Paylaş
DEDE mesleğini sürdürüp Sarıtaş Kasap’ı İstanbul’un Anadolu yakasında 9 şubeye ulaştıran Emrah Sarıtaş, 2010’da arkadaşı Abdullah Süngü’nün önerisiyle kolları sıvadı:
- Gel döner işine girelim.
2010 sonunda kuzeni Eser Sarıtaş’ı da yanlarına alarak Global Restoran Yatırımları A.Ş.’yi kurup “Kasap Döner” markasıyla yola çıktılar. 4 yılda KKTC ve Bakü dahil 31 şubeye ulaştılar.
Emrah Sarıtaş, konsepti oluştururken stratejiyi çizdi:
- Sadece döner satacağız. Döneri de tümüyle bifteklik etten yapacağız.
Kasap Döner 20 milyon dolarlık ciroyu yakalayıp, Lefkoşa ve Bakü şubeleri başarılı olunca dışa yolculuk hızlandı:
- Riyad, Moskova ve New York’ta şube açmak üzere hazırlıklara başladık. New York’ta dükkan yerini de kiraladık.
Emrah Sarıtaş, New York şubesinden söz edince bir ay önce TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu ve Genel Müdürü Caner Dikici’yle yaptığımız sohbeti anımsadım.
TAB Gıda, 20 şubeye ulaşan “Usta Dönerci”yi dünyaya yayma konusunda oldukça iddialıydı. Önlerine şu hedefi koymuşlardı:
- Yurtiçinde 100 şubeye ulaştıktan sonra yurtdışında şubeler açmaya başlayacağız. Burger King’deki deneyimimizle “Usta Dönerci”yi dünyada marka yapacağız.
Sarıtaş’a bu sohbeti aktarıp sordum:
- New York’ta şube açmak sizin için erken değil mi?
- Bakü, 31 şube arasında 1 numara oldu. İkinci sırada İstiklal Caddesi şubemiz var. Lefkoşa şubemiz de 3’üncü. New York şubesini de rahatlıkla yönetiriz.
Riyad ve Moskova’da açılacak şubelerin franchise olacağını vurguladı:
- New York şubemizi 2 milyon dolarlık yatırımla kendimiz açacağız.
Bu yılı 40 şubeyle tamamlayabileceklerini kaydetti:
- 5 yılda yarısı yurtdışında olmak üzere 500 şube ve 1.5 milyar liralık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz.
New York’ta 100’ü aşkın Türk restoranı varken, Burak Karaçam 2007’de 4-5 milyon dolarlık yatırımla zincire dönüşebilecek marka hedefiyle Madison Avenue’da (Manhattan) Pera’yı açtı. İkinci Pera’nın adresi de 5-6 yıl arayla Soho oldu.
Derken Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un kişisel desteğiyle Simit&Smith, New York’tan yola çıkan simit markasına dönüştü. Ardından Simit Sarayı da New York’a 5’inci Cadde’den giriş yaptı.
Şimdi onlara “Kasap Döner” de eklenecek, belki arkası başka restoran markalarıyla gelecek...
Aralarından dünya markası çıkar mı?
Döner ustasının maaşı 2.7-3 bin lira
GLOBAL Restoran Yatırımları A.Ş. kurucu ortağı Emrah Sarıtaş, Kasap Döner şubelerinde çalışan ustaların ana şirketin personeli olduğunu vurguladı:
- 90’ı aşkın döner ustamız var. Etler merkezden gönderilir, döner şubelerde hazırlanır.
- Döner ustası maaşı ne kadar?
- Ortalama 2 bin 700-3 bin lira dolayında.
Simitte kilo başına ihracat 16 dolar
CENGİZ Aktürk’ün ev sahibi olduğu bir iftar sofrası... Sofrada Hikmet Tanrıverdi, Haydar Sancak, Naci Topsakal, Haluk Okutur, Coşkun Ergun, Ekrem Akyiğit, Ömer Çokyaşar, Erkan Aydın gibi isimler var.
Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur’a yurtdışı şubelere giden simitin parasal boyutunu sordum:
- İhracatımız 20 milyon doları buluyor.
Kilo başına ihracat değerine değindi:
- Bir kilo simiti 16 dolara ihraç ediyoruz. Yüzde 100’ü yerli ürün.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi kendi sektöründeki veriyi paylaştı:
- Hazırgiyim ve konfeksiyonda kilo başına ihracat 24 dolar düzeyinde.
Türkiye’nin kilo başına ihracatının ortalama 1.6 dolar olduğu dikkate alınırsa, simit ve konfeksiyonun kilo başına değeri daha çok anlam kazanıyor...
Sultanahmet Köftecisi ABD’de şirketini kurdu
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesi Koordinatörü ve Başkan Danışmanı Tülin Ersöz, ev sahipliği yaptığı iftarda Necmettin Bitlis, Şahin Nalbant, Mehmet Çalık, Şaban Taçyıldız ve Yüksel Çengel’in bulunduğu masadaki konuğunu tanıştırdı:
- Tarihi Sultanahmet Köftecisi’nin patronu Mehmet Tezçakın.
Tezçakın’a yurtdışına dönük işlerini sordum:
- Azerbaycan’da 3 şubemiz var. New York’ta şube açmak üzere şirketimizi kurduk.
Paylaş