Vahap Munyar

Cevherden çelik üreten ilk özel sektör tesisini kuran ben olacağım

13 Nisan 2018
CUMHURBAŞKANLIĞI Külliyesi’nde 19 şirketin 23 yatırımına “Proje Bazlı Teşvik” belgelerinin dağıtımı töreni öncesi Ekonomi Bakanlığı’nın hazırladığı tabloyu incelerken en alttaki şirket dikkatimi çekti:

- Tosyalı, Entegre Madencilik Yatırımı, Osmaniye, 28 milyar lira...

Belgeleri Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salona girmeden Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’yı aradım. O anda diğer yatırımcılarla sohbet eden Tosyalı’ya sordum:

- Listedeki 28 milyar liralık (6.8 milyar dolar) yatırımı yeni mi yapacaksınız? Rakama Osmaniye’deki son yatırımlarınız da dahil mi?

- Mevcut yatırımlar dahil olur mu? Tablodaki rakam sıfırdan yapacağımız yatırıma aittir.

Osmaniye’de gezdiğim tesislerini anımsattım:

- Sıfırdan yapacağınız yatırımın farkı ne olacak?

- Yeni yatırımla üretim artık madenden başlayacak. Maden, yani demir cevheri girecek, son ürün demir-çelike dönüşecek.

Yatırımın özelliğini biraz daha açmasını sağlamaya çalıştım:

Yazının Devamını Oku

20 bin öğretmenle 170 bin öğrenciye ulaştı, 540 milyon lira daha yatırıyor

9 Nisan 2018
BAHÇEŞEHİR ve Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, söze ulaştıkları büyüklüğü ortaya koyarak girdi:

- 20 bini aşkın öğretmen, 170 bin öğrenci ile Avrupa’nın en büyük eğitim kurumu olduk.

O an 1990’lı yılların ilk yarısını, Aydın Ayaydın’ın Emlak Bankası Genel Müdürü olduğu dönemi anımsadım. Ayaydın, bankanın Süzer Grubu’nun arazisindeki Bahçeşehir projesinde okula dikkatimi çekmişti:

- Uğur Dershaneleri’nin patronu Enver Yücel, burada ilk “Bahçeşehir Koleji”ni açıyor.

Yücel, masada bulunan Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ ve BAU International Başkanı Sinem Vatanartıran’a döndü:

- ABD, Almanya, Gürcistan ve KKTC’de de eğitim kurumlarımız var.

Eğitim sektöründe iki zincirinin olduğunu anımsattı:

- Ana okulundan liseye uzanan, yani K12’de iki kurumumuz var. Bahçeşehir Koleji ve Uğur Okulları...

Özlem Dağ

Yazının Devamını Oku

‘Sen ölürsen işinin başına kim geçecek’

8 Nisan 2018
Yaklaşık 60 yıldır et sektöründe faaliyet gösteren Hacıince Et, Konya’da 41 milyon dolarlık yatırıma başladığı günlerde, TAB Gıda bünyesinde yer alan ve köftelerini tedarik ettiği Burger King’den bir haber aldı. Burger King, “Artık köfteleri sizden almayacağız, kendimiz tesis kurduk” dedi. Hacıince Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince de McDonald’s’ın kapısını çaldı. Bu kez McDonald’s’ın merkezi ABD, Hacıince’ye şu soruyu sordu: “Sizle anlaştık diyelim, siz ölünce işinizi kim yönetecek?”

1957’de Alanya’da kurulan Hacıince Et’in Konya’da 41 milyon dolarlık yatırıma başladığı günlerde Ata Grubu ve TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, Ahmet Hacıince’ye aralarındaki işbirliği ile ilgili kararını bildirdi:

- Bünyemizdeki Burger King’in köftelerini sizden alıyorduk. Artık kendi tesislerimizi kurduk. Köfteleri kendimiz yapacağız.

Hacıince Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, yeni yatırıma başladığına dikkat çekti:

- Yeni yatırım yapıyorum. 18 yıldır köfteyi bizden alıyorsunuz. Nereden çıktı bu?

Kurdoğlu yanıtladı:

- Ürünlerinle ilgili hiçbir sorun yok. Çok memnunuz. Ancak, ekmek dahil restoranlarımızda kullandığımız ürünleri kendimiz üretme kararı aldık. Bu, şirket stratejimizle ilgili bir durum.

Hacıince

Yazının Devamını Oku

Milli gemiye milli motor

6 Nisan 2018
Sedef, Anadolu, Sefine, Selah ve İstanbul Shipyard şirketlerinin oluşturduğu Turkish Associated International Shipyards (TAIS), milli savaş gemilerine milli motor üretimi için harekete geçti.

Anadolu Shipyard CEO’su Süalp Ürkmez, “TAIS, motor fabrikası yatırımına hazırlanıyor. 2.5 yıl sonra ilk prototip ortaya çıkar. 4.5 yıl sonra da seri üretime geçeriz” dedi.

İSTANBUL ve Marmara,  Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, önce Turkish Associated International Shipyards’ı (TAIS) oluşturan şirketleri sıraladı:

- Sedef, Anadolu, Sefine, Selah, İstanbul...

Ardından şu noktanın altını çizdi:

- Motor fabrikası olmayan tek gemi inşa ülkesiyiz...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ısrarını anımsattı:

- Bedeli ne olursa olsun milli üretim yapın.

Yazının Devamını Oku

Türk ordusu orada olursa hemen döneriz

4 Nisan 2018
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda mart ayında 15.1 milyar dolarla aylık bazda rekor kıran ihracat verilerini açıkladığı buluşmada nüfusla ilgili son durumu Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Öndeş aktardı:

- Kilis’in nüfusu 93 bin 400. Misafir ettiğimiz Suriyeli 130 bini buldu...

Toplantı sonrası Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan öncülüğünde, Mehmet Büyükekşi, TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Çıkmaz, TİM Denetim Kurulu Üyesi Burak Sertbaş, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sami Konukoğlu ile Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan’ın da yer aldığı kalabalık bir heyetle Öncüpınar Kapısı’ndan Suriye tarafına doğru yürüdük.

Vali Tekinarslan, Suriye ile aramızdaki tampon bölgede Afrin’e “Zeytin Dalı Harekatı”nın ilk başladığı günlerde kısa sürede terörden temizlenen Burseya Dağı’na işaret etti:

- Burseya Dağı’nın Kilis’e uzaklığı kuş uçuşu 4-5 kilometre. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), ÖSO ile birlikte Burseya Dağı’nı ele geçirdiğinde orada teröristlerin silah varlığını hep birlikte gördük. Bölge terörden temizlendi, Kilis rahatladı.

TSK ve ÖSO’nun Afrin merkezini de teröristlerden temizlemesi sonrası Kilis’teki Suriyeli mültecilerle sohbet ettiğini belirtti:

- Kendilerine, “Memleketinize döner misiniz?” diye soruyorum. Verdikleri cevap, “Türk ordusu orada olacaksa hemen döneriz” oluyor.

Ardından Büyükekşi’ye döndü:

- Sayın Başkan mart ayı ihracat verilerini Kilis’te açıklamayı düşündüklerini söylediğinde, toplantıyı Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda, açık havada yapmalarını istedim.

Yazının Devamını Oku

192 ülkede ışık gördü, Lifecell ile dünyaya açıldı

2 Nisan 2018
TURKCELL Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Lifecell Genel Müdürü Doğuş Kuran’ın katıldığı, “Tarkan fizy konserleri”ni başlattıkları Almanya turunun Berlin durağındaki sunumunda ekrana şu rakamı yansıttı:

- 1440...

Ardından Turkcell abonelerinden bazı örnekler verdi:

- Günde 32 dakika sesli görüşme yapılıyor. 23 dakika müzik dinleniyor. 27 dakika gazete-dergi okunuyor. 63 dakika TV izleniyor.

1440 ile neyi kastettiğini açtı:

- Bir gün 1440 dakika ediyor. Biz, “dijital operatör” olarak insanların 1440 dakikasına talibiz.

Turkcell’i klasik GSM operatörünün ötesine taşıyan uygulamalarını sıraladı:

- BİP, fizy, Dergilik, lifebox, Yaani, TV+, Paycell, Fulltrip.

Bu uygulama ve servisleri Lifecell çatısı altında topladıklarını bildirdi:

Yazının Devamını Oku

Kafadan atmadım sordum, danıştım

1 Nisan 2018
İZMİR’de Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde gerçekleşen KOBİ’lere “Nefes Kredisi”nin imza törenindeyiz...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek sırasıyla kürsüde konuşurken Başbakan Yıldırım, 2-3 kez Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ı yanına çağırdı.

Başbakan Yıldırım, kürsüye çıktığında Aydın’ı neden yanına çağırdığı anlaşıldı:

- KOBİ’lere nefes aldıracak kredi miktarı 5 milyar lira olarak düşünülmüş. 5 milyar lira yetmez. Bunu hiç olmazsa 7.5 milyar lira yapalım...

Ardından ekledi:

- 7.5 milyar lirayı kafadan atmıyorum. Bankacılara az önce sordum, danıştım. Rakamı 7.5 milyar liraya çıkarabileceklerini söylediler.

Aydın, kendilerine danışıldığını onaylarcasına ayağa kalktı, Yıldırım sürdürdü:

- 7.5 milyar liralık “Nefes Kredisi” KOBİ’lerimize hayırlı olsun.

İmza töreni sonrası TOBB Başkanı

Yazının Devamını Oku

Mühendis kadar para veriyoruz ama kaynakçı bulamıyoruz

31 Mart 2018
BURSA Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BOSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker, Hürriyet’in Nef’le birlikte düzenlediği “Ekonomi Zirvesi” öncesi sohbette sıkıntılarını sıralarken birinin altını özellikle çizdi:

- Bursa’da kaynakçı karaborsası var...

Masadaki program notunda zirvenin ana başlığına baktım:

- Endüstri 4.0...

BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak da aynı konu üzerinde durdu:

- Mühendis kadar para veriyoruz, yine de kaynakçı bulamıyoruz.

İnegöl Belediye Başkanı iken 4.5 ay önce Meclis’teki oylamayla Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Alinur Aktaş da Çilek Mobilya’daki çalışma günlerini anımsayıp, nitelikli eleman konusunda İnegöl’den örnek verdi:

- Mobilya ile öne çıkan İnegöl’de 30 bin istihdam var. Sektörün eleman açığı söz konusu. Yani, istihdamda eksideler. Asgari ücreti aşan maaşlar söz konusu ama yine de nitelikli eleman bulamıyorlar.

O sırada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 2010’da İŞKUR’la birlikte hayata geçirdiği meslek edindirme programı UMEM’i anımsadı:

Yazının Devamını Oku