- Elimizde arsalar var. İlgilenirseniz konuşalım.
Karaoğlu, teşekkür etti:
- Bizde de çok arsa var.
Bu yanıtı duyunca Karaoğlu ve Oyak İnşaat Genel Müdürü Mahmut Uyar’la grubun gayrimenkul sektöründeki konumu üzerine sohbet ettik. Karaoğlu, söze Başakşehir’den girdi:
- Başakşehir’de 18 bin bağımsız bölüm yapılacak boyutta arsamız var. Konut, ofis, ticari alan yapılabilecek. Gelir paylaşımı yöntemiyle sektör oyuncularına yaptıracağız. Orada 12 milyar liralık proje ortaya çıkacak.
Oyak’ın söz konusu 3 milyon metrekarelik arsayı 1992’de satın aldığını belirtti:
- Arsanın imar planları yapılmış, projelendirilmiş. Biz de kentsel tasarım projesi yarışması açtık. SP Mimarlık kazandı. Bu yıl 200 bin metrekarelik bölümle işe başlayacağız.
Oyak’ın 317 bin üyeli emeklilik sandığı olduğunu anımsattım:
- Ürettiğimiz ısı yalıtım malzemesi EPS’nin (strafor-köpük) içinde yüzde 98 hava var. Yani, havaleli yük olduğu için nakliyesi pahalı. Türkiye’nin farklı bölgelerinde önce fason üretim yaptıralım, pazara yerleştikçe kendi fabrikamızı yapalım.
Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, şirketin bu planı çerçevesinde ikinci fabrikayı 2013’te Turgutlu’da (Manisa) açarlarken, fason üretim yapacakları kentleri de belirledi:
- Kayseri (2014), Ankara (2016) ve Diyarbakır (2017)...
Ankara pazarında belirli büyüklüğe ulaştıklarını görünce Austrotherm Bölge Başkanı Martin Zelenka ve Genel Müdür Gerald Prinzhorn’un kapısını çaldı:
- Türkiye’deki 3’üncü fabrikamızı Ankara’da kurmanın zamanı geldi. Yatırımı yapalım, 2018’in mart ayı sonunda üretime başlayalım.
Zelenka ve Prinzhorn, şirket için büyüme alanını Türkiye’de gördükleri için hızla onay verdi:
- Türkiye’de hem sıcak yaz, hem soğuk kış yaşanıyor. Yani, binalarda yalıtıma şiddetle ihtiyaç var. Türkiye bizim için en büyük üretim üssü haline gelebilir.
Zelenka
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği “Uludağ Ekonomi Zirvesi”nde iş dünyasına, “Borç almayın, ortak alın” çağrısı yaptıktan 4-5 saat sonra Martaş Yönetim Kurulu Üyesi Cem Baver Özalp’le sohbet ederken Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ile Migros CEO’su Özgür Tort yanımıza geldi.
Karadağ, küçük tasarruf sahiplerinin hisse senedine yatırıma yönelmesi için borsada “barış”a ihtiyaç duyulduğunu savundu:
- Çukurova Elektrik, Kepez Elektrik gibi birtakım şirketlerin küçük hissedarlarının elindeki hisse senetlerinin değeri, söz konusu kuruluşlara yapılan operasyonlar sonrası sıfıra indi. Sermaye piyasamızda bu şekilde batan para 500 milyon lira dolayında. Bu paranın küçük yatırımcıya ödenmesinin bir yolunu bulmalıyız.
Küçük yatırımcının hisse senedine yatırıma soğuk yaklaştığını, küskün olduğunu belirtti:
- Devletimiz 2001 krizi sırasında off-shore hesaplarında batan mevduatları bile ödedi. Hisse senedi yatırımcısının da batan parasını ödemekte yarar var.
İlgili kurumlardan 500 milyon lirayı ödeyebilecek kaynağın rahatlıkla sağlanabileceğini vurguladı:
- 500 milyon lirayı ödemek, belki de Bosra İstanbul’da hisse senedine 5 milyar liralık yatırımın kapısını açacak.
- ABD, İngiltere, İskoçya, Hollanda, Belçika, Almanya...
Esas Gayrimenkul’ün Türkiye dışında sahibi olduğu kiralanabilir alan toplamının 700 bin metrekare olduğunu öğrenince değerini merak etti. Önce bir örnek verildi:
- İskoçya’da sahibi olduğumuz alışveriş merkezinin değeri 240 milyon pound...
Ardından ülke ülke varlıklar sıralandı:
- İngiltere’de 8 alışveriş merkezi ve 6 ofis binası. Manhattan’da (New York) 1 otel, 2 ofis ve rezidans. Almanya’da 170 bin, Belçika ve Hollanda’da 20 bin metrekare kiralanabilir alan.
Derken Esas’ın yurt dışı varlıklarının toplam değerini öğrendi:
- 1.5 milyar dolar...
Sonra Türkiye’deki yatırımlarını inceledi:
- Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş.
Konsorsiyumun Türk tarafı Limak Holding’in kurucuları Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız ile Yapı Merkezi’nin kurucusu Ersin Arıoğlu, şirketin yönetimine ikinci kuşak temsilcilerini seçti:
- Ebru Özdemir, Serdar Bacaksız, Başar Arıoğlu, Özge Arıoğlu.
4 Türk, 4 Koreli’den oluşan yönetim kurulu görev bölümü yaptı:
- Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Başkan Yardımcısı Başar Arıoğlu.
Köprünün temeli 18 Mart 2017’de atılırken, yönetim kurulu 2.3 milyar Euro’luk kredi için plan hazırladı:
- Kredinin çoğunu başta Kore olmak üzere Uzak Doğu’dan kullanmayı deneyelim.
Özdemir
- Bizim aile Türkiye’nin en eski meyan kökü ihracatçısı. Meyan kökünün tonu 800-900 dolara ihraç edilir.
Ardından kozmetik üretiminde kullanılan bir maddeyi örnek gösterdi:
- Glabridin adlı bir madde var. Kozmetik endüstrisi cilt beyazlatıcı ürünlerde kullanır. Bu maddenin bir tonu 6 milyon dolardır. Bizim kozmetikçiler de ithal edilen bu maddeyi kullanır.
Meyan kökünden “Glabridin”e geçiş nedenini açtı:
- Glabridin, meyan kökünün işlenmesi ile elde edilir. Yani, tonunu 800-900 dolara ihraç ettiğimiz meyan kökü, tonu 6 milyon dolar olan Glabridin’e dönüşüp, ülkemizin ithalat kalemleri arasına girer.
Türkiye’nin meyan kökü ihracat miktarını sordum, yanıtladı:
- Türkiye, yılda 8-10 bin ton meyan kökü ihraç eder. Buradan elde edilen gelir 10 milyon dolar geçmez.. Genelde 7-8 milyon dolarda seyreder.
Anadolu topraklarından meyan kökü toplanması işini ilk 1887’de ABD’li bir şirketin yaptığını belirtti:
FRANSA’nın Cannes kentinde gerçekleşen dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarı MIPIM’deki Gaziantep Standı... Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İrem Elbeyli’nin başında bulunduğu ekibiyle birlikte ziyaretçilerine stanttaki maketi ve büyük ekrana yansıyan görüntüleri gösterdi:
- İstasyon Kentsel Dönüşüm Projemiz, 2 milyar liralık yatırımla gerçekleşecek. Bu projemiz yabancı yatırımcılara da açık. Gaziantep, zaten yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Kentsel dönüşümün de ilgi göreceğini düşünüyoruz.
Stantta kendisine eşlik eden AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Ahmet Uzer ile Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nu işaret etti:
- Ben kendimi Gaziantep’in CEO’su gibi görüyorum. Şehrimizin ayırıcı özelliklerinden biri, bir araya geldiğimizde 5 dakika içinde aynı dili konuşmaya başlamamız. Bu da Gaziantep’in ortak akıl ile yönetilmesini sağlıyor.
Şehirdeki kentsel dönüşüm başarısına Şahinbey’den örnek verdi:
- Şahinbey Belediyemiz, 7 bin konutu dönüştürdü.
MIPIM’e katılmalarının nedenini ortaya koydu:
- Söz konusu paketle ilgili ayrıntı verebilir misiniz?
Çalışmaların önemli ölçüde olgunlaştığını belirtip, sürdürdü:
- Ama son şeklini henüz vermedik. 2017’de olduğu 2018’de de çeşitli sektörlere yönelik bazı kolaylıklar getireceğiz. Bunu yapmakla bazı sektörlerin durgunluk sorunları çözüme kavuşturulacak.
Araya girip, faizlerle ilgili yakınmaları anımsattık, yanıtladı:
- Yüksek enflasyon, yüksek faiz ve kur baskısıyla ilgili köklü bir çözüm üzerinde çalışıyoruz. Kur oynaklığı yüksek faiz ve enflasyonu da körüklüyor. Bu da yatırımcının gelecek öngörülerini ve kararlarını bazen ertelemesine neden oluyor. 2003-2012 döneminde dolar kurunda kayda değer bir değişiklik olmadı. Özel sektör bu dönemde dolar üzerinden borçlanmayı tercih etti. Kurda geçen yıl sınırlı bir dalgalanma oldu. Bu yıl içerisinde oluşabilecek benzer bir gelişmeye karşı Merkez Bankamız ve ekonomi yönetimimiz tedbirleri alıyor.
Ekonominin güçlü ve geçici şoklara karşı hazırlıklı olduğunu vurguladı:
- Hedefimiz 2018’de büyümeye devam etmek. Büyüme, Orta Vadeli Program hedeflerinde olduğu gibi yüzde 5’ten az olmayacak. Yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik kapsamlı bir reform yaptık. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkeler arasında ciddi bir iyileşme olmasını bekliyoruz. Meclis’teki torba yasa, KDV reformu ve diğer kanunların amacı yatırımcıyı rahatlatmak.
Teşviklerle ilgili adımlara işaret etti: