Arayı bulacaklar!

Türkiye’de işverenle işçi arasındaki sorunları dava açılmadan çözüp her iki tarafında birlikte kazanacağı formülü bulacak ‘arabuluculuk’ sistemi adım adım yerleşiyor. Bugüne kadar ‘Arabuluculuk Merkezi’ne 3 bin başvuru yapılırken, bu başvuruların 2 bin 600’ü kısa sürede çözüldü.  Şimdi ‘arabuluculuk’u zorunlu hale getirecek kanunun çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC) Başkanı Prof. Ziya Akıncı’nın ev sahipliğindeki buluşmada işçi-işveren davalarından yakındı:



- İş mahkemeleri açılan davaların yüzde 99.2’sinde işvereni haksız buluyor. Yani, hep işçi kazanıyor, işveren mağdur oluyor.


Bunun üzerine İSTAC’ın da yönetim kurulu üyesi olan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, “arabuluculuk” sisteminin adım adım yerleştiğini belirtti:


- Hazırlanan tasarı yasalaşırsa, “işe iade başvurusu” önce “Arabuluculuk Kurumu”na yönelecek. Dava, en son çare olacak. “Arabulucu” uyuşmazlığı çözemezse o zaman dava açılabilecek.


“Arabuluculuk Merkezi”ne bugüne kadar 3 bin başvuru yapıldığını vurguladı:


- Başvuruların 2 bin 600’ü işçi-işveren uyuşmazlığıydı, kısa sürede çözüldü. Bu sistemde başvurudan 4 hafta sonra “Arabulucu” tayin edilir ve taraflar biraraya getirilir. Kısa sürede çözüm için çaba harcanır.


Şimdiye kadar 59 bölgede “Arabuluculuk Merkezi” kurulduğunu kaydetti:


- “Arabuluculuk”u zorunlu hale getirecek kanun 64’üncü hükümetin 6 aylık eylem planı içindeydi. 65’inci hükümetimiz ilan edilen takvimi işletirse, haziranın ikinci yarısında kanun çıkar. “Arabuluculuk” da Ocak 2017’den itibaren zorunlu hale gelir.


İş mahkemelerinin önünde 400 bin dosya bulunduğuna işaret etti:


- Mahkemelerin iş yükü nedeniyle bu davalar uzun sürüyor. Çıkacak kanun, bu yükü azaltır. Zorunlulukla birlikte, işçi-işverenin kıdem tazminatı, haksız fesih gibi uyuşmazlıkları önce “Arabulucu”ya gidecek.


Hisarcıklıoğlu’nun aktardığı veriyi anımsatıp, sorduk:


- İş mahkemeleri davaların yüzde 99.2’sinde işçi lehine karar veriyor. “Arabuluculuk” zorunlu olursa, işçi bundan zarar görmez mi? Tablo işveren lehine değişir mi?


Öztatar, çalışanları rahatlatacak yanıt vermeye çalıştı:


- “Arabuluculuk Sistemi” kazan-kazan yöntemiyle çalışacak. İki taraf da kazançlı çıkacak. Çünkü, sistem iki tarafın uzlaşmasını hedefliyor.


Hisarcıklıoğlu araya girip şu iddiayı ortaya attı:


- İşveren, personeli çıkarırken tüm haklarını ödüyor. Sonrasında bu konuları kazanç kapısı haline getirmiş avukatlar devreye giriyor. Davayı işçinin kazanacağı gerekçeler yaratıyor. Kazanılan ekstra tazminatın yarısını avukatlık ücreti olarak alıyor.


Ardından ekledi:


- “Arabuluculuk Sistemi” zorunlu olursa, bazı avukatların işveren aleyhine çalıştırdığı bu formüle kapı kapanır. Çünkü, işçi “Arabuluculu” önünde patronuyla uzlaşınca, artık avukat kışkırtmasıyla dava açamayacak.


“Arabuluculuk Sistemi”, işçi-işveren arasında gerçekten “kazan-kazan” formülüyle çalışabilir mi?


Haberin Devamı

ŞİRKET BATIRMIŞ ÖĞRETİM ÜYESİ ALIN

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, önceki gün Gaziantep’te “Bulgur Festivali”nin açılışı ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) mezuniyet törenine katıldı. HKÜ’de yeni mezunlara öğütler sıraladı:

* İddialı olun ama tecrübeye saygı duyun. Risk alın ve çok çalışın.

* “Ekibe uyum” demek “doğruları söylememek” değildir.

* Hata yapmaktan korkmayın. Ancak, aynı hatayı tekrarlamayın.

* Başarısızlığa bahane yaratmayın, başkasını suçlamayın.

* “Bana komplo kuruyorlar, kandırıyorlar” demeyin. Kandırılmamaya bakın.

* Girişimci olursanız şirket batırmaktan korkmayın.

HKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu’ya seslendi:

- HKÜ’ye şirket kurup batırmış öğretim üyeleri alın.

Kalyoncu’ya sordum:

- Şirket batırmış öğretim üyesi alır mısınız?

- İşletme Fakültesi’nde öyle bir hocamız var.

Haberin Devamı

ÜCRETİ ‘ADLİ YARDIM’ ALINARAK ÖDENEBİLECEK

UYUŞMAZLIK yaşayan işçi-işveren, bölgesindeki “Arabuluculuk Merkezi”ne başvuracak.


Merkez yoksa, adli yargı ilk derece mahkemesi Adalet Komisyonu tarafından görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işlerine yönelecek.


Taraflar, komisyondaki listeye bakıp “Arabulucu”larını belirleyecek.


“Arabulucu” ücreti için adli yardıma ihtiyaç duyan taraf, sulh hukuk hakimi kararıyla yardım alabilecek.

7 BİN KİŞİ SINAVA GİRECEK

ADALET Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Türkiye’de 6 bin kişinin “Arabulucu” yetkisine sahip olduğunu belirtti:- Haziranda yapılacak sınava 7 bin kişi başvurdu. Tümü kazanırsa, sayı 13 bine çıkacak. Bu ilgi, hukukçuların “arabuluculuk”u meslek olarak saydığını gösteriyor.

Yazarın Tüm Yazıları