Vahap Munyar

Sürümden kazansınlar

12 Eylül 2017
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana dönüşü bankaların kredi faizlerine dikkat çekti. Erdoğan, “Kesinlikle sıkıştıracağız, öyle yüzde 15,16,18’lere varan kredi faizleri ile olmaz. Başbakanımızla beraber ilgili bakanlarla konuşacağız. ‘Bunu aşağı çekeceksiniz ona göre’ diyeceğiz. Sürümden kazanmak lazım, yatırımcıyı köşeye sıkıştırarak değil” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’a Astana’dan dönüş yolunda uçaktaki sohbet sırasında 180 günlük program sözünü anımsattık:

- 180 günlük program açıklama konusunda beyanınız vardı. Program gecikiyor mu?

- Bütün Bakan arkadaşlarımız hazırlıklarını Başbakanımıza veriyor. Başbakanımız da çalışmalarını bitirip bana takdim edecek. Ben de çalışmaları bitirdikten sonra inşallah adım atacağız.

Erdoğan’a Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) işletilmesinin piyasalara, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlere çok olumlu katkı yaptığını aktarıp, sorduk:

- KGF’nin 2018’de de benzeri şekilde işletilmesi söz konusu olur mu?

Bu konuda sinyal vermek yerine bankaların kredi konusundaki tavrını değerlendirmeyi seçti:

- Gelişmelerdeki güzelliklere baktığımızda, bankaların kredi olayındaki tutuculuğunu kesinlikle aşacağız. Kesinlikle sıkıştıracağız. Devlet bankaları başta olmak üzere üzerlerine gideceğiz.

Yazının Devamını Oku

737 milyon dolarlık yol için imza attılar

11 Eylül 2017
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan seyahatinin ikinci günü akşamı TİKA Astana Koordinatörü Evern Rutbil’le sohbet etmek üzere bir Özbek restoranına girerken kapıda Alarko Holding CEO’su Ayhan Yavrucu ile karşılaştım.

Alarko’nun Kazakistan’da neler yaptığını sordum, 1994 yılına uzandı:

- Biz 1994’ten beri buralardayız. İlk geldiğimizde henüz Astana başkent olmamıştı. Kentin adı Akmolinsk’ti. 1997’de adı Astana oldu ve başkent ilan edildi.  

Uğurladığı konukları işaret etti:

- Bugün bir Public Private Partnership (PPP-Kamu Özel İşbirliği) projesine imza attık. Burada küçük bir kutlama yaptık.

“PPP”yi duyunca aklıma Türkiye’deki şehir hastaneleri geldi:

- Hastane projesi mi yapacaksınız?

- Hayır, Büyük Almatı Çevreyolu Yapımı ve İşletmesi işini üstlendik. 2.5 yıldır takip ettiğimiz bir işti.

İmzayı Cumhurbaşkanı

Yazının Devamını Oku

‘Geleceğin Enerjisi’ için 1 milyon nazar boncuğu dağıttık

10 Eylül 2017
DREAM Design Factory (dDf) kurucu ortağı Prof. Esra Ekmekçi, 4 ay önce aradı:

- “Geleceğin Enerjisi” temalı “Astana 2017 Expo’su” 10 Haziran’da açılıyor. Oradaki Türkiye Pavyonu’nu ortağım Arhan Kayar’ın başında bulunduğu dDf ekibi yaptı. Açılışa birlikte gidelim.

Ekmekçi, davetini Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez’le pekiştirdi:

- Milano’daki Expo’nun Türkiye Komiseri olan Tarık Bey, Astana Expo’sunda da ülkemizi temsil ediyor. Tarık Bey de neler yaptığımızı görmeni istiyor.

Araya başka işler girdi, Astana Expo’nun açılışına ve daha sonraki bir tur davetine katılamadım. Ekmekçi, 15-20 gün önce bir girişimde daha bulundu:

- Astana Expo’su 10 Eylül’de kapanıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız kapanıştan bir gün önce gelip Türkiye Pavyonu’nu gezecek. Seni de bekliyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8-10 Eylül’de gerçekleşen Kazakistan seyahatindeki gazeteciler arasına dahil olunca Astana Expo’sunu, orada fark yaratan Türkiye Pavyonu’nu gezme fırsatı buldum.

Expo alanına gitmeden önce Cumhurbaşkanlığı ekibinin Kazakistan seyahati için hazırladığı kitapçıkta ilgili bölümü okudum:

- Astana 2017 Expo’suna 115 ülke ve 22 uluslararası kuruluş katıldı. Türkiye, Expo 2017’ye “Sürdürülebilir Enerji İçin Küresel Sinerji” temasıyla katıldı. Alandaki en büyük pavyonu kurdu.

Kitapçıkta Expo 2017’nin sembol binasıyla ilgili de şu bilgi yer aldı:

Yazının Devamını Oku

Alman BSH: Türkiye’ye yatırım kesintisiz sürecek

9 Eylül 2017
BERLİN’de gerçekleşen beyaz eşya ve tüketici elektroniği fuarı IFA’da Almanya merkezli BSH Ev Aletleri CEO’su Karsten Ottenberg ve şirketin Türkiye ile Bölge CEO’luğunu İstanbul’da yürüten Norber Klein’la birlikteyiz.

Karsten Ottenberg, fuarın ana teması “Home Connect” (Ağa bağlı ev) ve BSH’nın buna dönük yeni ürünlerini anlatırken Türkiye-Almanya gerilimini sordum:

- Türkiye ile Almanya arasında ciddi bir siyasi gerginlik yaşanıyor. Bu durum sizin Türkiye’ye dönük kararlarınızı nasıl etkiliyor? Gergin hava yüzünden yatırımlarınızda bir yavaşlama söz konusu mu?

Ottenberg, Türkiye ve Almanya halklarının uzun yıllara dayalı, köklü geçmişi ve işbirliği olduğunu anımsatıp, sürdürdü:

- Biz global bir şirket olarak bu sağlam temelden güç alarak Türkiye’de üretim yapıyoruz. İşimize odaklanıyoruz. Yatırımlarımız da kesintisiz sürecek.

Türk insanı için istihdam ve aileler için değer yarattıklarını belirtti:

- Biz Türkiye’de kendimizi Türk şirketi olarak kabul ediyoruz. Türkiye ve Almanya arasında yaşanan siyasi gerginlik grubumuzun Türkiye’ye dönük planlarını hiç etkilemedi.

Çerkezköy’deki üretim tesislerinin dünyadaki en büyük üretim merkezleri olduğunu kaydetti:

- Türkiye’de 8 bin kişi istihdam ediyoruz. Bosch, Siemens, Profilo ve Gaganeu markalarıyla tüketicimize hizmet veriyoruz.

Yazının Devamını Oku

Dünyada 'oynaklık' lideriyiz, spekülatif dayak yiyoruz

8 Eylül 2017
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, bazı tarım ürünlerinde gümrük duvarlarının indirilmesiyle ilgili tartışmayı doğru zemine taşımak için arpadan örnek verdi:

- Geçen yıl ekim-kasım ayında arpanın tonu 750 liradan 1200 liraya çıktı. Bunu gören çiftçi, 2017 sezonu için arpa ekimine yüklendi. Ancak, hasat döneminde
1200 liralık fiyattan eser kalmadı. 750-800 liraya indi.

Bu durumda çiftçinin zarar ettiğini vurguladı:

- Kazanan spekülatör oldu.

Yazının Devamını Oku

AVM'ye 'CanPark' dediğimiz için özür diliyorum

7 Eylül 2017
ÜMRANİYE’deki “Hekimbaşı Tarihi Av Köşkü”ndeyiz...

Hürriyet Gazetesi’nin “12. Gelişen Bölgeler Zirvesi” için Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve ilçede projeleri işadamlarıyla bir aradayız.

Oturumu yöneten Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, söz sırasının CanPark Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür’e geldiğini anons ederken, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can mırıldandı:

- Kendilerine, “AVM’nin adını CanPark koymayın” diye çok söyledik. Bizi dinlemediler...

Can Gür, söze özürle girdi:

Yazının Devamını Oku

3.48’in sırrı ‘rüzgârı süpürmede’ yatıyor

4 Eylül 2017
TÜRKERLER, Siemens ve Kalyon konsorsiyumunun 3.48 dolar/cent elektrik fiyatı taahhüt edip, 1 milyar dolarlık rüzgâr YEKA’sını kazandığı günün akşamı Patronlar Kulübü buluşmasında Haydar Sancak, şu yorumu yaptı:

- 3.48 gibi dünya rekoru düşük fiyatı nasıl bir hesapla verdiler anlamış değilim. Allah kolaylık versin. Rüzgâr yeterince esmediği zaman yanarlar. Yağmurun duası var ama rüzgârın duası da yok.

Sancak’a takıldım:

- Rüzgâr duasını Wittour’un patronu, hac-umre hocamız, ilahiyat doktoru Erkan Aydın’a sordun mu?

- Sordum, araştırıyor...

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker’e Sancak’ın yorumunu anlattım, gülümsedi:

- 3.48 dolar/cent fiyatın elbette bazı sırları var. En önemlisi, Siemens’in teknolojisi.

Teknolojiden neyi kastettiğine türbin başına güçten girdi:

- Türkiye’de şu anda çalışan rüzgâr türbinlerinin her birinin kapasitesi en yüksek 3.45 megavat. Siemens, ilk kez bu ihaleyle birlikte yeni 4 megavatlık türbinini Türkiye’ye getirecek. Yani, kule başı 0.55 megavat önde olacağız.

Yazının Devamını Oku

Ayda 15 bin dolar kazanan e-spor oyuncusu var

3 Eylül 2017
MESLEK büyüğüm Nuri Çolakoğlu’nun oğlu Hasan Çolakoğlu, Viyana Teknik Üniversitesi’nde elektronik mühendisliği eğitimi sonrası 2 yıl bir başka şirkette iş deneyimi kazandıktan sonra 1997’de Çolakoğlu Ailesi’nin ortak olduğu TEB Yatırım’a geçti.

TEB Yatırım’a girdiği anda kararını verdi:

- Bankacılık bana göre değil.

TEB Grubu’ndan kopmadan, internete odaklandı:

- Grup bünyesinde TEB İletişim’i kurduk. İnternete yönelmelerini sağladık.

2001’de o şirketin kapatılmasına karar verilince grubun o dönemki büyük hissedarı, aile büyüğü Hasan Çolakoğlu ile yine o dönemde Koç Bilgi Grubu’na odaklanan Ali Koç’u ikna edip, bilgisayar oyunlarına dönük işe girişti:

- 2003’te kurulan TEB-Koç oyun start-up’ı ortaklığı 2 yıl sürdü. Şirket bilgisayar oyunları konusunda distribütörlükler yaptı.

İş hayatında hep bilgisayar oyunlarına kafa yoran Hasan Çolakoğlu, 2005’te Nintendo’yu Türkiye’ye getirdi:

- 7 yıl Nintendo Türkiye’nin genel müdürlüğü görevini yürüttüm.

Yazının Devamını Oku