- 24 Mayıs 2016 akşamı bir organizasyonumuz var, bekliyorum.
- Hayırdır?
Google Küresel KOBİ Satış ve Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Allan Thygesen, şirketin Türkiye’deki 10’uncu yılı kutlaması çerçevesinde İstanbul’daydı. Şu mesajla söze girdi:
- Web, dünyada her yaş ve becerideki bireye yepyeni bir işe başlama, var olanı geliştirme, girişimci veya içerik geliştirici olma, tutkularını paylaşarak başarı elde etme olanağı sunuyor.
Bu söz üzerine Google Türkiye Ülke Müdürü Bülent Hiçsönmez’e TEV’in bursiyer öykülerinden birini gösterdim:
- Ben Murat Yücedağ. TEV, batağa saplanmış hissettiğim bir dönemde bana burs verdi. Şimdi Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Eğitim videoları çekip Youtube’a koydum. 9 bin takipçi, 1 milyon izlenme oranına ulaştım. Yeni çıkardığım “Temel Algoritma Kitabı”nı internetten pazarlıyorum. Kitap başına 1.5 lirayı TEV’e bağışlayacağım.
- Coca-Cola’nın yeni global kampanyasını lanse ettik. Kampanyanın tüm reklam filmlerini, şarkısını, kampanya dahilinde kullanılan melodiyi biz yarattık.
Özaydınlı, 2003’te İstanbul’da gerçekleşen “Rock’n Coke” festivaliyle adını duyurmuş, daha sonra Coca-Cola’nın Londra’daki uluslararası merkezinde şirketin entertainment (eğlence) işlerinin başına geçmişti. Oradan da The Coca-Cola Company’nın Atlanta’daki (ABD) ana merkezine atanmıştı.
O görevleri sırasında dünya devinin global müzik organizasyonlarını yönetirken 2009’da ayrılıp kendi şirketini kurdu. Bu şirketinde ilk işi Coca-Cola’ya yaptı. Markanın Güney Afrika’daki Dünya Kupası’na dönük müzik projelerini geliştirdi ve yönetti.
Özaydınlı’ya son mesajı üzerine bazı sorular yönelttim, yanıtladı:
Konferansta ilgimi çeken başlıklardan biri şu oldu:
- Riski Azaltılmış Ürünler...
Başlık eşliğinde ekranda yer alan fotoğraflar dikkat çekiciydi:
- İlaç kapsülleri, elma dilimi ve sigara.
ÖZELLEŞTİRME İdaresi, geçen hafta Milli Piyango’nun satışıyla ilgili İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Başkan Mehmet Bostan liderliğinde bir road show gerçekleştirdi. Yatırım bankaları, danışman şirketler dahil katılımcı sayısının 110 dolayında olması Özelleştirme İdaresi’ni memnun etti.Bostan, şimdiden şartname alan sayısı 5’i bulan Milli Piyango’yla ilgilenen yatırımcılara öncelikle şu mesajı verdi:
- Şartnameyi kafanızı aydınlatacak, netleştirecek şekilde yeniden düzenledik.Ardından şartnamedeki yeni ve önemli maddelerin ayrıntılarına girdi:- Daha önceki şartnamede “münhasırlık” konusu net değildi. Malumunuz, Milli Piyango’yu 10 yıl süreyle özelleştiriyoruz. Alacak yatırımcının bu süre, yani 10 yıl boyunca “münhasırlık” hakkı olacak. Karşısına rakip çıkarmayacağız.Önceki şartnamede peşinatın yüzde 40 olduğunu anımsattı:
- Yatırımcıya şirketi alır almaz yatırım yapacağı, işletmeye koyacağı kaynak kalabilsin diye peşinatı yüzde 20’ye indirdik. Bir yıl sonra ikinci yüzde 20’lik dilimi isteyeceğiz. İki yıl sonra yüzde 30, en son dilim yüzde 30 da onu izleyen dönemde tahsil edilecek.Yüzde 20’lik peşinat sonrası kalan bölüme uygulanacak faiz bilgisini de paylaştı:
- Ödeme dolar bazında olursa “Libor + 2”, TL bazında olursa “Sabit getirili kamu borçlanma aracı faiz oranı + 1” faiz uygulayacağız.İhalede yarışın ABD Doları bazında olacağının altını çizdi:- İhaleyi kazanana sözleşmenin imzası aşamasında ödeme konusunda ABD Doları veya TL ödeme hakkı tanınacak.Yatırımcıyı rahatlatacak en önemli ayrıntıya işaret etti:
Nikah saat 15.00’te görünüyordu ama Cumhurbaşkanlığı protokolü nedeniyle Halkalı’daki (Küçükçekmece) YKB Gösteri Merkezi’ne erken gitmeyi yeğledim.
Cumhurbaşkanlığı protokol görevlileri konukları önce fuayeye yönlendirdi:
- Buyurun efendim, soğuk bir şeyler için, salona biraz sonra geçilecek.
15 dakika sonra salona girişler başladı. O sırada iş dünyasından ilk gördüğüm isim Sanko Holding’in Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu oldu. Salonun girişinde protokol görevlileri karşıladı:
Tekno Şirketler Grubu CEO’su Altay Coşkunoğlu ile Gülsan Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Gül’ün ofisinde buluştuk.
Karayolları’nın eski genel müdürlerinden Atalay Coşkunoğlu’nun oğlu olan Altay Coşkunoğlu, 30 yıl önce Tekno Vinç şirketiyle iş hayatına atılmıştı:
- Bugün Tekno Şirketler Grubu çatısı altında 8 sektörde faaliyet gösteriyoruz. Toplam ciromuz 400 milyon lira dolayında.
Mektuplar, 49’uncu yıl buluşmasında okundu. Bunlar arasında Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliği son sınıf öğrencisi Murat Yücedağ’ın mektubu dikkatimi çekti:
- Lise 4’te TEV bursiyeri oldum. O günlerde bataklığa saplanmış, parasını ödeyemediğim dersaneyi bırakma noktasına gelmiştim. Öyle bir zamanda el uzattınız ki, sayenizde aydınlığa çıktım. Bursiyerliğim boyunca kimseye muhtaç olmadım. Aileme yük olmaktan kurtuldum.
Yücedağ, üniversiteye başladığı ilk yıl TEV bursu sayesinde laptop aldığını belirtti: