Paylaş
Edirne Valisi Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, başta TBMM Başkanı Cemil Çiçek olmak üzere konuklarını ağırlıyor.
Cumartesi akşamı Hanedan Restoran’da düzenlenen yemekteki protokol masasında MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Atilla Kart ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu var.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, fıkralarla süslediği sohbette sorularımız üzerine yeni anayasa hazırlıklarına değindi:
- Çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri zaman zaman ziyarete geliyor. Hepsi çeşitli taleplerini aktarıyor. Mevcut anayasadan yakınıyor. “Yeni anayasa çalışmalarına katkı için bir görüş hazırlığınız var mı?” diye soruyorum, çoğu susup kalıyor.
Bu konuda doğru bulmadığı bir yönteme dikkat çekti
- Kimi sivil toplum örgütleri de, “Falanca anayasa profesörüyle anlaştık, bizim sunacağımız bir anayasa taslağı hazırlıyor” diyor. Bu durumda ne oluyor biliyor musunuz?
- Ne oluyor?
- Anayasa profesörü sayısı çok fazla olmadığı için ya da bu işte görev alanlar sınırlı kaldığından farklı kuruluşlardan aynı metinler önümüze geliyor.
- Ne yapmak gerekiyor?
- TBMM’deki 4 partinin eşit temsil edildiği bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu var. Anayasa yazılması işi bu komisyon marifetiyle gerçekleşecek. Bizim tüm toplumdan beklediğimiz fikirleriyle bu hazırlığa katkıda bulunması.
Bu aşamadaki zayıf noktaya işaret etti:
- Biz bunları sıkça dile getirince kimi sivil toplum örgütleri, “Biz de vermiş olalım” gibisinden basit notlar hazırlayıp gönderebiliyor. Toplumun bütün kesimleri bu işi ciddiye alsın, Türkiye’ye yakışan bir anayasa ortaya çıksın.
- TOBB ve 13 sivil toplum kuruluşunu oluşturduğu Anayasa Platformu’nun “Türkiye Konuşuyor” projesi bu anlamda sizin beklentinizi karşılıyor mu?
- Bu projeyle yeni anayasa için toplumun çeşitli kesimlerinden önemli mesajlar ortaya çıkacak gibi görünüyor.
Yeri gelmişken titizlendikleri bir ayrıntının altını çizdi:
- Biz toplantıların asıl bölümüne katılmıyoruz. Sadece, doğru bir iş yapıldığı mesajı vermek, katılımı canlı tutmak açısından Anayasa Uzlaşma Komisyonu olarak kısa mesajlar verip, çekiliyoruz. Doğru olan da bu. Eğer biz toplantının tamamında salonda kalırsak gerçek eğilimin ortaya çıkmasını engellemiş oluruz.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, araya girip “Türkiye konuşuyor” projesi için şu vurguyu yaptı:
- Artık “katılımcı demokrasi”den “müzahereci demokrasi”ye geçmek söz konusu. Ankara’daki pilot çalışma, Konya’daki ilk toplantı ve Edirne bize bunu gösterdi
TBMM Başkanı Çiçek, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu” adına sıkça yineliyor:
- Yeni anayasa yazdırmak yerine kendi düşüncelerinizi bize iletin, ortak akıl yansısın.
Gelin üyesi bulunduğumuz hangi sivil toplum kuruluşu olursa olsun harekete geçirelim, en azından ilgilendiğimiz bölümler için görüşlerimizi iletelim...
En azında proje kapsamına giren kentlerde yaşıyorsak, “Türkiye konuşuyor”a katılmak için yarışalım...
Bazı konularda önce namaz kılıp sonra abdest alma yolunu seçiyoruz
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 1 Temmuz 2012’de uygulamaya girecek yeni Türk Ticaret Kanunu’na değindi:
- Aslında gerekli değişiklikler nisan ayında yapılabilir. Ancak, kanun taslağını hazırlayan komisyonun başkanı Prof. Ünal Tekinalp, “dokundurtmam” diyor.
Hisarcıklıoğlu’na Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski başkanlarından Ali İhsan Karacan’ın şu değerlendirmesini aktardım:
- Ali İhsan Karacan, “Yeni Türk Ticaret Kanunu, daha çok tebliğ mantığıyla yazılmış bir metin. Kanun o kadar ayrıntıya girmemeli” yorumu yapıyor.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal bu yoruma katılan örnek verdi:
- Kanunda parantezli bölümler olmaz. Yeni TTK’da parantez açılmış bölümler var.
Hisarcıklıoğlu, hapis cezasına vurgu yaptı:
- Sayın Meclis Başkanım, karşılıksız çekte hapis cezası kalktı, yeni TTK hapis cezası getiriyor.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e döndüm:
- Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Değişiklik gerekiyor mu?
Bir benzetmeyle yanıt verdi:
- Bizde bazı konularda “namazı kılıp sonra abdest almaya ya da orucu ramazan sonrasında tutmaya başlamaya” benzer alışkanlıklar vardır. Konuları zamanında enine boyuna, en geniş katılımlı şekilde tartışıp, şekillendirmeyiz, sonra da yakınırız.
Yeni TTK’nın bir an önce çıkması için maddeler üzerinde tek tek tartışma yapılmasın diye yoğun çaba harcandı...
Kapsamlı yasa tam anlamıyla tartışılmadan TBMM’den geçince şimdi, “Biz o namazı abdestsiz kıldık” telaşı başladı...
Edirne’de 60 bin kişiye ‘Türkiye konuşuyor’ için cep mesajı gönderildi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye konuşuyor”un Ankara’daki pilot uygulamasından örnek verdi:
- Bir vatandaşımız, “Anayasa konusunda düşüncemi iletebilme fırsatı yakalasam” diye düşünürken cep telefonuna mesaj gitmiş. Ankara’daki toplantıda görüşlerini aktarma fırsatı yakalamış oldu.
Sonra Edirne toplantısının bazı verilerini paylaştı:
- Edirne’de 40 bini sesli, 20 bini de yazılı olmak üzere 60 bin kişiye, “Türkiye konuşuyor” toplantısına davet mesajı gönderildi.
- Bunlardan kaç kişi ilgilendi?
Hisarcıklıoğlu, TOBB’daki ekibinden Mustafa Bayburtlu’dan verileri alıp aktardı:
- Bizi “ilgileniyorum” diye 2 bin 200 kişi aradı. Bunlara daha sonra çağrı merkezinden telefonlar edildi. Sonuçta 259’u bu şekilde ulaşılan vatandaşımız, 181’i de Anayasa Platformu’nu oluşturan sivil toplum kuruluşları ile Trakya Bölgesi’ndeki diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri olmak üzere 440 kişi Edirne’deki toplantımıza katıldı.
- Bundan sonraki toplantı nerede olacak?
- Diyarbakır’a gideceğiz.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek araya girdi:
- Biz de Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki arkadaşlarla birlikte Derviş gibi kar, kış demeden yollara düştük...
Bakalım “Türkiye konuşuyor”un toplamından ne tür mesajlar çıkacak...
Sizden talimat almaya geldik
DÜN sabah saat 10.00’da Edirne’deki Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı Kültür Merkezi’ne girdiğimizde salon “Türkiye Konuşuyor” katılımcılarıyla dolmuştu.
Projeyi yürüten TOBB’un düşünce kuruluşu TEPAV’ın Direktörü Prof. Güven Sak ile arama konferanslarının önde gelen ismi Prof. Oğuz Babüroğlu bizi karşıladı. Prof. Babüroğlu, kullanılan yöntemi tanımladı:
- Bu bir “Tarama” oluyor...
Ardından protokol konuşmalarına geçildi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, masalarda görüşlerini bildirmek için bekleyenlere asıl mesajı verdi:
- Biz sizden yeni anayasa için talimat almaya geldik. Eğer sizin talimatınız olmazsa, ortaya çıkacak anayasa sizin anayasanız da olmaz.
Gümrüklerden yılda 410 milyon dolarlık zaman tasarrufu sağlanıyor
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerine bünyelerinde bulunan Gümrük Turizm İşletmeleri’nin (GTİ) işlettiği Kapıkule’de bir brifing verdi.
Hisarcıklıoğlu, başta Kapıkule olmak üzere işlettikleri 6 gümrük kapısına 220 milyon dolar yatırdıklarını vurgulayıp, ekledi:
- Bunun yanısıra GTI, 6 yılda devlete 75 milyon dolar vergi ödedi.
Asıl can alıcı noktaya dikkat çekti:
- Gümrüklerde işlemlerin hızlanmasıyla yılda 410 milyon dolarlık tasarruz sağlanır hale gelindi. Bu, işadamlarımıza ek rekabet gücü anlamına geliyor.
Paylaş