Sigaranın ucundaki kor ateş kaç derece

BU ayın ilk haftasında Washington’da Food and Drug Law Institute’un (FDLI-Gıda ve İlaç Hukuku Enstitüsü) yıllık konferansını izleme fırsatı buldum.

Haberin Devamı

Konferansta ilgimi çeken başlıklardan biri şu oldu:

 

- Riski Azaltılmış Ürünler...

 

Başlık eşliğinde ekranda yer alan fotoğraflar dikkat çekiciydi:

 

- İlaç kapsülleri, elma dilimi ve sigara.

 

Söz konusu oturumda bir panelist Swedish Match’in ABD Gıda ve İlaç Kurumu’na (FDA) başvurusunu anımsattı:

 

- Swedish Match, riski azaltılmış tütün ürünleri konusunda FDA’e ilk başvuruyu yapan kuruluş oldu. Başvuru değerlendiriliyor.

 

Panelistler şu mesaj üzerinde durdu:

 

Haberin Devamı

- Endüstri, riski azaltılmış tütün ürünleri ile FDA’e sigarayı bırakamayan veya bırakma niyeti olmayan yetişkin tiryakilerde zararın maksimum ölçüde azaltılabileceğini ispat etmeye çalışıyor.

 

Geçmişte ilaç sektöründe sorumluluk üstlenmiş olan Philip Morris International (PMI) Bilimsel İlişkilerden Sorumlu Direktörü Moira Gichrist, şu bilgileri paylaştı:

 

- PMI, 10 yılda riski azaltılmış tütün ürünlerine dönük araştırmalara 2 milyar doları aşan harcama yaptı.

 

Bir şarj cihazı ve onun içinde yer alan ısıtıcıyı gösterdi:

 

- Sigara, bu ısıtıcıya yerleştiriliyor. Filtre tarafı dışarıda kalıyor. Isıtıcı, sigarayı, yani içindeki tütünü 250-300 dereceye kadar ısıtıyor. Bu durumda tütün yanmıyor ama içindeki nikotin, çekilen her nefeste tiryakinin bünyesine geçiyor.

 

Sigaranın ucundaki kor ateş kaç derece


Bunun ne anlama geldiğine işaret etti:

 

Haberin Devamı

- Sigarayı bırakamayan yetişkin tiryaki, yine sigara içiyor. Ancak, yanma ile oluşan diğer zararlı maddeleri bünyeye çekmekten kurtuluyor. Böylece, riskini yüzde 95 azaltmış oluyor.

 

Panelin bitiminde Gichrist’e 250-300 dereceye kadar ısınan tütünün nasıl yanmadığını sordum, yanıtladı:

 

- Sigara yakıldığında ucunda oluşan kor ateş 600-800 dereceye ulaşır. Istıcının 250-300 derecelik sıcaklığı, tütünü ısıtmaktan öteye gitmez. Isınan tütün, tiryakiye sigara hissini yaşatır.

 

Konferansın gerçekleştiği binanın dışına çıktık, “Isıtılan tütün”ün önemli özelliğini gösterdi:

 

- Yanma olayı olmadığı için duman da çıkmıyor. Böylece, dumanla çevredekilere verilen zarar ortadan kalkıyor.

 

Haberin Devamı

Orta öğrenim yıllarından itibaren sigarayı, sonraları puroyu denedim, hiç tiryaki olmadım...

 

Üniversite yıllarımda 11 kişi kaldığımız 2.5 odalı evde, “10 kişinin dumanı beni de zehirliyor” diyerek içmeyi denedim, hiç çekici gelmedi...
O yüzden “Bırakalı 20 yıl oldu, hâlâ sigara rüyama giriyor” diyenleri anlamakta zorlanıyorum.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde uygulamaya giren yasakların, bu illetten uzaklaşmaya önemli kapı açtığına inanıyorum.

 

“Isıtılan tütün”, sigarayı bırakamayanlarda “kurtuluş”u başlatabilir mi?

 

ABD VE AB NE YAPIYOR

 

* AVRUPA Birliği (AB) Tütün Ürünleri Direktifi (Nisan 2014): “Yeni Tütün Mamulleri” kategorisi oluşturuldu. Elektronik sigaralara ilişkin düzenlemeler öngörüldü. Bazı AB ülkelerinde “ısıtılan tütün” ürünleri ve e-sigaralar için özel kategoriler oluşturuldu.

Haberin Devamı

* ABD: 2009’da yürürlüğe giren Tütün Kontrol Kanunu, sağlık riskinin azaltıldığı kanıtlanabilen tütün mamulleri için bir onay mekanizmasını benimsedi. ABD Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) da, “riski azaltılmış tütün mamulleri” için yeni kategori oluşturdu.

 

100 BİN TİRYAKİ ‘ISITILAN TÜTÜN’E GEÇTİ

 

PHILIP Morris International (PMI) Bilimsel İlişkilerden Sorumlu Direktörü Moira Gichrist, panelde “ısıtılan tütün”ün ilk pazara sunulduğu ülkelerin İtalya ve Japonya olduğunu belirtti:

 

- “Isıtılan tütün” 2014’te Nagoya’da (Japonya) pazara sunuldu. Sigarayı asla bırakamayacağını söyleyen 100 bini aşkın tiryaki bu ürüne geçti.

 

ZARARIN KAYNAĞI TÜTÜNÜN YANMASI

 

FDLI’ın düzenlediği konferansın gerçekleştiği salonun çevresindeki stantlarda “riski azaltılmış ürünler”e ilişkin dokümanlar vardı. Tütün ve sigarayla ilgili şu bölümler dikkatimi çekti:

 

Haberin Devamı

* National Institute for Care and Excellence (Ulusal Sağlık ve Mükemmeliyet Enstitüsü-NICE-İngiltere) Raporu 2013: Hastalığa ve ölüme yol açan esasen nikotin değil, tütün dumanındaki toksinler ve kanserojen maddelerdir.

 

* Therapeutic Advances in Drug Safety (Dergiden bir alıntı): Yanma olmaksızın nikotin salınımı yapan ürünlerin, yanan sigaraya göre önemli ölçüde risk azalttığı tahmin ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları