Paylaş
Atıl Kutoğlu, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’in özel davetiyle söz konusu gezinin uçak yolculukları dahil, her bölümünde 12 kişilik ekibe eşlik etti. Fischer ve heyetini önce İzmir’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir yemekte ağırladı. Yemeğe Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı.
Fischer’in Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Klaus Wölfer’in de yer aldığı heyeti, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’la birlikte Efes’e geçti. Ziyaretin amacı, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü başkanlığında Efes’te yürütülen kazıların 100 yılı aşması, buradaki 2. Teras Evi’nin bulunmasının 50. yıldönümü kutlamasıydı.
Atıl Kutoğlu, Efes’te gerçekleşen törende açılış konuşması yapıp, Ertuğrul Günay ile Heinz Fischer’i anons etti.
Konuşmalar sonrasında Borusan Orkestrası bir konser verdi. Törene katılanlar arasında Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık ile Eczacıbaşı Holding ve İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı da yerini aldı.
Fischer’in heyetinde Avusturya Bilim ve Teknoloji Bakanı Karlheinz Töchterle, Petrol Ofisi’nin sahibi OMV’nin CEO’su Gerhard Roiss, Siemens’in CEO’su Wolfgang Hesoun ile Salzburg Festivali Başkanı Helga Rabl-Stadler de hazır bulundu.
Avusturya Cumhurbaşkanı, eşi Margit Fischer ve Atıl Kutoğlu, Didim ve Milet gezisinin ardında kendi özel uçağıyla Çanakkale’ye geçti. Truva’yı gezdikten sonra Çanakkale Valisi’nin ev sahipliğindeki akşam yemeğine katıldı. Fischer, aynı gece Viyana’ya döndü.
Atıl Kutoğlu, Viyana’da Cumhurbaşkanı Fischer’in özel uçağından inip, heyete veda ederken şunları düşündü:
- Arada 6-7 yıl New York’ta geçirmiş olsam da 20 yılda kariyerime başladığım Viyana’da güçlü ilişkiler kurmuş oldum. Cumhurbaşkanı Fischer’in beni özel misafiri olarak Türkiye ziyareti heyetine dahil etmesi, ülkemle doğduğum yer Avusturya arasında kültür elçiliği yapabilmeme kapı açması benim için büyük gurur.
Atıl Kutoğlu, Avusturya’da kadın politikacılar, erkek politikacı eşleri başta olmak üzere birçok önemli ismi giydirirken, New York’a da uzanıyor. Ayrıca, İstanbul Nişantaşı’ndaki mağazasında da vitrine kendi tasarladığı koleksiyonları çıkarıyor.
Avusturya, Avrupa Birliği (AB) yolculuğunda genelde Türkiye’ye pek yüz vermese de, Atıl Kutoğlu’nun üstlendiği “elçilik” inde de çok işe yarıyor...
THY’de 21 yıldır grev yapılmıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya aradı, öncelikle görev alanının altını çizdi:
- Ben sendikalarla ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısıyım.
Ardından Türk Hava Yolları’ndan (THY) çıkarılan 305 personelle ilgili yazıma değindi:
- THY’de 21 yıldır grev olmuyor. Çünkü, Bakanlar Kurulu her seferinde elindeki yetkiyi kullanıp erteliyor.
Bu durumun uluslararası platformlarda Türkiye açısından iyi bir görüntü vermediğini savundu:
- THY’deki gibi grevi engelleyici tutumlar Uluslararası Çalışma Örgütü’nde (ILO) Türkiye’yi zor durumda bırakıyor.
Sonra THY yönetiminin başka “hatalarına” dikkat çekti:
- THY yönetimi bir yandan iş yavaşlatan personeli anında kapıya koyarken, diğer taraftan Suriye ve Bosna-Hersek’te toplam 50 milyon dolar kaybettiren kendi hatalarından hiç söz etmiyor.
Ayrıca THY’de grev yasağı getiren yasayı AK Parti’nin kendi beyanlarıyla eleştirdi:
- AKP, 12 Eylül referandumunda sendikal özgürlüklerden ve grev hakkından söz ediyordu. THY için çıkardıkları yasa, 12 Eylül referandumu sırasında verdikleri söze uygun düşüyor mu?
‘Kuru’nun yanında yanan ‘yaş’lara kapı açılamaz mı
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi’yle Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) gecesinde yaptığım sohbetten aktardığım mesajlara THY çalışanları ile yakınlarından çok sayıda mesaj geldi.
Aralarından en çok dikkatimi çekenler de, “Ben o gün vardiyada değildim ama atıldım”, “Ben bir süredir raporluydum” gibi savunması olanlardı. Bu mesajlardaki ortak soru şuydu:
- Biz Hamdi Topçu’nun sözünü ettiği HD görüntülerde hiç yokuz. Bizi nasıl tesbit ettiler acaba?
Diyelim ki THY yönetimi kendi isteğiyle eyleme katılan, arkadaşlarını da eyleme zorlayanlara çok kızgın... Hava-İş’e boyun eğmiş görünmemek için gerçekten saptadığı personeli yeniden işe almak istemiyor...
Ya “kurunun yanında yanan yaşlar” ne olacak? Mehmet Büyükekşi, o sohbet sırasında, “Kurunun yanında yanan yaşlar da vardır” demişti... 305 kişi arasından bu durumu kanıtlayanlara mahkeme kararı beklemeden THY kapısı açılamaz mı?
Otellerde ‘yeşil yıldız’da bile birlik yoktu, şimdi durum değişti
DDF’in ortağı Prof. Esra Ekmekçi aradı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Türkiye Turizm Meclisi”ni oluşturmaya dönük protokole imza koyan sektör örgütlerinin temsilcileriyle attıkları adımı anons ettikleri toplantı sonrasındaki sohbete katıldım.
Ertuğrul Günay, sık sık Türkiye İhracatçılar Meclisi’ni (TİM) örnek gösterdi:
- TİM’in varlığı, çalışmaları ihracatı sürekli gündemde tutuyor. Oysa, turizm ülkemize daha net döviz kazandıran bir sektör. Bu sektördeki örgütler zaman zaman açıklamalar yapsa da, turizmin sesi ihracat kadar duyulmuyor. O nedenle “Türkiye Turizm Meclisi” bu eksikliği tamamlayacak.
Masanın çevresine baktım, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TYD Başkanı Turgut Gür, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TUROB Başkanı Timur Bayındır, TURYİD Başkanı Kaya Demirer, TUREB Başkanı Şerif Yenen, TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu ve DTB Başkanı Ömer Karacalar biraradaydı.
Ertuğrul Günay, turizm sektöründe birlikte hareket edilmemesinin en çarpıcı örneklerinden birinin verilen belgelerde görüldüğünü vurguladı:
- Bakanlık olarak çevreye duyarlı davranan, bu konudaki kriterleri tutturan otellere “yeşil yıldız” veriyoruz. Sektördeki örgütün biri bu durumu, “beyaz yıldız”la belgeliyor. Bir başka örgüt de verdiği belge için “yeşillenen oteller” demeyi tercih ediyor. Artık bu olmayacak. Belgeyi bakanlığımız verecek.
Günay, “Turizm Meclisi” şeklinde sektörün bütün gücünü birarada tutacak örgütlenmeyi istemesinin bir başka nedenini de şöyle açtı:
- Ben sektörler çok iç içe, yakın çalışan bir Bakanım. Belki başka Bakanlar aynı şekilde davranmayabilir. O yüzden turizm sektörünün gücünü birarada tutmakta yarar var.
TYD Başkanı Turgut Gür’e takıldım:
- TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, hemen her seyahatinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yanında. İhracatçılarla birlikte çıkılan seyahatlerin faturasına şirketlerin yanısıra birlikler de katkıda bulunuyor. Siz de bunları yapabilecek misiniz?
- Elbette yaparız...
TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu araya girdi:
- Havayolu şirketleri, otelciler, restoran işletmecileri hep biraradayız. Bizim o tür etkinliklerimizin maliyeti daha güşük olur.
O sırada Bakan Günay, Prof. Hüsamettin Koçan’ın Bayburt’taki Baksı Müzesi için Erzurum’a gideceğini vurgulayınca Turgut Gür’le İstanbul Conrad Hilton’un patronu Erol Aksoy anında kararını verdi:
- Sayın Bakanım, biz de sizinle geliyoruz...
Günay, “Turizm Meclisi” örgütlenmesinden oldukça umutlu... İzleyelim, etkisini birlikte görelim...
Paylaş