Biz temeli attık fareye odaklanmış kedi gibi bekleriz

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’nin Cumhurbaşkanlığı adayının Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olduğunu açıkladığı saatlerde Adana’dan Ceyhan’a doğru yol alıyorduk.

Ceyhan’da Çalık Grubu’yla İtalyan Eni’nin ortaklaşa gerçekleştireceği Trans Anadolu Projesi’nin (TAP) temel atma töreni vardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, partisinin tarihi grup toplantısı biter bitmez havalanmış, törene yetişmişti.

Hilmi Güler, İtalya Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Pier Luigi Bersani, Eni’nin CEO’su Paolo Scaroni ve Çalık Grubu’nun patronu Ahmet Çalık birlikte düğmeye bastı, Samsun-Ceyhan Boru Hattı için ilk kaynak gerçekleşti.

Sonrasında sorular, bu hattın en büyük potansiyel müşterisi Rusya’dan henüz "olumlu sinyal" alınmamış olmasına yoğunlaştı.

Buna karşın, Paolo Scaroni’nin verdiği bilgiye göre proje için kurulan TAPCO adlı şirkete Indian Oil yüzde 12.5 payla girme kararı almıştı. Ahmet Çalık’ın aktardığına göre de, Japon Mitsibushi, projenin yatırımcılarından biri olmak üzere görüşmeler yürütüyordu.

Yani, Çalık Grubu ve Eni’den başka da Samsun-Ceyhan Boru Hattı’na inanan dünya devi konumundaki şirketler vardı.

Hilmi Güler ve Ahmet Çalık’la daha sonra da bu konu üzerinde konuştuk. Çalık’a öncelikle şunu sordum: "1.5-2 milyar dolarlık yatırımla boru hattını inşa edeceksiniz. Beklediğiniz yıllık gelir nedir?"

Ahmet Çalık, şimdiden rakam verme yanlısı değildi. Israr ettim: "Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’ndan Türkiye’ye 10 ayda kalan para 515 milyon doları bulmuş. BTC, size bir gösterge olamaz mı?"

Çalık yine de senaryolarından söz etmek istemedi: "Biz bu işin kárlı olacağını düşünüyoruz. Zaten böyle düşündüğümüz için projeye soyunduk."

Hilmi Güler de Samsun-Ceyhan Boru Hattı’nın BTC’den farkını anlatmak için bir benzetme yaptı: "Proje bittiğinde göreceksiniz. Bu hat çok farklı olacak. En azından ’káhya’sı bol değil. Tek ülkeden geçiyor. Böyle rahat bir boru hattı nerede bulunur?"

Rusya’nın şimdilik sıcak bakmamasına karşın, törene Kazakistan’dan temsilciler gelmişti. Hilmi Güler, Rusya’nın da eninde sonunda ikna olacağına inanıyordu: "Biz temeli attık. Ortaya önemli avantajlar sunan bir boru hattı çıkacak. Rusya eninde sonunda bu hattı kullanır diye düşünüyoruz."

Güler
, Boğazlardan geçişleri de düzenleyen Montrö Anlaşması’nın imzalandığı dönemlerde petrolün şileplerle taşındığını, bugün üç futbol sahası büyüklüğünde tankerlerin İstanbul Boğazı’ndan geçtiğini vurguladı.

Güler, artık temel atılmış olmasına karşın Samsun-Ceyhan Boru Hattı’na hálá muhalefet edenlere şöyle yanıt verdi: "Biz kedinin fareye odaklandığı gibi hedefimize kilitlendik..."

Bakalım 2 milyar dolarlık TAP adlı "kedi", yılda kaç dolarlık "fare" yakalayacak?

’367 mağduru’nu oynayınca seçimde oyları yükselir mi

ÇALIK Grubu’yla İtalyan Eni’nin ortaklaşa gerçekleştireceği Trans Anadolu Projesi (TAP) kapsamındaki Samsun-Ceyhan Boru Hattı’nın temel atma törenine gitmek üzere Adana’ya indiğimizde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayını açıkladığı konuşmasını yapıyordu.

Ceyhan’a doğru yola koyulduğumuzda CNN Türk’te "Köşk adayı Abdullah Gül" alt yazısı vardı.

Önce Yalova’nın AKP’li Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu’ndan yorumunu aldım: "Ben baştan beri sayın Başbakan çıkmaz, Sayın Gül’ü aday gösterirler diye bekliyordum."

İstanbul Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da benzeri bir yanıt verdi: "Sayın Vecdi Gönül ile Sayın Gül arasındaydım. Sayın Gül’ün adaylığına çok sevindim."

İki belediye başkanı da Başbakan Erdoğan’ın "fedakárlığını" vurgulamayı ihmal etmedi...

Ben yorumlar almaya çalışırken, Malatyalı işadamı Kadir Eriş bana sordu: "Senin yorumun ne?"

Yorum yerine kafamdaki başlığı söyledim: "Türban davasından first lady’liğe..."

Bu başlıkla, Hayrünisa Gül’ün türban için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuşluğunu hatırlattım...

Sonra olarak "Ya Meclis 367 milletvekiliyle toplanamazsa" üzerine yorumlar başladı. Dün Türk iş dünyasının önde gelen örgüt başkanlarından biri şu yorumu yaptı: "Belki de AKP yönetiminin kafasında ’367 mağduru’nu oynamak var. Eğer iş Anayasa Mahkemesi’ne takılırsa hızla seçime gidilecek. AKP, ’367 mağduruyuz’u meydanlarda kullanacak..."

"367 mağduru" olmak seçime nasıl yansır acaba?
Yazarın Tüm Yazıları