Coca-Cola, Almanya’daki 16 bin döner restoranını tasarlayacak

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde kurulan Dünya Türk İş Konseyi’nin (DTİK) New York’taki toplantısındayız.

Haberin Devamı

Toplantıya katılanlar arasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, DTİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Haluk Dinçer, Western Union CEO’su Hikmet Ersek ve White & Case Uluslararası Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Başgöz gibi isimler var.

The Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Muhtar Kent, DTİK Yüksek İstişare Kurulu Başkanı şapkasıyla oluşan platformun nasıl bir network yarattığına değindi:

- dtik.org.tr, çok iyi bir iletişim ortamı yarattı. 134 ülkeden 107 bin kişi sitemizi ziyaret etti. Bu platform üzerinden 5 bin mail yollandı. DTİK, Türkiye’nin imajını daha yukarıya çıkarmada önemli rol oynayacak.

Sonra DTİK’le daha yakından gördüğü, ilgilendiği bir konuya, Türk dönercilerinin başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerindeki ağırlığına vurgu yaptı:

- Almanya’daki 16 bin döner restoranına günde 2 milyon kişi giriyor. Artık döner, Almanlar için de önemli yiyecekler arasında yer alıyor. Almanya’da yıllık döner cirosu 3.5 milyar Euro’ya ulaşıyor.

Coca-Cola olarak Almanya’da gerçekleşen Döner-Kebap Fuarı’nda yerlerini aldıklarını kaydetti:

- Fuara gittim, Türkler’in ağırlığını koyduğu döner sektörünün ulaştığı boyutu daha yakından izledim.

Muhtar Kent, toplantı sonrasında Rona Yırcalı, Aslı Başgöz ve Gürtay Kıpçak’la sohbet ederken, Almanya’daki döner restoranları için planını aktardı:

- Coca-Cola olarak döner restoranları için 8-9 farklı tasarım hazırlıyoruz.

- Ne olacak hazırlanan tasarımlar?

- Almanya’daki Türk dönercilerin beğenisine sunacağız. Onlar istedikleri tarzı seçecekler. Seçtikleri tasarıma göre restoranı yenileyeceğiz.

- Restoranların hepsinin üzerine

Coca-Cola mı yazdıracaksınız?

- Hayır, öyle bir zorunluluk yok.

- Amacınız ne?

- Almanya’daki Türk döner restoranlarının imajını bugünkünde daha farklı noktaya taşımak istiyoruz. Her bir restoranı 48 saat içinde yenilemek mümkün olacak.

Almanya’daki döner restoranı yenileme çalışmasının daha sonra diğer Avrupa ülkelerine de yayılabileceğini vurguladı:

- Almanya’dan sonra en çok döner restoranı Fransa’da var. Gerçi Fransa’da Kuzey Afrikalılar da ağırlıkta ama oradaki Türk döner restoranlarının imajıyla fark
yaratması öne çıkmalarını sağlar.

Muhtar Kent’i dinlerken dışardan bakınca “Havanda su dövülen” ortammış gibi görünen DTİK’te oluşan platformun ne tür fırsatlara yol açabildiğinin bir örneğinin ortaya çıkacağını düşündüm.

Kent’in ekibi Almanya’daki döner restoranlarına yenileme desteğini karşılıksız verse de onlardan dönerin yanında Coca-Cola veya grubun diğer içeceklerinin servis edilmesini isteyecek.

Böylece Coca-Cola Company, Almanya’daki 16 bin döner restoranının önemli bir bölümünü yanına çekmiş olacak.

Haberin Devamı

Ciroları 10 milyar Euro

Haberin Devamı

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, New York’taki DTİK toplantısında dünyadaki Türk restoranlarının cirosuna değindi:

- Yapılan hesaplara göre dünyadaki Türk restoranlarının 10 milyar Euro’luk cirosu var.

Ardından DTİK olarak Türk restoranlarıyla ilgili bir çalışmaya öncülük yapabileceklerini vurguladı:

- Şu anda dünyanın bir çok ülkesine uzanmış Türk restoranlarının imajının genelde çok da başarılı olmadığını görüyoruz. Bulundukları ülkelerde çoğunlukla düşük gelirli kesimlere hitap ediyorlar.

DTİK’in gerçekleşmesine öncülük edebileceği hedefi koydu:

- Ortaya koyacağımız bir imaj düzeltme ve Türk restoranlarının sayısını artırma çalışması, bugün 10 milyar Euro olan ciroyu iki kattan fazla yükseltir.

Yırcalı ayrıca DTİK’in Türk markalarının dışa açılmasında da önemli bir platform olduğunu kaydetti:

- DTİK’te bir franchise platformu oluşturduk. Dünyanın farklı ülkelerinde mağaza açmak isteyen Türk markaları, bu platform üzerinden franchiser bulabilir.

Yırcalı, dünyadaki Türk restoranlarının imajıyla ilgili planlarını anlatırken, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın teşvikler kapsamına alınabilecek alanları sıralarken bu konuya da değindiğini anımsattım:

- Dünyaya açılacak Türk restoranlarını da teşvik edebilecekler.

Madem dünyada Türk restoranlarını teşvik etmek söz konusu olacak, bu işe mevcutların iyileştirilmesinden başlanamaz mı?

DTİK’le Ekonomi Bakanlığı bu konuda ortak çalışma yapamaz mı?

Yazarın Tüm Yazıları