Bizim yatırım ortamını düzeltecekti tekstilcimizi aldı Mısır’a götürdü

TÜRK tekstil sektörünün önde gelen isimlerinden birini 1.5 yıl kadar önce Mısır’dan Rachid Mohammed Rachid aradı: "Merhaba... Ben Mısır’da Sanayi Bakanı oldum. Desteklerinizi bekliyorum..."

Tekstilci, Rachid Mohammed Rachid’i Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yılda bir yapılan dünya devi şirketlerin başkan ve CEO’larının katıldığı "Yatırım Danışma Konseyi" toplantılarından tanıyordu.

Rachid, Mısır’da bakanlık koltuğuna oturmadan önce Unilever’in Avrupa CEO’su olarak görev yapıyordu. Türkiye’deki "Yatırım Danışma Konseyi" toplantılarına da Unilever’i temsilen katılıyordu.

Rachid’le Türk tekstilci arasında söz konusu toplantılarda yan yana oturmayla başlayan tanışıklık, dostluğa dönüşmüştü. Rachid, bu yüzden "dost desteği" istiyordu: "Ülkeme yatırım konusunda sizin katkınızı bekliyorum. Görüşelim, birlikte neler yapabileceğimizi konuşalım."/images/100/0x0/55eb09caf018fbb8f8a6fd11

Türk tekstilci ile Mısır Sanayi Bakanı Rachid arasındaki bu yakın ilişkiyi öğrenince, yatırımların hızla Mısır’a neden kaydığı konusunda taşlar yerine oturmaya başladı.

Nitekim en son geçenlerde Türkiye’yi Avrupa Birliği’nde (AB) etkili sektör örgütlerinden biri olan Euratex’te temsil eden tekstilcilerden biri olan İtalteks’in patronu İzzet İlle’den aldığım mesajlar da, ibrenin iyiden iyiye Mısır’a doğru kaydığını gösteriyordu: "Ben de Mısır’da fabrika kurmak için hazırlıklara başladım."

Türk tekstil sektöründen Mısır’a doğru yatırım kayması olduğunu daha önce, "100 dolara mühendis var, İskenderiye’ye gidiyoruz" başlığıyla LC Waikiki’nin sahibi olan Taha Grubu’nun attığı adımlar üzerine yazmıştım. O günlerde mühendislerden tepkiler almıştım. Çünkü, mühendis dostlarımız kendilerinin de "100 dolara çalışması gerektiğini savunduğumu" düşünmüşlerdi.

İzzet İlle’yle "Neden Mısır"ı konuşurken bu tepkileri hatırlattım. İlle de işin personel ücreti bölümüne takılıp kalmamak gerektiğini vurguladı: "Bizi asıl oraya çeken Mısır’ın ABD ile serbest ticaret anlaşmasının olması. Mısır’dan ABD’ye Türkiye’dekine oranla yüzde 30 daha düşük fiyata ürün gönderme şansı veriyor bu anlaşma. Ayrıca, başta enerji olmak üzere diğer maliyetler de çok düşük."

Biraz daha soruşturdum, Türkiye’nin tekstil hammadde devi Sanko Holding’in patronu Abdülkadir Konukoğlu’nun da Mısır’a dönük araştırmalar yaptığını öğrendim.

Şeref Özgencil’in önderliğinde oluşturulan, Yavuz Canevi’nin başkanlığını yaptığı Forum İstanbul’un 5’inci toplantısının açılış yemeğinde karşılaştığım Abdülkadir Konukoğlu’na da Mısır’ı sordum: "Elimizde iki fabrika kuracak kadar kullanmadığımız eski makinemiz var. O makineleri Mısır’da değerlendirebilir miyiz diye araştırma yapıyoruz."

Bu gelişmeleri Rachid’le dostluğu ilerletmiş tekstilciyle paylaştım, gülümsedi: "Sektörümüzde başlayan Mısır aşkının altında Rachid Mohammed Rachid’in bize kucak açması yatıyor."

Rachid Mohammed Rachid,
iki yıl önce Unilever adına Türkiye’de "yatırım ortamı nasıl iyileşir" sorusuna yanıt arıyordu...

Rachid, şimdi Türkiye’deki sıkıntılarını yakından bildiği Türk tekstilcilerini "mıknatıs gibi" Mısır’a çekiyor...

Bu durumda Mısır, Türk tekstilcileriyle "üretim mucizesi" yaratacak görünüyor...
Yazarın Tüm Yazıları