Paylaş
- Çağlayan’ın ziyareti önemli işbirliği temellerinin atılması için fırsat olacak.
Ardından bu sözün kime ait olduğunun altını çizdi:
- Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq’in Paris’teki görüşmelerimiz öncesinde böyle bir mesaj vermesi, Türkiye’ye ne kadar önem verdiklerini gösteriyor.
Çağlayan, aynı gece Paris’te kaldığımız otelin lobisindeki sohbet sırasında danışmanlarının gönderdiği bir başka notu okudu:
- Moody’s, Fransa’nın ‘AAA’ olan notunu ‘AA’ya indirdi. Yani, Fransa’nın ‘A’sının biri gitti. Onların notu düşme eğilimindeyken gecikmeli de olsa Fitch, Türkiye’nin notunu “yatırım yapılabilir ülke” düzeyine çıkardı.
Türkiye-Fransa Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi’nin 3’üncü toplantısı sonrasında iki bakan birlikte basının karşısına çıktı. İlk sözü Nicole Bricq aldı:
- Türkiye ile aramızdaki ilişkilerde karşılıklı güveni yeniden sağladık. Yeni sayfa açtık, ilişkilerimize ivme kazandırdık. Nitekim 15-16 Ocak 2013’te İstanbul’a geleceğim ekonomik ilişkilerimizin daha da canlanması yolunda görüşmeler yapacağım.
Türkiye’de odaklandıkları alanları sıraladı:
- Başta nükleer olmak üzere enerji, Türkiye’nin A350 projesine dahil edilmesini de kapsayan hava ve demiryolu projeleri, kentsel dönüşüm sırasında ortaya çıkacak su, atık su ve diğer atıklarla ilgili projeler, tarım ve gıda sektörü. Ayrıca, yaptığımız çok verimli görüşmelerde 3’üncü ülkelere birlikte gitme kararı da aldık. Özellikle Balkanlar, Kuzey Afrika ve Kafkaslar’da birlikte iş yapabiliriz.
Zafer Çağlayan da Fransa’nın önceki Cumhurbaşkanı Sarkozy döneminde gündeme gelen, ancak Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilen “Sözde Ermeni soykırımını kabul etmeyen hapse girecek” yasasını anımsattı:
- François Holande’nin Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte Fransa ile aramızda tarihi bir fırsat penceresi açıldı. Nicole Bricq’e görüşmelerimizde, “Tarihi tarihçilere bırakıp, işimize bakalım” dedim. O da anlayışla karşıladı. Fransa ile ilişkilerimiz açısından bugün yeni bir milattır.
Soru-yanıt bölümünde Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq’e ülkesinin düşen notunu anımsattık:
- Bizim için sürpriz olmadı. Bir süredir bu yönde sinyaller alıyorduk. Ancak, notumuzun düşmesinin henüz olumsuz bir yansımasını da görmedik. Bizim ticari ilişkilerimiz daha çok Avrupa ülkelerine çapa atmış durumda. Yani, dış ticaretimiz Avrupa’ya bağımlı. Notumuzun düşmesinde bunun etkisi var.
Aralık ayı başında açacağı yeni dış ticaret planını aktardı:
- Yeni dış ticaret paketinde özellikle yeni gelişen ülkelere doğru açılmamız gerektiğini anlatacağım. Bu ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Bizim yeni gelişen ülkelerdeki orta sınıfın büyüttüğü pazarı değerlendirmemiz gerekiyor.
Bakalım Fransa’nın “yeni sayfa açtık” havası ne kadar sürecek? Bu sayfayı da yine sözde Ermeni soykırımı yasaları, AB yolculuğumuza fren koymak, PKK’ya destek gibi tavırlarla mı dolduracak?
Eğer öyle yaparsa, yeni sayfanın eskisinden hiçbir farkı kalmayacak.
Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulur, nokta
FRANSA Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq’e Sarkozy döneminde çıkarılan “Sözde Ermeni soykırımını inkar eden hapse girer” yasasına bakışını sorduk:
- O yasa Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bundan sonra yapılacak iş, Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymaktır. Nokta.
Türk işadamlarına vize kolaylığı sağlayabiliriz
ZAFER Çağlayan, Nicole Bricq’le görüşmesinde AB ülkelerinin Türkiye’ye uyguladığı vizenin insan haklarına aykırılığını da anımsattı.
Bricq, şu sözü vermekle yetindi:
- Önceki hükümet döneminde vizeler daha da zorlaşmıştı. Prosedürü biraz kolaylaştırabiliriz. Ayrıca, Türk işadamlarına vize kolaylığı sağlayabiliriz. Ancak, vizenin tümüyle kalkması yönünde bir söz veremem.
740 milyar dolarlık projeyi masaya koydu
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq’le ikili görüşmesinde Türkiye’nin gelecek 10 yıldaki enerji ve ulaştırma projelerinden ipuçları verdi:
- Önümüzdeki 10 yıllık dönemde enerjiye 130 milyar dolarlık, ulaştırmaya da 110 milyar dolarlık yatırım yapma planımız var.
Ardından 7 milyon konutu kapsayacak kentsel dönüşümden söz etti:
- 7 milyon konutun yenilenmesi altyapı yatırımlarıyla birlikte 500 milyar dolarlık iş yapılması anlamına geliyor. Fransa, enerji ve ulaştırma projelerinin yanısıra kentsel dönüşümün altyapısında da rol alabilir.
Paylaş