Vahap Munyar

Çin’deki restoranları 1000’i geçti Kuveyt’e Suluova köftesi verdi

28 Ocak 2019
TAB Food Investments (TFI) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, Amasya Suluova’daki Ekur Et Entegre Tesisi turuna başlarken öncelikle grubun stratejisinin altını çizdi:

- Başta Burger King olmak üzere zincir restoranlarımızın tedarik istikrarını sağlamak üzere ekmek, patates, süt ve salata üretimine girmiştik. Amasya Et Ürünleri olarak bilinen Ekur’u da aynı strateji kapsamında kurduk.

Ekur Et Entegre CEO’su Erhan Cansu, 2016’da tesisi kurarken neden Suluova’yı seçtiklerini anlattı:

- Bölge tarım ve hayvancılıkta güçlü. Yakın çevrede 200 bin civarında büyükbaş hayvan var. 200 kilometrelik Samsun, Kırşehir, Yozgat, Kars ve Erzurum aksında besi hayvanı varlığı 1 milyonu buluyor.

Erhan Kurdoğlu, sürdürdü:

- 40 bin metrekaresi kapalı, 92 bin metrekare alana kurulu Ekur’a 80 milyon dolar yatırım yaptık. Yılda 120 bin büyükbaş hayvan kesimi, 36 bin ton karkas et işleme kapasitemiz var.

Cansu, Ekur’un besicilik de yaptığını belirtti:

- Şu anda buradaki çiftliğimizde 5 bin büyükbaş besi hayvanımız var.

Kurdoğlu,

Yazının Devamını Oku

Hikâyesi iyi olana sıkıntıda bile dış kaynak buluyoruz

27 Ocak 2019
ULUSLARARASI danışmanlık şirketi E&Y’ın Türkiye Başkanı Metin Canoğulları, geçen yıl piyasadan sıkıntı işaretleri gelmeye başladığında ekibine şu mesajı verdi:

- Bu dönem, müşteriyi rüyasında bile yakalama dönemi. Sıkıntıda olan şirketleri inceleyelim. Hikâyesi iyi olanın arkasında duralım. Kefil olalım.

Mesajına şunu da ekledi:

- E&Y, dünyada kredibilitesi yüksek bir kurum. Türkiye’de bu dönemde satın alma-şirket birleşme işleri yavaşlıyor. Öyleyse biz de Hikâyesi iyi olan şirketlere borç para bulmaya yüklenelim.

Borç para bulunacak şirketlerle ilgili yol haritasını da çizdi:

- Biz araya girince alacaklı banka veya bankalar ikna olur. Önce şirketin mevcut kredi borçları için iskonto görüşmeleri yapalım. Ardından kredinin vadesini uzatmaya çalışalım. Tabi işleri yeniden canlandırmaya dönük kredi sağlanması için devrede olalım.

Şu noktanın altını çizdi:

- Kredisini yapılandırıp, taze kredi kapısını araladığımız şirketlere yönetim desteği verelim. Yeniden yoldan sapmasına müsaade etmeyelim. Aktiflerini verimli kullanmasına özen gösterelim.

Canoğulları,

Yazının Devamını Oku

SGK’lı ‘er’lik ve 600 lira harçlık planı

26 Ocak 2019
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ‘er’lerin aylık harçlıklarının 300 liradan 600 liraya çıkarılabilmesi için çalışma yaptıklarını belirterek, “Ayrıca, ‘er’lerimizin askerlikleri başladığı andan itibaren SGK’lı yapılması da gündemimizde var” dedi.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla dün tanıtımı yapılan “HGM Atlas” ve “HGM Küre”nin hazırlıkları sırasında ilgili birimdeki üst düzey subaylar Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la kuşkularını paylaştı:

- Komutanım, bizim haritalar “çok gizli”dir. Bunları kullanıma açmak ne kadar doğru olur?

Akar, kuşkuları gidermek için Google’ı örnek gösterdi:

- Google’a girince dünyanın her tarafını uydu fotoğrafları, ona göre hazırlanmış haritalarla görebiliyor herkes. Bu çağda haritanın “çok gizli”si mi olur.

Ardından ekledi:

- Günümüzde çok gizli kalması gereken “maksat ve hedef”tir. Onun dışındaki birçok veri herkes tarafından kolaylıkla görülüyor, izleniyor, elde ediliyor.

Bu noktada Ortadoğu’dan bir ülkenin Genelkurmay Başkanı ile görüşmesini aktardı:

- Görüşme sırasında yeri geldi konuk Genelkurmay Başkanı’na ülkesinin uçak ve tank sayısını sordum. Paylaşmak istemedi ve geçiştirdi. O sırada bizim arkadaşlardan biri sayıları ortaya koydu. Konuğumuz şaşırdı. Ben de kendisine,

Yazının Devamını Oku

İyi bir frekans yakaladık!

25 Ocak 2019
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le turizmde yakalanan ivmenin devam ettirilmesi konusunda mutabakatlarının olduğunu belirterek, “Rusya’dan 2018’de ülkemize 6 milyon turist geldi. Bu rakamı yakalamak çok önemli. 2019’u karşılıklı ‘Kültür ve Turizm Yılı’ ilan ettik. İyi bir frekans yakaladık” dedi.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, önceki gece Moskova’dan Ankara’ya dönüş yolunda kendisine eşlik eden gazetecilerle sohbet ederken Türkiye-Rusya ilişkilerinin ekonomik yönüne dikkat çekti:

- Rusya Federasyonu ile ticaretimiz şu an 26 milyar doları aşmış vaziyette. Burada hedefimiz inşallah 100 milyar doları yakalamak.

Heyetindeki isimlere işaret etti:

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le başbaşa görüşmenin yanısıra Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gıda ve Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli muhataplarıyla görüşmeler yaptı. Rusya ile ekonomik ilişkilerimiz güçlenmeye devam edecek.

2019’un Rusya ile karşılıklı “Kültür ve Turizm Yılı” ilan edildiğini anımsattı:

- Sayın Putin’le turizmde yakaladığımız ivmenin devam ettirilmesi konusunda mutabakatımız var. 2019’u karşılıklı “Kültür ve Turizm Yılı” ilan etmemiz sebebiyle bunun üzerinde hassasiyetle duracağız.

Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının altını çizdi:

Yazının Devamını Oku

İhracatcı mobilyacı 13 bini aştı, kilo başı gelir 3 doları buldu

21 Ocak 2019
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, yarın açılacak Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nın (CNR İMOB) hazırlıkları sırasında 2000 yılına döndü:

- 2000 yılında ihracatımız 180, ithalatımız 260 milyon dolardı. Yani, 80 milyon dolar dış ticaret açığı veren bir sektördük.

2018 sonu verilerine baktı:

- Geçen yılı 3 milyar 134 milyon dolarlık ihracatla kapattık. İthalatımız ise 800 milyon dolar civarında. 2 milyar 324 milyon dolar dış ticaret fazlamız var.

Sektörün dünya ihracat ligindeki yerini düşündü:

- Bir zamanlar dünyada 23’üncü idik. Şimdi 12’nci sıradayız.

2007’den bir veriyi anımsadı:

- 2007’de ihracat yapan mobilyacı sayısı 3 bin 500-4 bin arasındaydı. Bugün 36 bin üreticiden 13 bin 500’ü ihracat yapıyor.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Şube Müdür

Yazının Devamını Oku

150 milyon dolar yatırdı, ikinci ‘dijital kale’ Ankara’da olacak

20 Ocak 2019
Teknoloji şirketi NGN’in Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Erol, geçen yıl mayıs ayında “Star of Bosphorus” adlı veri merkezlerinin açılışı sonrası Genel Müdür Yardımcısı ve yol arkadaşı Müfit Süer’le birlikte geriye dönüp baktı:

- Şirketi 2005’te kurduk. Onun öncesinde profesyonel yöneticiydim. Girişimciliğe adım attıktan sonra şansım da yaver gitti. İşbirlikleri ile işimizi kısa sürede büyüttük.

2013’ü anımsadı:

- Şirketimizin yüzde 70’ini ADM Ventures’a devretmek, bizim için büyük adım oldu.

İş ortakları Rus CROC’a dikkat çekti:

- CROC’la işbirliği, ADM Ventures’un büyük hissemizi alması bize Türkiye’de büyük çaplı bir data center (veri merkezi) yatırımının yolunu açtı.

Yatırım için İstanbul’da bir yıl arazi aradıkları üzerinde durdu:

- Sonunda Tuzla’da Tepeören’i belirledik. “Star of Bosphorus” için 110 milyon dolar yatırım yaptık. Bugüne kadar toplam yatırımımız 150 milyon doları buldu.

Müfit Süer, “dijital kale”

Yazının Devamını Oku

İhracatı 109 milyon dolara çıktı, Afrika’da SKD’yi gündeme aldı

18 Ocak 2019
ANADOLU Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu, Pazarlama Direktörü Selda Çelik’in de aralarında olduğu ekibiyle bugüne kadar 3 bin otobüs ihraç ettikleri Cezayir’de gümrük mevzuatı değişiklikleri sonrası durumu inceledi:

- Yükselen gümrük vergileri, ülkede otobüs fiyatımızı da çok yukarı çekti. Bu durumda ihracat şansımız çok düştü. Acaba Kuzey Afrika’da, belki de Cezayir’de SKD (semi-knocked-down), CKD (complete-knock-down) üretimi mi düşünsek? Yani, Türkçesi montaj hattı mı kursak?

Tuğrul Arıkan, konuyu Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve Otomotiv Grubu Başkanı Bora Koçak’a açtı:

- Afrika’da örneğin Cezayir gümrük mevzuatını değiştirdi. Yükselen gümrük vergisi ihracatımızı zorlaştırdı. Acaba Kuzey Afrika’da SKD-CKD üretimi düşünsek mi?

Özilhan ve Koçak, konunun gündeme alınmasından yana mesaj verdi:

- SKD-CKD üretim Kuzey Afrika’da da, Orta Asya ülkelerinden birinde de düşünülebilir. Bu konuda çalışma yapalım.

Anadolu Isuzu, bu hafta 44 ülkeden distribütörlerini İstanbul’da topladı. Özilhan, Koçak, Anadolu Holding Başkan Yardımcısı Kamil Yazıcı ve Yönetim Kurulu Üyesi Efe Yazıcı ile buluşturdu. Distribütörlere 2023 hedefi verildi:

- İhracatımızı ikiye katlamış olmak istiyoruz.

Yazının Devamını Oku

TEV’e 250 bin lira bağışlayan Murat Boz siz misiniz?

17 Ocak 2019
TÜRK Eğitim Vakfı’nın (TEV) Rona Yırcalı başkanlığındaki yönetimi banka hesaplarından birine 250 bin lira yatırıldığını farkedince harekete geçti.

TEV Genel Müdürü Yıldız Günay, Genel Müdür Yardımcısı Şenol Özdemir önce bağışın kendilerine yapıldığından emin olmak istedi.

Özdemir, Boz’a ulaştı, ilk sorusu şu oldu:

- Siz, bizim bildiğimiz, şarkıcı, söz yazarı, oyuncu Murat Boz musunuz?

Telefondaki ses doğruladı:

- Evet...

İkinci soru yatırılan para ile ilgiliydi:

- TEV’in hesabına 250 bin lira yatırmış görünüyorsunuz. Bu parayı gerçekten TEV’e mi gönderdiniz?

Boz,

Yazının Devamını Oku