Paylaş
- The Duke of Edinburgh’s Award’ın Malta’daki toplantısı ve sponsorlar buluşmasına katılacağım. Gelir misin?
- Sizin Edinburgh Dükü adına düzenlenen yarışla ne ilginiz var?
- Uluslararası Gençlik Ödülü Derneği’ni ve yürüttüğü Uluslararası Ödül Programı’nı Akfen olarak destekliyoruz. Derneğin Başkanlığını Sultan Yılmaz, Yardımcılığını da kızım Pelin Akın yürütüyor.
- Siz de The Duke of Edinburg’s Award’ın sponsorları arasında mısınız?
- Türkiye’deki Gençlik Ödülü Derneği zaten The Duke of Edinburgh’s Award’la bağlantılı faaliyetler yürütüyor. Şimdi doğrudan sponsorlar arasına da girdim. Hedefimiz yıllık toplantılarından birini ülkemize çekmek.
Hamdi Akın’ın daveti üzerine Businessweek Dergisi Yayın Danışmanı Ruhi Sanyer’le birlikte Malta’ya gittik. Orada buluştuğumuz Sultan Yılmaz ve Pelin Akın’dan The Duke of Edinburgh’s Award’ı dinledik:
- Ödül Programı, gençlerin akademik çalışmalar kadar, okul dışı faaliyetleri de göz önünde bulundurmasını, ilgi duydukları alanlara yönlendirilmesini öngören Gordonstoun okulunun eğitim felsefesi üzerinde şekillenmiş. Okulun kurucusu Kurt Hahn’ın öncülüğünde oluşan program okulun ilk öğrencilerinden Prens Philip’in de devreye girmesiyle 1956’dan itibaren yoluna ‘Duke of Edinburgh’s Award’ adıyla devam etmiş.
Pelin Akın, toplantılara düzenli olarak katılan Prens Edward’ı gösterdi:
- Prens Philip’ten sonra bu programın yürütülmesi konusunda bayrağı oğlu Prens Edward devralmış. Bugüne kadar Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 138 ülke Uluslararası Gençlik Ödülü Programı kapsamına girmiş bulunuyor. Programa her yıl 138 ülkeden 845 bin öğrenci katılıyor.
- Türkiye’deki program nasıl yürüyor?
Sultan Yılmaz yanıt verdi:
- Türkiye’de Gençlik Ödülü Derneği, 2003’ten buyana 14-25 yaş arası 6 bin 300 öğrenciye ulaştı. Programı aralıksız tamamlayanların sayısı 2 bin 800’ü buldu.
- Program, katılımcı gençlere ne kazandırıyor?
Pelin Akın, Prens Philip’in şu sözlerini aktardı:
- Amaç, yararlı boş zaman aktiviteleri ve gönüllülük bilincini yayarak, başarıya ulaşma azmini keşfetmelerini sağlamak ve gençlerin gelişimini teşvik eden kişi ve kurumlara kılavuzluk etmek.
Sonra programı şöyle açtı:
- Programın temel yapısı toplumsal hizmet, beceri geliştirme, fiziksel gelişim ile çevreyi ve doğayı tanıma gibi dört ana kategoriden oluşuyor. Toplumsal hizmet projeleri, fiziksel engellilere yardım etme, koruma ve restorasyondan okuma-yazma öğretimine kadar pek çok faaliyeti kapsıyor.
Bir de örnek anlattı:
- 2008’de Elazığ’da sokakta çalışan gençlerin yer aldığı pilot uygulamaya dahil olan Ali, Bronz Kategori’yi tamamladığında, “Hep almaya alışmıştım. Bu programla benim de verebileceğim şeyler olduğunu anladım” demişti. Ali, toplumsal hizmette yaşlı bir çiftin evine kovalarla su taşıyormuş.
Elazığ’daki bir öğrencinin yaşlı çiftin evine kovayla su taşımasının Edinburgh Dükü’ne kadar uzanacağı hiç aklıma gelmezdi.
Bu örnek, okul dışı sosyal ve kültürel çabaların farklı kapılar açabileceğini ortaya koyuyor.
Yemek yaparak İngiltere Kraliyet Akademisi’ne girdi
AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Uluslararası Gençlik Ödülü Derneği Başkanı Sultan Yılmaz ve Yardımcısı Pelin Akın’la birlikte Malta’nın başkenti Valetta’daki Palazzo Parisio’da Prens Edward onuruna verilen yemeğe de katıldık.
Prens Edward, başta sponsorlar olmak üzere yemeğe katılanların elini tek tek sıktı. Pelin Akın, yemekte bir örnek de Tarsus Amerikan Koleji’nden verdi:
- Tarsus Amerikan Koleji’nde okuyan bir katılımcı iki yıl önce programın beceri geliştirme bölümünde yemek pişirmeyi seçmişti. Yaptığı yemekleri kitap haline getirdi ve elektronik ortamda paylaştı. Geçen yıl da İngiltere Kraliyet Akademisi’ne kabul edildi.
Pelin Akın, Edinburgh Dükü adına süren programın bronz, gümüş ve altın sertifikalarını öğrencilerin CV’lerine güç kazandırdığını vurguladı, kendi örneğini de anlattı:
- Bu program sayesinde İspanyolca işletme de okudum. Deusche Bank’ın İspanya’daki biriminde bir yıl çalıştım.
Babaannem portakal reçeli eğitimi verdi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Basın Danışmanı Cihangir Şahin’e önceki gün Malatya’da sordum:
- AB fonlarından yararlanan en yaşlı kim var?
- Antalya’da 91 yaşında bir hanım var. Sanırım portakal reçeli yapıyor.
Adını ve fotoğrafını istedim. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Halkla İlişkiler Koordinatörü Ali Yurtsever fotoğrafı gönderip, ismi bildirdi:
- Fatma Cenan Yaşargil.
Konuyu yazımda yansıttım. Ancak, Fatma Cenan Yaşargil’in torunu Oğuz Yaşargil’den bir mail aldım:
- Babanem AB fonu kullanarak gençler ve yaşlılar arasında bağ kurmak, yaşlıların ihtiyaçlarına ve yaşam biçimlerine dikkat çekmek üzerine çalışmalar yapan bir derneğin organizasyonunda bir kereye mahsus, gençlerle birlikte uygulamalı olarak portakal reçeli yapma eğitimi verdi. Bunu da talep üzerine gönüllü olarak yaptı.
Paylaş