Paylaş
KEŞANLI Yönetici ve İşadamları Derneği’nin (KEYİAD) düzenlediği “Ekonomi Forumu” için Keşan’dayız... KEYİAD Başkanı Ahmet Eler’in yönettiği oturumda Prof. Deniz Gökçe, işadamları Sinan Öncel, Murat Kolbaşı, Tolga Mercan ve Servet Topaloğlu var.
KEYİAD Yönetim Kurulu Üyesi Sevtap Engin, oturum başlarken bazı notlar aktarmak istedi, 4 yıl önceye döndü:
- Yaklaşık 4 yıl önce KEYİAD’ın “Keşan Ekonomi Forumu”nun konuşmacıları arasında Koç Sistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu da vardı.
Söz konusu toplantıyı izleyen gençler arasında doğuştan spastik Murat Can Çiçek’in de olduğunu anımsattı:
- Murat Can, bir soru sormaya çalışıyor ama konuşamıyordu. Beden dilinden annesiyle birlikte çözdüğümüz sorusu Mehmet Bey’e yönelikti: “Koç Holding’te benim gibilere yer var mı?”
Nalbantoğlu’nun yanıtının “Evet” olduğunu aktarıp sürdürdü:
- Murat Can, o yıl üniversite sınavına hazırlanıyordu. Sınava 3 ay vardı. Mehmet Bey’in “Evet” yanıtı üzerine Murat Can’ın gözleri parladı. Üniversite sınavı hedefini değiştirdi, yazılım okumaya karar verdi.
Murat Can Çiçek’in o yıl Özyeğin Üniversitesi Yazılım Mühendisliği bölümünü yüzde 100 burslu kazandığını kaydetti:
- 1.5 saatlik “Ekonomi Forumu”, bir gencin hayatını tümüyle değiştirmiş oldu. Üstelik Murat Can, Google’dan da burs kazandı.
Salondaki gençlere seslendi:
- Murat Can’ın hikayesini örnek alın, bu tür toplantıları dikkatli izleyin.
Toplantı sonrasında Çiçek’in Google’dan kazandığı yıllık 7 bin Euro’luk burs sonrası kendisi gibi gençlere örnek olacak yazısını paylaştı. Çiçek, yazısında kendisi gibi gençlere şu çağrıyı yaptı:
- Arkadaşlar, lütfen duvarlardaki afişleri, size gelen e-postaları daha dikkatli okuyun. Katılabileceğiniz tüm yarışmalara başvurun. Hiçbirini küçümsemeyin. Aklınıza bir fikir geldiğinde hemen raporlaştırın, ilgilenebilecek herkese gönderin. CEO, devlet başkanı, kim olursa olsun, doğru cümleleri kurduğunuzda size mutlaka vakit ayırırlar.
Ardından “Büyüklere haykırmak istiyorum” diyerek şu uyarıyı yaptı:
- Maalesef engelliye duyarlılık, mental erişilebilirlik konusunda hâlâ dipteyiz.
Sonra ninesinin beynine kazınan cümlesini paylaştı:
- Ben küçükken ninem, “Bu çocuk engelli, ne vatana, ne millete hayrı olur” derdi.
Google bursunun kendisi için anlamını farklı açıdan değerlendirdi:
- Dedemin bende göremediğini Google gördü...
Murat Can Çiçek, ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking gibi özel donanımlı bilgisayarı göz hareketleriyle kullanarak çalışmalarını sürdürüyor...
Ulaştığı başarı, her açıdan insana umut aşılıyor...
GOOGLE'DAN BURS ALAN İLK TÜRK ÖĞRENCİ
GOOGLE’ın Oxford gibi prestijli üniversitelere giden Avrupalı engelli öğrencilere verdiği eğitim bursunu kazanan Murat Can Çiçek, yeni eğitim öğretim yılında 7 bin Euro burs alacak.
Doğduğu günden beri ellerini ve ayaklarını kullanamayan ve konuşma güçlüğü çeken Murat Can Çiçek, dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking gibi özel donanımlı bilgisayarını göz hareketleri yardımıyla kullanarak çalışmalarını sürdürüyor.
Hürriyet Eğitim Müdürü Nuran Çakmakçı 2013’te yaptığı röportajla Çiçek’in okuma azmini, tüm sınıfları birincilikle bitirdiğini, tek başına iki dil öğrendiğini, katıldığı bilgisayar oyunları yazılımı yarışmasında birinci olunca Özyeğin Üniversitesi’nden yüzde 100 burs kazandığını gündeme taşımıştı.
2013’teki röportajında “En büyük hedefim ileride Google ya da Apple’da çalışmak” diyen Çiçek, buna biraz daha yaklaştı. Başarılı öğrenci, geçen yıl ABD Oregon Devlet Üniversitesi’nde değişim programına katıldı. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Stanford Üniversitesi’ne başvuru yapmayı planlıyor.
Murat Can Çiçek burs için başvuru belgesini Google’a zamanında iletemediğini belirterek, kabul edilmesinde şans faktörüne vurgu yapıyor.
Çiçek, “Bu bursu almaya hak kazanan ilk Türk öğrenci ben oldum. Aslında Google bu burs ile Avrupa’daki hangi ülkelerin, üniversitelerin engelli öğrencilerine daha sağlıklı bir eğitim ortamı sağlayıp onları başarıya taşıdıklarını da belirlemiş oluyor. Bu açıdan bursu kazanarak okulumun ve ülkemin adını temsil etmiş oluyorum. Bu da benim en büyük gurur kaynağım.”
Paylaş