Paylaş
Hazır internete girmişken, geçmiş borcunun olup olmadığına bakmayı seçti.
Gelir İdaresi’nün internetteki sitesinde ilgili bölüme girdiğinde İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Nakil Vasıta Dairesi Müdürlüğünün kendisi için hazırladığı bir ödeme tablosunu gördü:
- 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanuna Göre Hazırlanan Ödeme Tablosu. 30 Haziran 2011, vergi aslı tutarı 981.18 lira.
Bu tabloya göre taşıt vergisinin 2011 yılı ikinci dönemini ödememiş, borcunu yeniden yapılandırılmasını istemişti. Tabloya inanamadı, beynini zorladı:
- Ben taşıt vergimi hep zamanında öderim. 2011 yılı ikinci dönemini atlamış olamam. Hem atlamış olsam da borcumun yeniden yapılandırılması başvurusunda da bulunmadım.
Aklına takılan bu durum üzerine sorgulamayı sürdürdü, Motorlu Taşıt Sorgulaması ve kredi kartı ile ödeme başlıklı bölümü buldu. Buradaki bilgileri dikkatle inceledi. Mevcut aracını aldığı 2008 yılından itibaren hiç borcu görünmüyordu.
2011 yılı ikinci dönemine daha dikkatli baktı:
- 2011 yılı ikinci taksit. 26 Temmuz 2011’de kredi kartıyla 745 lira ödendi.
Tabloda ödemenin banka üzerinden yapıldığı ve tahsilat numaraları da yer alıyordu. Bunun üzerine kafası karıştı:
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi’nin sitesine göre 981.18 lira borcum var. Gelir İdaresi Başkanlığını ciddiye alsam, o borcu ödemem gerekir. Ancak, Motorlu Taşıt Sorgulamasında borcum görünmüyor. Acaba ne yapmalıyım.
Dayanamadı, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na uğrayıp, orada ayrıca baktırdı. Oradaki arkadaşı durumu netleştirmek için taşıt vergileriyle ilgili bölüme telefonla sordu. Aldığı yanıtı aktardı:
- Taşıt vergisi borcunuz görünmüyor.
Böylece rahatladı. Konuyu bana anlatırken gazeteci kuşkuculuğunu yansıttı:
- Ben ilk tabloya baktığımda, “Demek ki unutmuşum” deyip, 981.18 lirayı hemen ödeyebilirdim. Tesadüfen sorgulamada ısrar ettim. Borcumun olmadığını netleştirdim. Ya bu tür yanlışlık başkalarının da başına geldiyse. Onlar sorgulamada ısrarcı olmayıp, görünen borcu ödediyse ne olacak.
Ruhi Sanyer bu durumu bana anlattığı sırada tesadüfen 2012’den kalan taşıt vergisi borçlarımla 2013 yılı ilk taksitini yeni ödemiştim. Ben de kuşkuya kapıldım:
- 2012’de taşıt vergimi ödemediğimi anımsıyorum. Sorgulamadan ödemekle yanlış mı yaptım?
O sırada eşim Emine Munyar’ın aracıyla ilgili sorgulama yapmak aklıma geldi. Onun 2012 yılı taşıt vergisini de ödememiştik. İnternette karşıma çıkan tablolara dikkatlice baktım. 2012 yılı taşıt vergisi ödenmemiş görünüyordu.
Ancak eşimin aracıyla ilgili de bir sorun vardı. Karşıma çıkan tablolardan biri şöyleydi:
- Motorlu Taşıtlar Vergisi 2010 yılı ikinci taksit, tahakkuk 324 lira, gecikme zammı 124.59 lira, toplam borç 448.59 lira.
Yani bu tabloya göre eşimin aracını aldığımız 2010 yılı ikinci yarısında da taşıt vergisi borcu ödenmemiş görünüyordu. Hemen diğer listeyi dikkatle inceledim:
- Motorlu Taşıtlar Vergisi 2010 yılı ikinci taksit vezneden nakit 324 lira ödendi. Ödeme tarihi 29 Eylül 2010.
Listede aynı yıl için bir ek daha vardı:
- 4 Ekim 2010, 39 lira vezneye çekle ödendi.
Belli ki aracın satış işlemini yapan bayi, ödemede bir aksaklık yaptığını farketmiş, 4-5 gün arayla 39 liralık ek ödemeyi de gerçekleştirmişti.
Eşimin otomobilinin 2012 yılı taşıt vergisi borcundan emin olmak için yaptığım sorgulamada böylece karşıma 2010 yılı ikinci dönemine ilişkin karmaşık bilgiler çıktı.
Bunun üzerine benim de kafama takıldı. Kim bilir kaç taşıt sahibi, “Unuttuğum, ödemediğim vergi borcum var mı?” diye sorgulama yaparken, karşısına çıkan ilk veriye uyup, gereksiz yere ödeme yaptı?
Maliye Bakanlığı’nda, Gelir İdaresi’nde bu sorunun yanıtını bilen var mı acaba?
Ayrıca, bu karışık durumunu kaynağını açıklayabilirler mi?
Paylaş