Söylentiler belki de bu nedenle çıkmıştı. Ayrıca VTG Holding henüz fazla bilinmiyor. Bu da söylentilere yol açıyor olabilir.
Kantarcıgil, Türkiye’deki diğer projelerini sıraladı:
- VTG Kömür’le Muş, Denizli Afyon, Ankara-Kazan ve Niğde’de linyit arıyoruz. Oremine Madencilik’le altın madeninde Balıkesir ve Gömeç’te ileri seviyede, Biga Yarımadası’nda ön arama, VTG Bakır iler de bakır arama çalışmalarımız sürüyor.

Kolombiya’da kömür arıyor Kanada  Avustralya ve ABD’de şirket bakıyor

VTG Holding’in 3 ortağı bir yandan Güney Afrika’da kömür işini büyütürken, diğer taraftan Kolombiya’ya da yöneldi. Gökhan Kantarcıgil, Kolombiya’da neler yaptıklarını aktardı:
- Kolombiya, Güney Amerika’nın en büyük kömür ihracatçısı. Kolombiya Bogota’da 27 bin hektarlık alanda 4 kömür sahasında taş kömürü arama çalışmalarımız sürüyor. Kolombiya’daki işlerimizi Enova Resources adlı şirketimizle yürütüyoruz.
Kantarcıgil, Mozambik’te de bazı çalışmalara yöneldiklerini vurgulayıp ekledi:
- Kanada, Avustralya ve ABD’de şirket satın alma yoluyla büyümeyi planlıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları