Paylaş
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Camii’nin açılışı için gittiği Moskova’daki çalışma ziyaretinden dönerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesini öncelikle tek cümlede özetledi:
- Son derece verimli bir ziyaret oldu.
Sonra ayrıntıya girdi:
- Dışişleri bakanlarının katıldığı görüşme sonrası çalışma yemeğinde biraraya geldik. Orada enerji konusunu, Türk Akımı’nı konuştuk. Bazı sıkıntılar da dahil olmak üzere ikili ilişkiler üzerinde durduk. Ticaret hacmimizdeki düşüşe, tekrar nasıl ivme kazandıracağımıza baktık. Enerji bakanlarımıza, karma ekonomik komisyonu oluşturan ekiplere talimatlarımız verdik.
- Suriye konusundaki görüş ayrılığı, Rusya’nın yürüttüğü nükleer santral projesini, Türk Akımı görüşmelerini nasıl etkiliyor?
Erdoğan, önce sorunun nükleer santral bölümünü yanıtladı:
- Projeler devam ediyor. Nükleer santral için şu ana kadar Rusya’dan Türkiye’ye gelen kaynak 3 milyar doları buldu, liman çalışmaları devam ediyor. Bu işi biraz daha hızlandırmayı da konuştuk. Tabii Moskova’da eleman yetiştirme çalışmaları da sürüyor.
Ardından Türk Akımı’nı açtı:
- Türk Akımı konusunda Rusya, herhangi bir olumsuz tavra sahip değil. Türk akımı ile ilgili olarak da şu an itibarı ile dört hat söz konusu. 15 milyar metreküp Türkiye için 48 milyar metreküp Avrupa için. Bu konuda bazı müzakareler var. Önce bir hat yapılsın şeklinde bir yaklaşım var. Biz ise yapılacaksa dört hat birden yapılsın diyoruz. İlgili bakanlarımız ve kurumlarımız, bununla ilgili görüşmeye devam edecekler.
Batı’nın Türk Akımı’na itirazları anımsatılınca şu yanıtı verdi:
- Yaklaşımlarda elbette farklılıklar olabilir. Avrupa Birliği (AB), Nabucco nedeniyle Türk Akımı’na sıcak bakmıyor olabilir tabii. Ancak, Avrupa Nabucco için ne para koydu, ne de gazı buldu. Bu hususta üç T çok önemli: Tedarik, Transit, Tüketim. Bu üçünü halledemezseniz bu işi yapamazsınız. Nabucco’yu Ankara’da ta ne zaman imzaladık, ama o günden bugüne atılmış adım yok. Azerbaycan işi hızlı tuttu, TANAP’ı devreye soktu. TANAP’a biz de üçte bir civarında ortak olduk.
Suriye konusundaki görüş ayrılığı, şimdilik Rusya ile ekonomik ilişkileri pek olumsuz etkilememiş görünüyor.
Bu böyle devam eder mi?
Moskova’daki camide hattat Kutlu imzası var
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Moskova Merkez Camii’nin açılışında bulunmaktan oldukça memnundu:
- Moskova’nın müstesna bir yerinde bulunan caminin restorasyonu son derece gurur verici. Bunun gerçekleşmesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in himayelerinin, Moskova Belediye Başkanı’nın olumlu yaklaşımlarının, Rusya Federasyonu Müslümanlarının Başmüftüsü Ravi Gaynuddin’in, Dağıstanlı işadamı Süleyman Kerimov’un, Türkiye Diyanet Vakfı’nın, herkesin, her kurumun ayrı bir payı var.
Mermerler ve vitrayların Türkiye’den olduğunu vurguladı:
- Hüseyin Kutlu’nun kaleminden çıkan hatlar, tüm bunlar Türkiye Diyanet Vakfı’nın katkıları. Bu güzel eser, gelecek nesillere bırakılan önemli bir miras niteliğinde.
Yeni iş alımında durgunluk var
MOSKOVA Merkez Camii’nin açılış töreninde Rönesans Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak’la karşılaştık. St. Petersburg’da yoğun işleri bulunan Ilıcak’a Rusya’nın yaşadığı ekonomik sıkıntının kendilerini nasıl etkilediğini sordum:
- Yürüyen işlerimizde bir sıkıntı yok. Ancak, yeni işlerin ortaya çıkmasında bir durgunluk söz konusu.
Petrol fiyatlarını anımsattı:
- Petrol fiyatlarının düşmesi bizim gibi ithalatçı konumundaki ülkeleri olumlu etkiliyor. Ancak, Rusya gibi petrol, doğalgaz varlığına dayalı ülkeler olumsuz etkileniyor. Bu durum aslında ülkemizin ihracatını, bizim gibi Türk müteahhitlik şirketlerinin yeni iş alabilmesini yavaşlatıyor.
Paylaş