Vahap Munyar

Metrekaresi 20 kilo hafifledi, ‘taşa basma’ hissine çözüm arıyor

29 Eylül 2017
KALE Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Bologna’daki (İtalya) dünyanın en büyük seramik fuarı Cersaie’deki stantlarında Kaleseramik Ürün Geliştirme Müdürü Erdal Demirci ve KaleItalia Ürün Müdürü Massimo Ferri’yi tanıştırdı:

- Standımızı Massimo ve Erdal Bey ile birlikte gezin.

Erdal Demirci, Sinterfleks serisinin önünde geçmişe döndü:

- 2000’li yılların başına kadar bir metrekare seramiğin ağırlığı 28 kilo idi. Sinterfleks serisinde bir metrekare ağırlığı 8 kiloya inmiş durumda.

Seramikte 3 milimetreye kadar inebilen kalınlığın gelişen teknolojiyle sağlandığını belirtti:

- Seramik bu kadar incelirken dayanıklılık gerilemedi, aksine arttı.

Demirci’nin bu sözleri, Zeynep Bodur Okyay’a Sinterfleks serisinin ilk geliştirildiği günleri anımsattı:

- Kurucumuz, rahmetli babam İbrahim Bodur, 1999 Marmara Depremi sonrası “Binaların bizi ilgilendiren bölümlerini hafifletmenin bir yolunu bulmalıyız” diyerek seramikte yeni Ar-Ge’nin fitilini ateşledi.

İlk Sinterfleks fabrikasını 12 yıl önce kurduklarını vurguladı:

Yazının Devamını Oku

Genetik kodumuzda ‘Lan oğlum bırak’ var

25 Eylül 2017
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de özellikle ihracatçı şirketlerin verdikleri teşviklere ilgisiz olduğunu belirterek, “Bazı kuşakların genetik kodunda, “Lan oğlum bırak, bu işlerden bir şey çıkmaz” anlayışı var” yorumunu yapıyor.

NEW York’taki açılış sonrası Türk Ticaret Merkezi’ni (TTM) gezerken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların bu merkezlere ilgisini çekmek için çok çaba harcadıklarını sık sık tekrarladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yakındı:

- Başta ihracatçılar olmak üzere şirketler, verdiğimiz teşviklere ilgisiz.

İlgisizliği şöyle yorumladı:

- Bazı kuşakların genetik kodunda, “Lan oğlum bırak, bu işlerden bir şey çıkmaz” anlayışı var.

Teşviklere ilgiyi artırmak için Ekonomi Bakanlığı’ndan bir ekibi Anadolu turuna çıkardıklarını belirtti:

- Ekip Anadolu’daki şirketleri ziyaret ediyor. Teşvikleri anlatıyor. Uygulamada görülen eksik, aksama varsa onları not ediyor.

TİM Başkanı

Yazının Devamını Oku

Manhattan’daki yurt 40 milyon dolara bitecek

24 Eylül 2017
TÜRK Ticaret Merkezi’nin (TTM) açılışı için gittiğim New York’ta geçen çarşamba akşamı konakladığımız otele girerken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, otelden hareket etmeye hazırlanıyordu.

Büyükekşi, katılacakları programla ilgili bilgi verdi:

- Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı TURKEN Gala Gecesi’ne gidiyoruz.

TURKEN adını duyunca mayıs ayı başlarında Malezya’da Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan’la yaptığımız sohbeti anımsadım:

- TÜRGEV olarak ABD ve İngiltere’de TURKEN Foundation’ı kurmuş, faaliyete geçirmiştik. TURKEN, ABD’de bağış toplama yetkisine de sahip.

Büyükekşi ve Burkay otele döndüğünde sohbet ettik. Büyükekşi, galada TURKEN’in Manhattan’da (New York) inşa etmeyi planladığı kültür evi ve öğrenci yurdu projesinin anlatıldığını aktardı:

- Çok güzel bir proje hazırlanmış. Yakında inşaata başlayacaklar.

Kendisinin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin masasında oturduğunu belirtti:

- Cumhurbaşkanımızın masasında Türk iş dünyasından isimler vardı.

Yazının Devamını Oku

Yüzde 75’ini devlet verdi, ayda 906 dolara New Yorker oldular

23 Eylül 2017
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD seyahatine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve AK Parti Genel Başkanı Mehdi Eker’le birlikte New York’taki Türk Ticaret Merkezi’ni (TTM) açarken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye sordu:

- 40 şirket ve kuruma buradan 5 yıllığına yer kiraladınız. Giremeyenler bozulmasın. Acaba süreyi 6 ay-1 yıl ile sınırlı mı tutsaydık?

Büyükekşi, Tahran, Dubai ve Chicago’nun ardından New York’ta Empire State’e komşu TTM’nin dünyada 4’üncü nokta olduğunu anımsattı:

- İhracatçılarımızın TTM’lerdeki yer kirasının yüzde 75’ini Ekonomi Bakanlığı karşılıyor. New York TTM’de şirket başına verdiğiniz aylık kira desteği 2 bin 719 dolar. Şirket sadece 906 dolar ödüyor. Buna rağmen bazı şirketleri buraya yalvar yakar getirdik. İkna için arkadaşlarımızın göbeği çatladı.

Ardından ekledi:

- Bırakın ikna olup, burada fırsatı, avantajı görüp gelen şirket ve kurumların bir farkı olsun.

Zeybekci, Akdağ ve Gül’e döndü:

- TTM’ler için ülke başına yıllık 3 milyon dolara kadar destek bütçesi ayırdık. İhracatçılarımıza her türlü desteği vermeye hazırız.

Büyükekşi,

Yazının Devamını Oku

Hırsızlığa ‘Karşılıksız yararlanma’ diyorlar

22 Eylül 2017
TORUNLAR Grubu, 25 Ocak 2013’te 1 milyar 162 milyon dolara Başkentgaz’ı özelleştirmeden satın almış, devirler yapılmıştı. Torunlar Enerji’ye bağlanan Başkentgaz, bir yandan mevcut abonelerle ilişkileri rayına oturturken, diğer taraftan da yeni aboneler için harekete geçti. Hedefleri 1.4 milyon olan abone sayısını artırmaktı.

Torunlar Grubu’nun iki ana ortağı Aziz ve Mehmet Torun, hedefi çizdi:

- Bakent Doğalgaz Dağıtım, 31 Ağustos 2037’ye kadar grubumuz tarafından işletilecek. Abone sayısını 2020’de 2 milyona çıkarmış olmalıyız.

Şirket bu hedefe göre çalıştı, Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kazanç, son durumu Mehmet Torun’a özetledi:

- Yılda 55 milyon lira altyapı yatırımı yaptık. 2017’nin ilk yarısı itibariyle abone sayımız 1 milyon 722 bine ulaştı.

Başkentgaz’da geçen 4 yıllık süreçte Mehmet Torun’un önüne çeşitli sorun dosyaları konuldu. Mahkemelik olunan bazı abonelerin dosyasındaki şu deyim dikkatini çekti:

- Karşılıksız yararlanma...

Torun, şirket avukatlarına sordu:

- Bu abonenin yaptığı hırsızlık değil mi? Doğalgazı kaçak kullanmış. Ya da tüketimini düşük göstermek için hile yapmış. Neden

Yazının Devamını Oku

Hiçbir şirketin Türkiye’ye sırtını dönme lüksü yok

18 Eylül 2017
GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yılın ilk aylarında Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Gaziantepli Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi aradı:

- Şehrimiz yurtdışında terörle anılır oldu. Bu algıyı değiştirmek için birşeyler yapmamız gerekiyor. Bize yardımcı olur musunuz?

Büyükekşi, kentte Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu başta olmak üzere kentin sivil toplum örgütü başkanları, önde gelen isimlerinin biraraya geldiği toplantılara katıldı. Kentin ortak aklından şu slogan çıktı:

- Gaziantep’e gelme zamanı...

THY, Pegasus, kentteki oteller bu slogana uygun adımlar attı. Gaziantep’te turizm hareketlendi. TİM, Temmuz 2017 dönemi ihracat rakamlarını kentteki Altunkaya Group’un merkezinde açıkladı. Aynı günlerde bir karar daha verildi:

- TİM, “4’üncü Büyükelçiler Buluşması”nı Gaziantep’te gerçekleştirecek.

Böylece 44’ü büyükelçi düzeyinde olmak üzere 74 ülkeyi temsil eden diplomatlar TİM’in organizasyonuyla eşleriyle birlikte haftasonunu Gaziantep’te geçirdi. Vali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, 74 ülkenin diplomatlarına ev sahipliği yaptı.

Gaziantep Milletvekili Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de fırsatı değerlendirip diplomatlara sunum yaptı, yüksek büyüme trendinin süreceğini belirtti:

- Son 15 yılda başımıza gelmeyen kalmadı. Yine de yılda ortalama yüzde 5’in biraz üstünde büyüdük. Şu anda da

Yazının Devamını Oku

Fen lisesi öğrencisi 100 bini aşıyor, meslek lisesi yüzde 60’a çıkacak

17 Eylül 2017
ASTAY Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak’tan davet geldi:

- 2017-2018 eğitim yılının başlaması nedeniyle, Milli Eğitim’e bağışçı olarak kazandırdığımız, “İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi” külliyesinde, siz değerli dostlarımızı buluşmaya davet ediyoruz.

Davete uyup, Balat’taki imam hatip lisesine gittim. Astay’ın yıkıp, yeniden bulunduğu bölgeye uygun mimariyle yaptığı binayı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Bilal Erdoğan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Recep Şentürk, TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk, THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun aralarında bulunduğu davetlilerle birlikte gezdik.

Davetli işadamları arasında Ahmet Çalık, Aziz Torun, Süleyman Çetinsaya, Remzi Gür, Mehmet Çeker, Adnan Gürbaş, Cengiz Aktürk, Muhammet Aksan, Onur Soysal dikkatimi çekti. İsmet Yılmaz, önce müdür odasında, sonra terasta Partikhane’yi işaret etti:

- Bir tarafta Patrikhane, hemen yanıbaşında camiler ve bu imam hatip lisesi var.

Terasta konuklara hitap ederken, Mesut Toprak’a teşekkür edip izlediği bir TV programından söze girdi:

- Programa katılanlardan biri, “Her tarafa imam hatip açtılar. Fen lisesi sayımız artmazsa, ülkemizi geleceğe nasıl hazırlarız” deyip duruyordu.

Hemen ekibini arayıp  verileri toparlamalarını istediğini belirtip sürdürdü:

Yazının Devamını Oku

'Değişim liderliği' Basel'e çekti İstanbul'a 'biyobenzer'le döndü

15 Eylül 2017
NOVARTIS’in Basel’deki (İsviçre) merkezine önce “Değişim Liderliği” görevine giden, Mart 2017’de grubun tüm ticari inovasyonlarının başına atanan Güldem Berkman’ı Şubat 2017’de annesi ve ablası ziyarete gitti.

İkisi aynı anda özlemlerini dile getirdi:

- Seni özlüyoruz.

Novartis’teki kariyeri iyi, Basel’de çalışmak rahattı. Ancak, eşinin işi İstanbul’daydı. Başta annesi olmak üzere ailesini özlüyordu. Annesi ve ablasının ziyaretinin ertesi günü bir telefon aldı:

- Güldem Hanım, sizi Amgen Türkiye’nin başında görmek isteriz.

Yazının Devamını Oku