Paylaş
Etiyopya’da pamuk tarımı-tekstil yatırımı yapan İmam Altınbaş-Seyfettin Koçak ikilisiyle birlikte oradaki görevine veda etmek üzere olan Büyükelçimiz Kenan İpek’le konuşuyoruz.
İpek, Afrika ülkelerindeki fırsatları anlatırken yandaki sehpatan aldığı tanıtım kitabını bize uzattı:
- Sipopo Congress Center...
Biz kitabı incelerken o anlattı:
- Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı, katıldığı bir toplantı sırasında Trablus Kongre Merkezi’ni çok beğenmiş. Bu merkezi inşa eden şirketlerin başında Summa’nın geldiğini öğrenince hemen davet etmiş, “Malabo’ya da aynısını isterim” demiş. Bunu duyunca gururlandım.
Etiyopya dönüşü Murat Tabanlıoğlu, Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ve Özdem Gürsel’le buluştuk. Gündemin ana konusu Tabanlıoğlu Mimarlık’ın Afrika ülkelerinde yaptığı işlerdi. Murat-Melkan Tabanlıoğlu söze Sipopo’dan girdi:
- Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı, Trablus Kongre Merkezi’nin aynısını Malabo’ya isteyince, bizi davet ettiler.
Öykünün giriş bölümü tanıdık geldi:
- Biz bu öyküyü Etiyopya’dan yeni ayrılan Büyükelçimiz Kenan İpek’ten dinlemiştik. İnşaat şirketinin Sipopo Kongre Merkezi’ni tanıtan kitabını da incelemiştik.
Murat Tabanlıoğlu sürdürdü:
- O kitapçık Onur ve Summa İnşaat’ın olmalı. Trablus’daki kongre merkezinin tasarımı bize aitti. İnşaatını Summa yapmıştı. Sipopo’yu da biz tasarladık. İnşaatında da yine Summa başı çekti.
Sonra Dubai’deki bir toplantıyı aktardı:
- Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Bülent Özgür Ecevit, Dubai’deki Türk şirketlerinin temsilcilerini toplamıştı. Biz de katıldık. Müsteşar Trablus ve Sipopo örneklerini anlattı. Orada anladım ki Sipopo projemiz çok konuşuluyor.
Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Sipopo öyküsünü biraz daha açtı:
- Libya Trablus’ta Summa İnşaat’la 2009 Mayıs’ında başladığımız Kongre Merkezi’ni sonraki yılın şubatında teslim etmiştik. O yılki Afrika Birliği Zirvesi’ne katılan Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı, Summa’nın ortağı Selim Bora’yı bulup görüşmüş.
O görüşmeden bir hafta sonra Ekvator Ginesi başkenti Malabu’ya uçtuklarını vurguladı:
- Cumhurbaşkanı ile okyanus kıyısındaki araziye gittik. Çinlilerin yaptığı işi gösterdi, “İstediğim gibi olmadı” dedi. A4 kağıda Trablus’ta gördüğü merkezi çizdi: “5 ayda aynısını istiyorum.”
Hemen kolları sıvadıklarını kaydetti:
- 9 günde özgün proje hazırladık. Cumhurbaşkanı onayladı, iş başladı. Hızlı bitmesi için işçiler ve malzemeler Türkiye’den götürüldü. İnşaat 5 ayda bitti. Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, “Şerefimi kurtardınız” dedi.
Murat Tabanlıoğlu, “Aynısını isterim” serisinin 3’üncüsüne değindi:
- Senegal Cumhurbaşkanı, Sipopo Kongre Merkezi’ni beğenince oradan da davet aldık. Dakka’da 2014’te gerçekleşecek zirve için kongre merkezi planlamışlar. Tasarımı tamamladık. Temel 1.5 ay önce atıldı.
Tabanlıoğlu ve Türk mimarlık şirketleri ile müteahhitlerine Afrika ülkelerinden, “Aynısını isterim” davetinin arkası gelecek gibi görünüyor.
Mimarın dışarıda iş yapması entelektüel ihracat gibi
MELKAN Tabanlıoğlu Gürsel, Türk müteahhitlik şirketlerinin dünyadaki başarılarının önemine değindi:
- Şimdi o başarıya biz mimarların “entellektüel ihracatı” da eklendi.
Murat Tabanlıoğlu sürdürdü:
- Yurt dışındaki iş mimari tasarımdan başlayınca arkası geliyor. İnşaatı Türk şirketi üstleniyor. Malzemelerin yüzde 90-95’i Türkiye’den alınıyor. Yani, zincirleme fırsat doğuyor.
Dubai ve Doha’da artık ofisimiz var
MELKAN Tabanlıoğlu Gürsel, Dubai’de açtıkları ofiste 25 kişinin çalıştığını belirtti:
- Doha ofisimizde de 5 arkadaşımız çalışıyor. Katar’da Quatar Museum Authority’nin Oryantalist Müzesi’de, Dubai’de de Musabbeh Rashid Al Fattan’ın Crystal Towers’ında bizim imzamız olacak.
Murat Tabanlıoğlu, Al Fattan’la kendilerini Fettah Tamince’nin tanıştırdığını vurguladı:
- Cyrstal Towers’ın içinde bir cami olacak. Halıları Türkiye’den gidecek. Çinileri İznik Vakfı’ndan alınacak.
Paylaş