Açık Akademi 92 bin kişiyi kucakladı, 280 uygulama vitrine çıktı

MICROSOFT Türkiye’nin bir yıl önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılarak verdiği destekle hayata geçirdiği “Açık Akademi”nin 92 bin öğrencisi arasında bulunan 14 yaşındaki Tugay Tuna, şirket yönetiminin dikkatini çekti.

Haberin Devamı

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde yaşayan Tugay Tuna’yı aradı:

- Babanla birlikte şirketimizin merkezine gelebilir misin? Seni tanımak istiyoruz.

Tamer Özmen’in 14 yaşındaki Tugay Tuna’yı davet etmesinin nedeni, geliştirdiği uygulamalardı:

- Açık Akademi’de eğitim görenler bir yılda 92 bin kişiye ulaştı. 33 bin 432 kişi bir üst seviyeye geçti. 36 seviyelik eğitim 45 gün sürüyor. 1970 kişi mezun oldu. Eğitim görenler 440 uygulama yazdı. Bunlardan 280’i piyasaya çıktı. Yayınlananlar arasında Tugay’ın 5 uygulaması var.

Özmen, Tuna’nın bu alanda daha da başarılı olabileceğine inandığını belirtti:/images/100/0x0/55ea2a16f018fbb8f86f2588

- Tugay daha 14 yaşında. Okul dışında yemek saatlerini Açık Akademi’ye göre ayarlamış. Şimdiden yayınlanabilen 5 uygulama ortaya çıkardığına göre, gelecekte çok daha başarılı olacağına inanıyorum.

Açık Akademi’ye sosyal sorumluluk kapsamında 1.5 milyon dolar harcadıklarını vurguladı, bir başka örnek aktardı:

- Alperen Kaplan, İstanbul’da üniversitede 2’nci sınıf öğrencisi. Açık Akademi’de keşfedildi. Şimdi önde gelen bir yazılım şirketinde çalışıyor.

Sonra Kanada’ya uzandı:

- Perihan Yavuzcan Aykurt, Kanada’da yaşıyor. Uygulama geliştirmeyi Açık Akademi’de öğrendi. 5 uygulaması yayınlandı. Bunlardan biri Hürriyet Gazetesi’ne yönelik.

Yayınlananlar arasında tavla oyunlarından televizyon kanallarının topluca yer aldığı uygulamalara kadar değişik ürünlerin yer aldığını kaydetti:

- Metin Morris, KKTC’de tıp doktoru. Uygulama geliştirmeyi Açık Akademi’de öğrendi. Şu ana kadar 8 uygulaması yayınlandı.

Ardından bazı verileri paylaştı:

- Açık Akademi’ye katılanların yüzde 70’i üniversite mezunu. Yüzde 53’ü işsiz. Bu veri, üniversite mezunu işsiz gençlerimize bir fırsat penceresi açabildiğimizi gösteriyor. 92 bin kişiden 5 bini ayda 3-5 bin lira kazanacak noktaya gelse, bizim için büyük mutluluk olur.

Beklentisini daha yukarı taşıdı:

- Dünyada akıllı telefonlardan bilgisayarlara kadar değişik cihazlardan ulaşılan ve indirilen uygulama sayısı 185 milyara ulaşıyor. Bunlardan sağlanan ciro 65 milyar dolar. Yolu Açık Akademi’den geçenlerden birinin bile dünyada da paylaşılacak uygulama üretmesi, müthiş bir adım olur.

Açık Akademi’ye girin, “akıl teri” dökmeyi öğrenin, kendinize yeni fırsat pencereleri açın...

Haberin Devamı

Her 1 dolarımız iş ortağımıza 14.7 dolar kazandırıyor

Haberin Devamı

MICROSOFT Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, 3 yıl önce başladığı görevi döneminde iki kez 112 ülke arasından birinci olmayı başardıklarını vurguladı:

- Son 3 yıldır Türkiye ile birlikte biz de Microsoft dünyası içindeki büyümemizle öne çıkıyoruz. Bunda Türkiye’nin büyümesinin yanısıra bizim bazı stratejilerimizi değiştirmemizin de etkisi var.

İşi yazılım ve ürün satmaktan öteye götürdüklerini belirtti:

- Öncelikle şirketlerin gelecek planlarını, hedeflerini dinliyoruz. Onlara bu yolda daha hızlı yürüyebilmelerini sağlayacak ne tür çözümler sunabileceğimizi ortaya koyuyoruz. Ciddi anlamda danışmanlık hizmeti de veriyoruz.

Türkiye’de 10 bin 400 iş ortağıyla çalıştıklarını kaydetti:

- İş ortaklarımızın istihdamı 110 bini buluyor. Microsoft Türkiye’nin kazandığı her 1 dolar, iş ortağımıza 14.75 dolarlık iş yaratıyor. Microsot dünyasında bu işin ortalaması 1 dolara 8 dolar düzeyindedir. Yani, biz Türkiye’de iş ortaklarımızın daha iyi kazanmasını sağlıyoruz.

Haberin Devamı

Ar-Ge yatırımlarında Türkiye öne çıkıyor

TAMER Özmen, 112 ülke arasından Microsoft Türkiye’nin son 3 yılda 2 kez kupayı kaldırmasının açtığı kapıya dikkat çekti:

- Microsoft’un Ar-Ge yatırımlarında İspanya, İtalya ve Fransa ile birlikte Türkiye de öne çıkmaya başladı. Hedefimiz ülkemize mümkün olduğunca daha fazla katma değer yaratacak yatırımlar çekmek.

Üniversitelerde kurdukları laboratuvarları sıraladı:

- Koç Üniversitesi, ODTÜ ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Ar-Ge laboratuvarları oluşturduk.

- Bu yatırımların parasal büyüklüğü nedir?

- 500 bin dolarla 3 milyon dolar arasında değişiyor.

Özmen, 2015’e kadar önlerine koydukları hedeften ve beklentiden bazı veriler aktardı:

- 660 bin öğretmen bilişim çözümlerinde yetkinleşecek. 300 bin vatandaş daha bilişimle tanışacak. 40 bin yeni yazılım geliştirici yetişecek. Bilişim sektöründe 4 milyar dolarlık büyüme yaşanacak. 100 bin yeni bilişim işgücü oluşacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları