Paylaş
Ali Güreli ve Hasan Bülent Kahraman, Ülker’in çocukları sanata yönlendiren adımlarından memnun olduklarını belirtip, 7 yıl önceki ilk Contemporary İstanbul’u anımsadı:
- İlk Contemporary İstanbul’da sergilenen eserlerin değeri 7.6 milyon dolardı. Bu yılki eserlerin değeri 120 milyon dolara ulaşıyor.
Ali Güreli, Contemporary İstanbul’un artık dünyada markalaşmaya başladığını vurguladı:
- Uluslararası sanat çevrelerinde, “İstanbul’da neler oluyor” sorusunun gündeme gelmesini sağladık. Bundan sonraki adım İstanbul’un en azından bölgemizin önemli bir sanat merkezi olmasına odaklanmak.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın etkinlikle yakından ilgilendiğini kaydetti:
- Devletin bu olayın içine daha fazla girmesinde yarar var. O zaman İstanbul’u bölgemizde sanat ve kültür merkezine dönüştürmek daha ulaşılabilir hedef olur.
Bu yıl ilk kez katılımcı galeriler arasında yabancıların sayısının yerlileri geçtiğine işaret etti:
- 7’nci Contemporary İstanbul’a 55’i yurdışı, 45’i yurtiçi olmak üzere 100 çağdaş sanat galerisi ve 600 sanatçı katılacak. Gelen yabancılar arasında Marlborough, Haunch of Venison, Opera, Michael Schultz, MaM-Mario Mauroner Contemporary Art gibi önemli galeriler yer alıyor.
Sponsorların katkısının önemine değindi:
- Akbank Private Banking ana sponsorumuz. Ortak sponsorluğu ise Zorlu Center ile Yıldız Holding üstlendi.
Akbank’ın adı geçince Hasan Bülent Kahraman bir hazırlığı paylaştı:
- Türk işadamları arasında sanat eserlerine yatırım yapanların sayısı, ayırdıkları bütçe giderek artıyor. Akbank Private Banking, önümüzdeki dönemde özel müşterilerine, “Portföyünüzün yüzde 5-7’sini sanat eserlerine yatırıma ayırın” tavsiyesinde bulunacak. Bu konuda da isteyene danışmanlık hizmeti verecek.
- Geçen yıl Contemporary İstanbul’da sergilenen eserlerin ne kadarı satılmıştı?
Ali Güreli yanıtladı:
- Yüzde 72’si satılmıştı. Bu yıl da en az bu düzeyde satış gerçekleşir. Geçen yıl Contemporary İstanbul’u 62 bin kişi gezmişti. Bu yıl 70 bini aşarız.
Seul’de eylül ayında düzenledikleri sergiye Dışişleri Bakanlığı’nın desteğinin altını çizmeden geçmek istemedi:
- Dışişleri Bakanlığımız ve Seul’deki elçiliğimiz çok yardımcı oldu. O sergi sonrasında başka ülkelerdeki büyükelçilerimizden davetler almaya başladık.
Hasan Bülent Kahraman araya girdi:
- Türkiye’de sanat piyasasının oluşmasında ve gelişmeye başlamasında Contemporary İstanbul’un önemlipayı var.
İş dünyasında sanata yatırım eğilimi arttıkça, Türk sanatçılarının eserleri de giderek değere kazanıyor.
Bankaların, işadamlarını sanata yatırıma yönlendirmesi, eserlerin değerini dünyadaki düzeye doğru taşıyacak gibi görünüyor...
Kuruluş yıldönümleri için sergi istekleri artıyor
CONTEMPORARY İstanbul Genel Koordinatörü ve küratör Hasan Bülent Kahraman, Abdi İbrahim Grubu’nun Van Gogh sergisini İstanbul’dan sonra Ankara’da da açtığını anımsattı:
- Abdi ibrahim Grubu bu sergiyle çok dikkat çekti, gündem oluşturmayı başardı. Şimdi bazı şirketlerden, “Biz kuruluş yıldönümü kutlamamızı ses getirecek bir sergiyle yapmak istiyoruz” talepleri artmaya başladı. Bana bu konuda başvuranlar var.
Paylaş